Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στη Γάζα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου –

Το τελευταίο που ήθελα να κάνω, και μάλιστα μέρες Χριστουγέννων, ήταν να γράψω αυτό το άρθρο. Δεν το κάνω τόσο για τους αναγνώστες μου, ούτε καν τόσο για τους Παλαιστίνιους, την τύχη των οποίων ελάχιστα μπορώ να επηρεάσω. Το γράφω για μένα, γιατί κάπως πρέπει να αντιδράσω σε όσα διαβάζω και μαθαίνω, για να μπορώ να λέω ότι παραμένω άνθρωπος, ότι διατηρώ κάποια αξιοπρέπεια. Για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχα, που έλεγε και ο Τσίπρας προτού ξεπουληθεί ο ίδιος και ξεπουλήσει κι όλους εμάς.

Θα βρείτε εδώ ένα πολύ μικρό κλάσμα, διόλου εξαντλητικό, ειδήσεων που κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του θα διάλεγε να προβάλλει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του, ή μεταξύ των πρώτων σε ένα δελτίο ειδήσεων. Που όμως δεν θα τις βρείτε στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και των social media.

Δεν θα τις βρείτε όχι βέβαια γιατί αυτοί που διευθύνουν εφημερίδες, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες είναι ανίκανοι και δεν καταλαβαίνουν τη σημασία τους, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Την παρακαταλαβαίνουν. Αλλά για διάφορους λόγους «χρωστάνε» στο ή «φοβούνται» ή και τα δύο, το πανίσχυρο λόμπι, το κέντρο της εξουσίας του παγκόσμιου καπιταλισμού. Και βέβαια, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιόδους μεγάλων κρίσεων, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και των social media δεν έχουν περιθώρια να κρυφτούν, θέλοντας και μη αποκαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι.  

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους εκδότες, συμβαίνει επίσης και με τους Έλληνες πολιτικούς, σχολιαστές, δημοσιογράφους, δήθεν «διανοούμενους», πανεπιστημιακούς της κακιάς ώρας, ακόμα και με τους ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που σιωπούν ακόμα κι όταν ο ισραηλινός Στρατός πυροβολεί και σκοτώνει τους πιστούς στον Άγιο Πορφύριο. Η Γάζα φωτίζει ανελέητα το ποιόν τους.

Μια χώρα της οποίας η «ηγέτιδα τάξη» έχει χάσει κάθε στοιχείο ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας είναι καταδικασμένη, αργά ή γρήγορα, να σβήσει και να χαθεί. Και ο λαός, μετά από ήττες επί ηττών, θυμίζει τώρα τον παλαμικό στίχο: Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάνα Γη, σκυφτούς για το χαράτσι. Άνθρωποι που δεν επαναστατούν διαβάζοντας την ιστορία της τετράχρονης Ghazal, τις ιστορίες ως και χιλίων μικρών παιδιών που τα ακρωτηριάζουν χωρίς αναισθησία, δεν αξίζει να λέγονται άνθρωποι. Οι ίδιοι κι η χώρα τους δεν θάχει αύριο δικαίωμα σε κανενός τη συμπαράσταση.

1.Ομαδικές εκτελέσεις Παλαιστινίων ενώπιων των οικογενειών τους

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν σε πολυκατοικίες της Γάζας, ξεχώρισαν σε κάθε όροφο τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα και εκτέλεσαν τους πρώτους ενώπιον των οικογενειών τους. Στη συνέχεια μάζεψαν τα γυναικόπαιδα σε ένα δωμάτιο τους πυροβόλησαν και τους έριξαν χειροβομβίδα. Την κατηγορία διατύπωσε το Γραφείο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας από τις ισραηλινές αρχές .

Η οργάνωση EuroMed Monitor παρέδωσε στις 26 Δεκεμβρίου στους εισηγητές του ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα στοιχεία για την εκτέλεση εν ψυχρώ δεκάδων αμάχων στο κέντρο της Γάζας.

2.Εκτελέσεις ηλικιωμένων και αναπήρων αμάχων

Επιπλέον οι Ισραηλινοί καλούν ηλικιωμένους και ανάπηρους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και, μόλις το κάνουν, τους πυροβολούν και ενίοτε τους αφήνουν να πεθάνουν στον δρόμο από αιμορραγία. Αναφέρονται επίσης περιστατικά δολοφονιών παιδιών ενώ έπαιζαν στον ήλιο με πυροβολισμούς από περιπλέοντα πολεμικά πλοία του Ισραήλ.

3.Βασανισμοί και δολοφονίες Παλαιστινίων κρατουμένων

Έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν στις ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εγκυρότερη ίσως ισραηλινή εφημερίδα Haaretz που τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της: «Να μη γίνουν οι φυλακές τόπος εκτέλεσης». Τα σώματα των τεσσάρων έφεραν τραύματα, ενώ η νεκροψία δύο άλλων δημιούργησε την εντύπωση ότι πέθαναν από απουσία κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης. Οι έξι είναι ακραίες περιπτώσεις, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών για κακομεταχείριση κρατουμένων από φύλακες των φυλακών και στρατιώτες. Μερικές φορές οι ίδιοι οι συνήγοροι των κρατουμένων παρακαλούν να διεξαχθούν οι δίκες χωρίς τους κατηγορούμενους για να μην τους κακοποιήσουν στο δρόμο προς τα δικαστήρια. Σε άλλες περιπτώσεις δεν ανακοινώνουν στις οικογένειες τον θάνατο κρατουμένων όπως συνέβη με δύο εργάτες από τη Γάζα. Η κατάσταση επιδεινώνεται, γράφει η Haaretz, γιατί η εβραϊκή κοινή γνώμη πιέζει για μεγαλύτερη σκληρότητα και μη τήρηση των νόμων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ «στον βορρά και την πόλη της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρεται ότι συνέλαβαν εκατοντάδες άνδρες και παιδιά και τους έβαλαν να στέκονται στα γόνατα σε δημόσιους χώρους και σε σπίτια γυμνούς, με μόνο το εσώρουχό τους, με χειροπέδες, υποκείμενοι σε χτυπήματα, κακομεταχείριση, σκληρές καιρικές συνθήκες και άρνηση βασικών αναγκών». «Η δημοσίευση από τον ισραηλινό στρατό σοκαριστικών φωτογραφιών γυμνών ανθρώπων με δεμένα τα μάτια συνιστά καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης, ισοδύναμη με έγκλημα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν λόγο», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης του Human Rights Watch.

Σε μερικές φωτογραφίες διακρίνονται μεταξύ των αιχμαλώτων αμάχων που οι Ισραηλινοί υποχρέωσαν να γδυθούν και μικρά παιδιά η τύχη των οποίων αγνοείται.

4.Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Ισραήλ στους Παλαιστινίους

Μετά από δυόμισι μήνες ανηλεών και αδιάκριτων βομβαρδισμών ξέρουμε ότι δεν έχουμε παράπλευρες απώλειες. Οι παράπλευρες απώλειες είναι η συνειδητή επιδίωξη του Ισραήλ που θέλει να τρομοκρατήσει τους νόμιμους από αιώνων κατοίκους της Παλαιστίνης και να τους αναγκάσει να φύγουν για να τους πάρει όλη τη γη της Παλαιστίνης. ‘Ένα Ισραήλ που έχει λυσσάξει τώρα γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν πάνε πουθενά.

Η ημέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησε με Ισραηλινές επιθέσεις στη δυτική ‘Οχθη, στην ίδια τη γενέτειρα του Χριστού, τη Βηθλεέμ και τις γύρω περιοχές. Ήταν όμως κυρίως στη λωρίδα της Γάζας που, παραμονή των Χριστουγέννων, το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επιθέσεις του σκοτώνοντας πάνω από 100 αμάχους στο προσφυγικό στρατόπεδο Maghazi και το σύνολο των θυμάτων να υπερβαίνει τους 250 σε 24 ώρες. Επτά οικογένειες Παλαιστινίων εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά.

Λένε ότι τα θύματα από τους βομβαρδισμούς έχουν τώρα ξεπεράσει τις 20.000. Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια πολυώροφων κτιρίων, καθώς μάλιστα δεν υπάρχουν μηχανήματα για να σηκώσουν τα χαλάσματα. Οι άνθρωποι σκάβουν με τα χέρια για να βρουν τους συγγενείς τους. Και οι τηλεοράσεις μας φροντίζουν να μας απαλλάξουν από το θέαμα.

Ο Πάπας μίλησε για τα σκοτωμένα παιδιά κάτω από τα ερείπια, τους «μικρούς Χριστούς της εποχής μας». Ιεράρχες από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στη Βηθλεέμ για να συμπαρασταθούν στους Παλαιστίνιους Χριστιανούς. Ένα ιορδανικό αεροπλάνο πέταξε εφόδια στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο 300 χριστιανοί Παλαιστίνιοι.  Οι δικοί μας «σεπτοί Ιεράρχες», με την άκρα και ακραία αποκαλυπτική σιωπή τους, μας τα είπαν όλα, για το τι είναι και το τι αξίζουν. Το μόνο που τους μάρανε είναι να στέλνουν αεροπλάνα να φέρνουνε το φως στην Ανάσταση. Τώρα που ματώνει το ίδιο το σώμα του Ιησού τι κάνουν;

Συνεχίζεται…

*Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος, διαχειριστής της σελίδας konstantakopoulos.gr και συνιδρυτής της Delphi Initiative. Εργάσθηκε στο παρελθόν σε ερευνητικά ιδρύματα της Γαλλίας και της Ελλάδας ως φυσικός, στο πρωθυπουργικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου ως ειδικός συνεργάτης για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και στη Μόσχα ως διευθυντής του γραφείου του Αθηναϊκού Πρακτορείου επί δεκαετία και ως ανταποκριτής για πολλά μέσα. Συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Ράπτη (Pablo) στην έκδοση της διεθνούς επιθεώρησης για την Αυτοδιαχείριση “Utopie Critique”. Έχει γράψει τα βιβλία: “Η Κύπρος στο στόχαστρο – Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς Έλληνες” (Ινφογνώμων 2017), “Η Κύπρος σε Παγίδα” (Λιβάνης, 2008), “Η Αρπαγή της Κύπρου” (Λιβάνης, 2004) και “Φάκελος Ελλάς – Τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών” (Λιβάνης, 1993).

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση