Ο Ερντογάν ζήτησε λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, μιλώντας στην προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στη «λύση» των «δύο κρατών» στην Κύπρο επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην προκλητική φιέστα που στήθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 

Σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των διχοτομικών σχεδίων που παραμένουν στο «τραπέζι», και με «οδηγό» τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την περιοχή της Αν. Μεσογείου, ο Ερντογάν περιέγραψε τις τουρκικές θέσεις σε αυτό το παζάρι. 

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», είπε, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, με βάση και τις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στο νησί. 

Με αφορμή την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως στην πρόσφατη συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη του είπε πως «υποθέτω πως δεν θα μας ενοχλήσεις από εκεί», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι «δεν θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο». Επέκρινε, παράλληλα, τον υπουργό Άμυνας, Ν. Δένδια, ότι πρόσφατα έκανε «παράλογες δηλώσεις». 

Σημειώνοντας ότι οι προσπάθειές του θα αυξηθούν περαιτέρω για «να σπάσει την απομόνωση στην οποία υπόκεινται άδικα και παράνομα οι Τουρκοκύπριοι και να άρει το εμπάργκο», ο Ερντογάν ανέφερε ότι η υποστήριξή του παραμένει στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία «θεμελιώθηκε στο αίμα των μαρτύρων» για να «γίνει ένα ισχυρό, ευημερούν και αξιόπιστο κράτος». Υποστήριξε ακόμη πως ελπίζει να δει τη μέρα «που οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, θα επισκεφθούν μαζί» το νησί. «Το είπα προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει επίσης στο Κυπριακό».

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ειρηνευτική επιχείρηση» την τουρκική εισβολή στο νησί, η οποία «έδωσε τη δυνατότητα στον τουρκοκυπριακό λαό να αποκτήσει ελευθερία».

Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών».

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει»,  απάντησε η ελληνική κυβέρνηση μέσω διπλωματικών πηγών, αποσιωπώντας ότι όλες οι «λύσεις» που βρίσκονται στο «τραπέζι» προωθούν διχοτομικού χαρακτήρα «λύσεις» με επίκεντρο τα δύο «συνιστώντα κράτη». 

Πηγή: 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης αποτυγχάνει συνεχώς στην προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα

Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τα εγκαίνια της 88ης...

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικά «έκπτωτος» ο Κασσελάκης με απόφαση 17-1 της Πολιτικής Γραμματείας

Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας...

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι 6 υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος

Έξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

ΚΚΕ: Yποκριτικές και παραπλανητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποφάσεις της...
Διαφήμιση