O (αυτο)εξευτελισμός της ΕΕ συνεχίζεται

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Κώστας Αργυρός – Στην επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ για τη Σύνοδο του Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει αναφορά στη συζήτηση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Λογικό. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν προαναγγείλει τόσες φορές την εν λόγω απόφαση, που άλλη μια διάψευση από την πραγματικότητα θα ήταν κάτι που θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο το αίσθημα του εξευτελισμού τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν καταβάλονται προσπάθειες για να βρεθεί κάποια έστω ψευδεπίγραφη λύση, που θα σώσει τα προσχήματα, την ώρα που οι Ουκρανοί διαρρέουν οργισμένα σκέψεις να κλείσουν αυτή τη στρόφιγγα αγωγών, που κατευθύνονται στην Ουγγαρία, δημιουργώντας πάλι ένα τετελεσμένο χωρίς προηγούμενο. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι μόνο η χώρα του Ορμπαν. Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία έχουν επίσης εκφράσει αμφιβολίες για μια τέτοια κίνηση, ενώ έχουν ζητήσει μεταβατικές περιόδους πριν σταματήσουν να δέχονται ρωσικό πετρέλαιο. Πίσω τους κρύβονται και κάποιες άλλες χώρες, που συνηθίζουν να σιωπούν αντί να αναλαμβάνουν αυτές το ρόλο του κακού.

Αυτή που το τερμάτισε σε φαιδρότητα ήταν πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το νέο επιχείρημα που επιστράτευσε από την φαρέτρα της, σε μια συνέντευξη στο MSNBC, ήταν ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και όχι αμέσως προς το εμπάργκο του πετρελαίου από τη Μόσχα, γιατί αν το κάνει άμεσα, οι ποσότητες αυτές θα διοχετευτούν αλλού και μάλιστα σε υψηλές τιμές, οπότε αντί για τιμωρία θα προέκυπτε κέρδος για τη Ρωσία.

Το επιχείρημα είναι τόσο αστείο που δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Γιατί βεβαίως θα ίσχυε και όταν μεγαλόστομα πριν μερικές εβδομάδες η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει άμεσα η σχετική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Τότε δεν το είχε σκεφτεί;

Οι φαιδρολογίες της κυρίας φον ντερ Λάιεν έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποδεικνύουν ότι η ηγεσία της ΕΕ ακολουθεί μια πολιτική που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και ετεροκαθορίζεται με βάση τα κελεύσματα από την Ουάσιγκτον.

Eνδεικτιό αυτής της κατάστασης είναι και το ότι το παζάρι με την Τουρκία και την Πολωνία συνεχίζεται επίσης, ενώ δε λείπουν και οι γκρίνιες για ασάφειες και μεγαλοστομίες που υπάρχουν και στο εσπευσμένα δημοσιευμένο σχέδιο για την ενεργειακή «μετάβαση/απεξάρτηση» της ΕΕ με τίτλο RepowerEU.

Το μόνο που θα επιτύχουν τελικά οι «κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ», όσο και αν προσπαθούν να «καμουφλαριστούν» επικοινωνιακά είναι να ενισχύσουν το αίσθημα απαξίωσης της Επιτροπής και του μηχανισμού λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών συνολικά, όσο η κρίση θα συνεχίζεται και τα προβλήματα επιβίωσης για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες θα οξύνονται τους επόμενους κρίσιμους μήνες…

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση