Ο Μακρόν μέσω Κίνας και Ταϊβάν κρατάει αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του κατά την επιστροφή του από τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας στο POLITICO και σε δύο Γάλλους δημοσιογράφους αφού πέρασε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν μίλησε για την αγαπημένη του θεωρία της «στρατηγικής αυτονομίας» για την Ευρώπη, πιθανώς με επικεφαλής τη Γαλλία, ώστε να γίνει μια «τρίτη υπερδύναμη».

Είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «εμπλέκεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», ενώ πετούσε από το Πεκίνο προς την Γκουανγκζού, στη νότια Κίνα, με το COTAM Unité, το Air Force One της Γαλλίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας του Μακρόν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι κομματικοί ηγέτες και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα σε άνοδο και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα συμβάλει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.

«Το παράδοξο θα ήταν ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οι ακόλουθοι της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη. «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι … είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να πιστεύουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε ακόλουθοι σε αυτό το θέμα και να παίρνουμε το παράδειγμα από την ατζέντα των ΗΠΑ και μια κινεζική υπερβολική αντίδραση», είπε.
Λίγες ώρες αφότου η πτήση του αναχώρησε από την Γκουανγκζού με προορισμό το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να το εξοπλίσουν και να το υπερασπιστούν.

Οι ασκήσεις αυτές αποτελούσαν απάντηση στη 10ήμερη διπλωματική περιοδεία της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η οποία περιελάμβανε συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ενώ η ίδια διερχόταν από την Καλιφόρνια. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του Μακρόν δήλωσαν ότι χάρηκε που το Πεκίνο περίμενε τουλάχιστον μέχρι να βγει από τον κινεζικό εναέριο χώρο πριν ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης «περικύκλωσης της Ταϊβάν».

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απειλήσει να εισβάλει τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολιτική απομόνωσης του δημοκρατικού νησιού αναγκάζοντας άλλες χώρες να το αναγνωρίσουν ως μέρος της «μίας Κίνας».

Συνομιλίες για την Ταϊβάν

Ο Μακρόν και ο Σι συζήτησαν «εντατικά» για την Ταϊβάν, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που συνόδευαν τον πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική προσέγγιση από ό,τι οι ΗΠΑ ή ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνόδευσε τον Μακρόν για μέρος της επίσκεψής του, ότι είπε στον Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη. «Η απειλή [της] χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη».

Ο Σι απάντησε λέγοντας ότι όποιος πίστευε ότι μπορούσε να επηρεάσει το Πεκίνο για την Ταϊβάν ήταν γελασμένος.

Ο Μακρόν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία- πώς μπορούμε να πούμε αξιόπιστα για την Ταϊβάν, «προσέξτε, αν κάνετε κάτι λάθος θα είμαστε εκεί»; Αν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε τις εντάσεις, αυτός είναι ο τρόπος για να το κάνετε», δήλωσε.

«Η Ευρώπη είναι πιο πρόθυμη να δεχτεί έναν κόσμο στον οποίο η Κίνα γίνεται περιφερειακός ηγεμόνας», δήλωσε η Yanmei Xie, αναλύτρια γεωπολιτικής στην Gavekal Dragonomics. «Ορισμένοι από τους ηγέτες της πιστεύουν μάλιστα ότι μια τέτοια παγκόσμια τάξη μπορεί να είναι πιο επωφελής για την Ευρώπη».

Στην τριμερή συνάντησή του με τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν την περασμένη Πέμπτη στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ ξέφυγε από το σενάριο μόνο για δύο θέματα – την Ουκρανία και την Ταϊβάν – σύμφωνα με κάποιον που ήταν παρών στην αίθουσα.

«Ο Σι ήταν εμφανώς ενοχλημένος επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποβάθμισε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Ήταν σαφώς εξοργισμένος από τις ΗΠΑ και πολύ αναστατωμένος για την Ταϊβάν, από τη διέλευση της Ταϊβανέζας προέδρου από τις ΗΠΑ και [το γεγονός ότι] θέματα εξωτερικής πολιτικής τέθηκαν από τους Ευρωπαίους».

Στη συνάντηση αυτή, ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν ακολούθησαν παρόμοιες γραμμές για την Ταϊβάν, δήλωσε το πρόσωπο αυτό. Όμως ο Μακρόν στη συνέχεια πέρασε περισσότερες από τέσσερις ώρες με τον Κινέζο ηγέτη, μεγάλο μέρος των οποίων μόνο με την παρουσία μεταφραστών, και ο τόνος του ήταν πολύ πιο διαλλακτικός από αυτόν της φον ντερ Λάιεν όταν μιλούσε με δημοσιογράφους.

Προειδοποίηση «υποτέλειας»

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για όπλα και ενέργεια και πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.
Πρότεινε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την «εξωτερίκευση του αμερικανικού δολαρίου», έναν βασικό στόχο πολιτικής τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου.

«Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν … δεν θα έχουμε ούτε τον χρόνο ούτε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βασίζονται στην άρνηση πρόσβασης στο κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο.
Ορισμένοι στην Ευρώπη έχουν παραπονεθεί για την «οπλοποίηση» του δολαρίου από την Ουάσινγκτον, η οποία αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να διακόψουν τους δεσμούς τους με τρίτες χώρες ή να αντιμετωπίσουν ακρωτηριαστικές δευτερογενείς κυρώσεις.

Καθώς καθόταν στην καμπίνα του αεροσκάφους Α330 φορώντας ένα φούτερ με κουκούλα που είχε στο στήθος του την επιγραφή «French Tech», ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη «κερδίσει την ιδεολογική μάχη για τη στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης.
Δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα των συνεχιζόμενων αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας για την ήπειρο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αμυντική βοήθεια εν μέσω του πρώτου μεγάλου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία βρίσκεται σε μοναδική στρατιωτική θέση. Ωστόσο, η χώρα συνέβαλε πολύ λιγότερο στην άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής από ό,τι πολλές άλλες χώρες.

Η αντίδραση της Ταϊβάν

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι είναι, είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», δήλωσε ο Μακρόν στο Politico. «Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να ακολουθήσουμε την ατζέντα των ΗΠΑ και μια κινεζική υπεραντίδραση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου δήλωσε στο Bloomberg News σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι γνωρίζει τα σχόλια του Μακρόν, αλλά ήθελε να μάθει περισσότερα για την επαφή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προτού σχολιάσει το θέμα.

«Η γαλλική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πολύ έντονα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Τζόζεφ Γου, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διεξάγει επίσης επιχειρήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα κοντινά ύδατα.

«Όλα αυτά τα είδη των ενεργειών στην πραγματικότητα υποστηρίζονται από την Ταϊβάν ή εκτιμώνται από την Ταϊβάν», είπε. «Και ελπίζουμε ότι αυτό το είδος υποστήριξης προς την Ταϊβάν θα συνεχιστεί».

Ο Γου πρόσθεσε ότι η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έχουν επίσης δείξει υποστήριξη και ορισμένοι νομοθέτες έρχονται στην Ταϊβάν «πολύ σύντομα». Η κυβέρνηση της Ταϊβάν «θα ελέγξει μαζί τους για να δει τι είδους πρόσθετη υποστήριξη θα χρειαστούμε από τη Γαλλία», δήλωσε ο Γου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: REUTERS/ Gonzalo Fuentes

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση