Ο Μητσοτάκης ρίχνει στάχτη στα μάτια των καλλιτεχνών – Επιμένει στο Προεδρικό Διάταγμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από 2,5 ώρες έληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, τους διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, καθώς και τους διευθυντές των αντίστοιχων σχολών των δύο κρατικών θεάτρων. 

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περιορίστηκαν σε τρία ζητήματα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα παραπέμπεται στο τέλος της εβδομάδας: 

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Όσον αφορά το τρίτο σημείο της κυβερνητικής πρότασης, η διαπερατότητα ισχύει ήδη, αφού οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών μπορούν να εισαχθούν με κατακτήριες στο Γ’ εξάμηνο των πανεπιστημιακών σχολών θεάτρου, οφείλοντας ωστόσο όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους. 

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, προφανώς και δεν προέκυψε το ζήτημα το 2017, αλλά το 2003, με αποτέλεσμα τότε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των προ του 2003 αποφοίτων αναλογως αν είχαν προλάβει να κάνουν την ισοτίμηση πριν κλείσει οριστικά το ΙΤΕ, και μετά από 60 μέρες κινητοποιήσεων, αναρωτιέται κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ήδη μια επεξεργασμένη πρόταση. 

Όσο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αυτή έχει ανακοινωθεί ήδη για μετά το 2025, στην προηγούμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού με ανάρτησή του και έχει όντως ξεκινήσει η λειτουργία των τριών ομάδων εργασίας. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΕΗ Άρη Λάσκου, οι καλλιτέχνες τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τη ρύθμιση που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας και μέχρι τότε συνεχίζουν κανονικά τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι από τους αρχικά προσκληθέντες δεν παρέστη η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία απάντησε ότι δεν έχει κάποια θεσμική θέση αυτή τη στιγμή, ενώ το ΣΕΗ εκπροσωπήθηκε όχι από τον πρόεδρό του Σπύρο Μπιμπίλα αλλά από τον γενικό του Γραμματέα Άρη Λάσκο.

«Ανοίξτε το δρόμο στον πολιτισμό»

«Περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω το ΠΔ που αφορά όλους μας που έχουμε σπουδάσει τρία χρόνια και όχι μόνο, άλλα 23, 50, 60 πάνω στη σκηνή. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι αν δεν το πάρει πίσω, σίγουρα θα κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο» τόνισε στο avgi.gr ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

Τα σωματεία των καλλιτεχνών κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών, ενώ το πλήθος των ανθρώπων του Πολιτισμού έκλεισε τη Ρηγίλλης.

Από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βουλή, σταθεροί στα αιτήματά τους για την απόσυρση από το ΠΔ όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) και την ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το σύνθημα που ηχούσε σε όλη την πορεία και κυρίως μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που επιχείρησαν να τους κλείσουν τον δρόμο, ήταν το «Ανοίξτε το δρόμο στον πολιτισμό».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση