Ο μπαμπούλας του λαϊκισμού: Ο εξορκισμός της λαϊκής κυριαρχίας (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Podcast του Νίκου Ξυδάκη

Τι μας απειλεί περισσότερο; Ο στασιμοπληθωρισμός, η ακρίβεια; Η ενεργειακή φτώχεια; Ο παγωμένος χειμώνας; Ή ο λαϊκισμός;

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πρόσφατα ότι η μεγάλη απειλή είναι ο λαϊκισμός. Το ίδιο έλεγε πριν τις εκλογές και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Μαζί τους φαίνεται συμφωνούν σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ολοι επισείουν το σκιάχτρο, τον μπαμπούλα του λαϊκισμού, που απειλεί την ευταξία και την κανονικότητα μιας νεοφιλελεύθερης Ευρώπης που βρίσκεται σε υπαρξιακή αγωνία ― και βέβαια χωρίς να φταίνε γι΄αυτη την αγωνία ούτε οι λαοί ούτε οι ανάγκες και οι επιθυμίες των λαών, ούτε ο λαϊκισμός.

Για τον μπαμπούλα του λαϊκισμού, ο Νίκος Ξυδάκης, στο νέο Podcast «Ένα Βλέμμα», συνομιλεί με τον κατεξοχήν μελετητή του στην Ελλάδα, τον Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή Ανάλυσης του Πολιτικού Λόγου και Πολιτικής Θεωρίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγγραφέα πολλών σχετικών βιβλίων.

► Αναζητούμε την καταγωγή του σύγχρονου λαϊκισμού στις απαρχές της νεωτερικότητας, εντοπίζουμε τις αμερικανικές του ρίζες του, τις ποικίλες φανερώσεις του στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, στην Ελλάδα.

► Μιλάμε για την καταλυτική του επίδραση στο Νιου Ντηλ του Ρούσβελτ, για την αντιλαϊκιστική Παλινόρθωση της δεκαετίας του ‘50, για τη σημερινή του ανάδειξη ως εχθρού της νεοφιλελεύθερης κανονικότητας.

► Μιλάμε για τα δίπολα υπεθυνότητα-λαϊκισμός, ευρωπαϊσμός-λαϊκισμός, εκσυγχρονισμός-λαϊκισμός, πατρίκιοι-πληβείοι, και πώς χρησιμοποιούνται από την κατεστημένη τάξη για τη διαιώνιση της κυριαρχίας της.

► Μιλάμε για το προπατορικό αμάρτημα κάθε λαϊκού ηγέτη που παραμερίζει την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Αναφερόμαστε στην ήττα του Τζέρεμι Κόρμπιν εξαιτίας της αντίθεσής του στο Brexit. Aναφερόμαστε στο υπόκωφο τραύμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2015. Για την αριστερή μελαγχολία και την αριστερή μνησικακία.

► Μιλάμε τέλος για την λεγόμενη αξιοκρατία, την αριστεία, την προνομιοκρατία, τους κληρονόμους, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς.

Βιβλία:
– Tόμας Φρανκ, Λαός δίχως εξουσία. Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού, εκδ. Εκκρεμές.
– Ντιντιέ Εριμπόν, Επιστροφή στη Ρενς, εκδ. Νήσος.
– Ρίτσαρντ Πάρκερ, Εδώ, κυβερνά ο λαός. Ένα Συνταγματικό Λαϊκιστικό Μανιφέστο, εκδ. Παπασωτηρίου.

Sound Design: Malikmusique, Nicola Cruz, Μαρίνα Σάττι.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκάλυψη των New York Times: Ο τιμοκατάλογος της Intellexa για το Predator

Απανωτές είναι οι αποκαλύψεις των New York Times για...

Πρωτοφανές! Ο Μητσοτάκης «δραπέτευσε» από τη Βουλή χωρίς να απαντήσει στον Τσίπρα

Πρωτοφανές αντικοινοβουλευτικό ρεσιτάλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερμήνευσε τον κανονισμό της...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;»

Καταπέλτης ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια...

Βουλή: Ψέματα και κινδυνολογία από τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις 

Με το βλέμμα στο... μέλλον η ομιλία του πρωθυπουργού...
Διαφήμιση