Ο Μητσοτάκης έστησε «σόου» στη Γαλλία, πάνω σε φρεγάτα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στα ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belhara, στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στους εορτασμούς της 80ης επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία.

Από εκεί παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ πάνω σε μια από τις υπό κατασκευή φρεγάτες, με την ονομασία «Κίμων», και μίλησε για την άμυνα και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ με αφορμή την επέτειο είπε ότι αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν χωράει καμία γεωστρατηγική αφέλεια την σημερινή εποχή.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026 και έκανε λόγο για σημαντική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής, και ενός ταμείου υπέρ της άμυνας, στα βήματα του ταμείου Ανάκαμψης, και είπε ότι «με τον κ. Μακρόν μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Απαιτεί διευρωπαϊκή συνεργασία, δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίσαμε να χτίσουμε εδώ τα πλοία μας.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο σαν ταμείο ανάκαμψης, για την άμυνα πολύ πιο μικρό όμως, πρέπει αυτό να συνδέεται με πρότζεκτς για την Ευρώπη την βιομηχανία της που θα δώσουν αξία στις κοινές αμυντικές μας αξίες. Το θέμα θα ενταχθεί στην καινούργια ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Το ζήτημα είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί τις αυξημένες δαπάνες σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει εκχωρήσει την άμυνα της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση και πρέπει να θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης»

Ωστόσο, δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις Μακρόν, πως «δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες».

Αναφορικά με την πρόταση που έχει κάνει για αντιαεροπορικό θόλο στην Ευρώπη με ευρωπαϊκούς πόρους είπε ότι «είναι κάτι το οποίο θα ενταχθεί και στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην καινούργια ατζέντα την οποία θα παρουσιάσει και ο πρόεδρος Μισέλ».  «Το ζητούμενο τελικά είναι εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί, σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις αυξημένες δαπάνες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε για την άμυνά μας», συνέχισε και τόνισε πως «εμείς ούτως ή άλλως, ως Ελλάδα, θα κάνουμε τις δαπάνες που πρέπει».

Το σχόλιο Κασσελάκη για την «επιθεώρηση» του Μητσοτάκη

«…τον έπιασε ο πόνος να μάθει πώς προχωράει η κατασκευή τους τρεις μέρες πριν από τις εκλογές!» 

Κατά τη ομιλία του από το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε ως εξής τις ενέργειες του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Υπάρχει όμως μία περίπτωση που οι Ευρωπαίοι υποδέχονται τον Πρωθυπουργό στρώνοντας το κόκκινο χαλί: Όταν πάει να αγοράσει όπλα. Και μη νομίζετε. Και τους τριτοκοσμικούς μονάρχες όταν πάνε να αγοράσουν όπλα, έτσι τους υποδέχονται και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πήγε να επιθεωρήσει τις Belharra, τον έπιασε ο πόνος να μάθει πώς προχωράει η κατασκευή τους τρεις μέρες πριν από τις εκλογές! Έρχεται να «πουλήσει» στο κομματικό του ακροατήριο τις Belharra, που αγόρασε με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Να τις δείξει μετά τις υποκλίσεις στον Ερντογάν, τον περίπατο του Ράμα, την αμηχανία απέναντι στις προκλήσεις του VMRO. Να τις δείξει, μπας και κερδίσει πίσω καμιά ψήφο από την ακροδεξιά….»

Επανέλαβε τη θεωρία των δύο άκρων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την επόμενη σύνθεση της Κομισιόν, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ψήφους εκτός του ΕΛΚ. κλείνοντας το μάτι στη Μελόνι.

Είπε ακόμα ότι η στήριξη στην Φον ντερ Λαϊεν προϋποθέτει στήριξη και στις δικές μας προτεραιότητες. και προεξόφλησε ότι «θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή που θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θεωρία των δύο άκρων και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανήκει σε μια ακροαριστερή ευρωομάδα που «δεν συμμετέχει καθόλου στις πραγματικές διαβουλεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων». «Είναι μια δύναμη αντίδρασης. Απλά το λέω για να γνωρίζουν και οι πολίτες που ψηφίζουν αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ανήκουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε.

Μηνύματα προς Άγκυρα και Σκόπια

Στο πλαίσιο της συνέντευξης έστειλε νέο μήνυμα προς τα Σκόπια, στον απόηχο των απανωτών προκλήσεων απ’ την ηγεσία της γείτονος.

«Να θυμόμαστε ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις ήταν η βασική προϋπόθεση για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα. Θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μίτσκοσκι», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και προειδοποίησε ότι η Βόρεια Μακεδονία «δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά. Αν και απέφυγε να απαντήσει αν τον Σεπτέμβριο θα δώσει εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τον διάλογο για τα ζητήματα υψηλής πολιτικής και συγκεκριμένα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, είπε ότι «καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα».

«Όμως, η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως αλλά σημαντικά, συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα, αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει ισχύ αποτρεπτική σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα. Αλλά, παρά ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν», πρόσθεσε σχετικά.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο πολιτικός χάρτης αλλάζει σε σύγκριση με τις εκλογές του 2023 – 5 παρατηρήσεις και 5 ερωτήματα

*Του Γιάννη Αλμπάνη - Μπαίνοντας στον τρίτο δεκαήμερο του...

Ο Μητσοτάκης κάνει πλάτες στο καρτέλ της ενέργειας

*Της Μαριάννας Τόλια - Εδώ και πέντε μήνες οι...

Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπαρξης – Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του

*Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή - Αυτός είναι ο οδικός...
Διαφήμιση