Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε τις φρεγάτες LCS που οι ΗΠΑ τις θεωρούν… σκουπίδια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για νέο σκάνδαλο ετοιμάζεται η χώρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση αμερικανικών φρεγατών LCS, που έχουν κριθεί ακατάλληλες και στις ΗΠΑ -που προσπαθούν να τις ξεφορτωθούν- αλλά και για τις οποίες ο Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει επιφυλάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό πολλοί τις αποκαλούν «αλουμινότρατες».

Το Documento έχει γράψει για αυτές τις φρεγάτες που έχουν τεράστιο κόστος συντήρησης και άπειρα προβλήματα. Μάλιστα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν προτείνει στο ναυτικό των ΗΠΑ να τις… βουλιάξει αντί να προσπαθεί να τις διορθώσει. Φαίνεται πως είναι πιο επικερδές να τις στείλει στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την τελετή στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού., ερωτήθηκε για την προοπτική απόκτησης των LCS της κλάσης Freedom για το Πολεμικό Ναυτικό και επιβεβαίωσε πως υπάρχει η προοπτική απόκτησης, λέγοντας ότι θα είναι δωρεάν.

«Οταν σου χαρίζουν ένα γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης όταν τού ανέφραν ότι υπάρχουν προβλήματα και υψηλό λειτουργικό κόστος.

Ομως τα προβλήματα αυτών των φρεγατών είναι τόσα πολλά που το περιοδικό Forbes είχε σχετικό ρεπορτάζ προτείνοντας να τις βυθίσουν για να γλιτώσουν τα έξοδα. Στις ΗΠΑ οι LCS αποσύρονται η μία μετά την άλλη κάνοντας αρνητικό ρεκόρ χρόνου παραμονής στον αμερικανικό στόλο.

Η LCS-11 με το όνομα Sioux City καθελκύστηκε το 2018 και αποσύρθηκε σε λιγότερο από πέντε χρόνια το 2023! Αλλες έχουν αποσυρθεί στα έξι και στα 10 χρόνια, που είναι αδιανόητο για πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελεγκτικού γραφείου GAO του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (GAO) το ετήσιο κόστος λειτουργίας μιας LCS κλάσης Freedom ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας τον Ιανουάριο είχε πει ότι «στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας»Τον Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είχε τονίσει ότι οι LCS θα αξιολογηθούν αν βγάζουν νόημα ως ενδιάμεση λύση και είχε υποσχεθεί ότι θα ακούσει τα Γενικά Επιτελεία. Ομως στο Πεντάγωνο είναι γνωστό ότι οι αξιωματικοί του Ναυτικού δεν λένε καλά λόγια για τα συγκεκριμένα πλοία.

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας, είχε τονίσει ότι «για τις φρεγάτες LCS το κόστος μετατροπής και αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να αποδειχθεί ασύμφορο».

Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να είναι γνωστή εισήγηση των Επιτελείων, τις θέλει. Κύριος οίδε…

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση