Ο κύκλος των “αδειασμένων” υπουργών από το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Βίκης Σαμαρά –

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες το Μαξίμου “άδειασε” και “μάζεψε” τέσσερις υπουργούς, που έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση με δηλώσεις τους.

Έστω και εάν σε κάποιες περιπτώσεις οι υπουργοί έκαναν απλά το… λαγό και πήραν τελικά το μουντζούρη μετά τις αντιδράσεις στα κυβερνητικά σχέδια, η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι μία εικόνα ασυνεννοησίας και αλλεπάλληλων “μπρος πίσω”.

Η αρχή του (νέου) κύκλου αδειάσματος υπουργών έγινε μετά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, για αύξηση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν και ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, εκ των πραγμάτων φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Φοβούνται την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών

Η ΝΔ άλλωστε είχε πάρει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου 45,6%, στους ελεύθερους επαγγελματίες/απασχολούμενους. Και δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κοινό που ψηφίζει με την τσέπη του, ο κ. Θεοχάρης υπέστη άδειασμα εις διπλούν.

Τον υφυπουργό Οικονομικών άδειασε πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και εν συνεχεία ο ίδιος ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Εν τω μεταξύ μάλιστα ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης προχωρήσε σε διευκρινιστική δήλωση, μαζεύοντας όσα είχε πει. Πάντως ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για τον υφυπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης φέρεται εξάλλου απλώς να “κάρφωσε” το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, που αναζητεί απεγνωσμένα έσοδα, ιδίως μετά και τις τεράστιες καταστροφές με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε παράλληλα να “μαζέψει” και τις ανησυχίες της δεξιάς πτέρυγας για “ελληνοποιήσεις” ή νομιμοποιήσεις παράτυπων μεταναστών με το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης.

Έτσι το Μαξίμου ουσιαστικά άφησε έκθετο τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, αλλά σε δεύτερο βαθμό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, που επίσης είχε κάνει σχετικές δηλώσεις.

Παιχνιδάκια εντυπώσεων με το μεταναστευτικό

Το παράδοξο είναι πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι μία πρωτοβουλία του κ. Καιρίδη, αλλά κεντρική επιλογή του Μαξίμου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις δηλώσει ότι ναι μεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για μετανάστες που θα απασχοληθούν κυρίως εποχιακά σε αγροτικές εργασίες και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Και χθες από τη Μάλτα, μετά τη Σύνοδο των MED9, ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει “να εστιάσουμε στα νόμιμα μονοπάτια” μετανάστευσης, στη λογική του “να ορίσουμε με τους δικούς όρους ποιος μπαίνει στην ΕΕ”.

Όταν η ΝΔ όμως έχει αναγάγει το φράχτη του Έβρου σε κορωνίδα της πολιτικής της και έχει υιοθετήσει μία ξενοφοβική ατζέντα, δεν μπορεί να πείσει εύκολα το ίδιο το κοινό της πως πρέπει να νομιμοποιήσει μετανάστες.

Το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης (που αφορά και την προσέλκυση φθηνών εργατικών χεριών στις κατασκευές και τον τουρισμό) δεν πρόκειται πάντως να αποσυρθεί, αλλά θα “πακεταριστεί” κατά τρόπο που να μπορεί να “πουληθεί” και στη λαϊκιστική σκληρή δεξιά.

Μπρος πίσω και για το εμβόλιο της γρίπης

Δεν άργησε όμως και το τρίτο πισωγυρισμα. Μετά την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων, αλλά και συλλόγων ασθενών για τη χορήγηση του εμβολίουτης γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή, το υπουργείο Υγείας έκανε πίσω και δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία προέβλεπε τα εμβόλια της γρίπης να χορηγούνται δωρεάν αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις απο τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το υπουργείο Υγείας επικαλέστηκε ότι εδώ και 13 χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Και ότι η διαδικασία είχε αλλάξει προσωρινά λόγω της πανδημίας.

Τελικά, το συμβατικό εμβόλιο κατά της γρίπης θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Ενώ τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών, θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Με άλλα λόγια, φαρμακοποιοί- υπουργείο Υγείας, σημειώσατε 1- 0.

Ο Γεωργιάδης τα μάζεψε άρον άρον

Το “κακό” όμως δεν τρίτωσε απλά, αλλά σημειώθηκε και τέταρτο κρούσμα. Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης μέσα σε λίγες ώρες ανασκεύασε τη δήλωση που είχε κάνει το πρωί της Παρασκευής για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2024.

Το θέμα είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν αναφέρει πουθενά για μείωση το 2024, αλλά σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Γεωργιάδης όμως κατά τα φαινόμενα πήρε την πρωτοβουλία να δηλώσει στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit ότι: “Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή”.

Φαίνεται επίσης ότι από το Μαξίμου του τράβηξαν το αυτί, καθώς λογικά το οικονομικό επιτελείο τραβούσε τα μαλλιά του, και έτσι αργά το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας πήρε πίσω τη δήλωσή του, λέγοντας πως η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, το 2025 και το 2027.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI, INTIME NEWS – ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ/24 MEDIA LAB

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός συγγραφέας Πολ Όστερ

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών τη Μεγάλη Τρίτη ο Πολ...

Ευρωεκλογές 2024 / Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ – Στο φουλ η προεκλογική εκστρατεία

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Αισιοδοξία επικρατεί στην Κουμουνδούρου για...

Μάχη των «μικρών» για μια θέση στην Ευρωβουλή: Τα σενάρια για τις έδρες

*Του Μιχάλη Χαριάτη - Μάχη για μια θέση στον…...
Διαφήμιση