Ο Μητσοτάκης αρνείται το πλαφόν στα ενοίκια… και απλά αυξάνει το όριο για Golden Visa

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εξοργιστικός ο πρωθυπουργός για το φλέγον ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, η οποία μαστίζει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και «ψαλιδίζει» το εισόδημα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πολλοστή φορά για πανευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά αγνόησε τις δραστικές παρεμβάσεις άλλων χωρών απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επιβολή πλαφόν στα «εκρηκτικά» ενοίκια υποστηρίζοντας αποδεδειγμένα δεν έχει δουλέψει και περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

«Κόστος για κάποιον, όφελος για κάποιον άλλον…»

Σημείωσε δε πως το Airbnb τόνωσε την αγορά ακινήτων, την ώρα που παραδεχόταν πως περιορίζει τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων, πως έχει βγάλει πολλά σπίτια από την αγορά και συμβάλλει στον κίνδυνο αλλοίωσης ολόκληρων περιοχών.

«Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων» στην αρχή της δεκαετούς κρίσης, ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως «τα ακίνητα έχουν αυξηθεί σημαντικά» και ότι «η οικονομία θεραπεύτηκε» αλλά «οι τιμές ακινήτων δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν».

Υπογράμμισε μάλιστα προκλητικά πως αυτό είναι κόστος για κάποιον -και ζημιώνει δηλαδή τους  ενοικιαστές- είναι όφελος για κάποιον άλλον, αυτό που μισθώνει το ακίνητο. Σημείωσε πως όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από… τρία διαμερίσματα επιβαρύνονται με υποχρεώσεις μια ξενοδοχειακής επιχείρησης.

«Η Golden visa έχει φέρει πολλά λεφτά»

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της παροχής golden visa, γιατί «έχει φέρει πολλά χρήματα» στο ελληνικό κράτος και αποτελεί το «7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων», αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της κατάργησης του προγράμματος, που αυξάνει τις τιμές των κατοικιών.

Και προανήγγειλε νέα ρύθμιση μέσω της οποίας θα αυξηθεί το χρηματικό όριο για τη χορήγηση golden visa σε περιοχές με σημαντική πίεση στα ενοίκια, όπως σε μέρη της Αθήνας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα εξετάσει την αύξηση του ποσού στα 800.000 ευρώ, το οποίο έχει ανεβάσει ήδη στα 500.000 από τα 200.000. Αντίστοιχα, πρότεινε «να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000, όπου δεν υπάρχει οικιστική πίεση».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διαφήμιση