Ο Μητσοτάκης δήλωσε «πρόθυμος» να συζητήσει για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Τουρκία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

»Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά (της): την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.

»Άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Κατά το τελευταίο έτος, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έξι φορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

»Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποκλιμακώσουμε κάθε ένταση που ενδέχεται να προκύψει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός .

Τα όσα είπε δεν έχουν καμία αντιστοιχία με την πραγματικότητα στις ελληνοτουρικές σχέσεις αλλά παρόλα αυτά δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ελπίζουμε να μην το κάνει με την ίδια «επιτυχία» που το έκανε με Ιταλία και Αίγυπτο.

Τι είπε για το Κυπριακό:

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση. Ο πρόεδρος (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος) Χριστοδουλίδης απηύθυνε χθες, από αυτό το βήμα, μια συναισθηματικά φορτισμένη και ειλικρινή ομιλία, ανακαλώντας στη μνήμη τη βία και το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια.

»Εξέφρασε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη δέσμευση. Έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται à la carte και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να διαγραφεί.

»Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δυτικά Βαλκάνια

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή. Είκοσι-ένα χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ειλικρινής: οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λάβουν την οριστική απόφαση να αφήσουν πίσω τους την τραυματική κληρονομιά του παρελθόντος.

»Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ.

»Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλόπιστα, είτε μιλάμε για το Ντέιτον, είτε για τις Πρέσπες, είτε για τις συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινας», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επαναφέρει τη βία, τη δυστυχία και την καταστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι ο θεμελιώδης πυλώνας του διεθνούς δικαίου, ο ακρογωνιαίος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

»Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λίβανος: “Ο Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πριν δολοφονηθεί”

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση για τη δολοφονία του ηγέτη της...

Πολάκης: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Λάθος μου που στήριξα Κασσελάκη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Και αυτοκριτική περιλάμβανε η συνέντευξη του Παύλου Πολάκη, πρώην αναπληρωτή...

ΝΔ / Νέο αντάρτικο 8 βουλευτών – Ζητούν απαντήσεις από Γεωργιάδη και Κεραμέως

Μετά την Ερώτηση των «11» στον Κωστή Χατζηδάκη για...

Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ζητούν να γυρίσει σελίδα το ΠΑΣΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών κινείται το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής,...
Διαφήμιση