Ο τεθλιμμένος Μητσοτάκης προσπάθησε να «μπαζώσει» τις ευθύνες του για το έγκλημα των Τεμπών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Γεωργίας Σάκκουλα –

Aπεγνωσμένη προσπάθεια διαχείρισης του εγκλήματος των Τεμπών υπό το βάρος της πίεσης που ασκούν η κοινωνία και η αντιπολίτευση κι ενόψει της δημοσιοποίησης των επιστημονικών πορισμάτων για τα αίτια καταβάλλει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως τεθλιμμένος και παραπλανημένος για το γεγονός ότι διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε κάτι εύφλεκτο ή ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ τώρα μιλάει για πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του, χθες βράδυ στον Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης απολογητικός και συνάμα άδειασε κυβερνητικά στελέχη που με δηλώσεις τους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις συγγενών των θυμάτων και την κοινή γνώμη. «Η κ. Καρυστιανού έχασε το παιδί της. Βάζω τίτλους τέλους σε αυτό» είπε και πρόσθεσε πως «καλά θα κάνουν να βάλουν όλοι».

Δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που έσπευσε να προκαταβάλει το πόρισμα μισό μήνα μετά την τραγωδία, αλλά φόρτωσε την ευθύνη γι’ αυτό στην πληροφόρηση που είχε τότε από τη Hellenic Train, την Πυροσβεστική και τον ΟΣΕ. Απέκρουσε όμως την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τον παραπλάνησαν, λέγοντας «μου είπαν αυτά τα οποία ήξεραν και οι ίδιοι».

Για το μπάζωμα

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του δημοσιογράφου ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τη δράση κυκλώματος, τόνισε πως αν αποδειχθεί υπεράνω αμφιβολίας η ύπαρξη παράνομου φορτίου στην αμαξοστοιχία τότε η Hellenic Train θα πρέπει να λογοδοτήσει και ποινικά και πολιτικά. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: «Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα να εξασφαλίσω ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει».

Αναγκάστηκε στο μεταξύ να παραδεχθεί, υπό το βάρος των συγκλονιστικών ηχητικών ντοκουμέντων, πως «σίγουρα -δεν ξέρω πόσοι είναι- υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πέθαναν στο τρένο όχι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης». «Προφανώς με αυτά τα οποία γνωρίζω σήμερα, δεν θα έλεγα τότε αυτό το οποίο είπα» συμπλήρωσε απολογητικά.

Στις κατηγορίες για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος ο πρωθυπουργός είπε ότι «πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις στο πεδίο», με μέλημα να ταυτοποιηθούν οι σοροί, αλλά δήλωσε σίγουρος πως «όλα έγιναν με καλό σκοπό». «Αν έγινε κάτι λάθος επιχειρησιακά αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι» είπε, αναφερόμενος στον εισαγγελέα και τον ανακριτή. Σχετικά με τη δικογραφία στη Βουλή για τον Χρ. Τριαντόπουλο, θέμα το οποίο έθιξε χθες και ο Β. Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο πρωθυπουργός είπε ότι εξ όσων γνωρίζει, «οι δικογραφίες που έχουν έρθει αφορούν μηνύσεις εμπλεκόμενων, συγγενών, και δεν έχουν αξιολογηθεί από την αντιπολίτευση καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Δεν έχουν ασχοληθεί καν με αυτές τις δικογραφίες».

Παράλληλα, κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δικής του παραίτησης. Επέλεξε επίσης να στοχεύσει στο θυμικό του κόσμου κάνοντας επίκληση στην ιδιότητά του ως πατέρα, για να αποκρούσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για έναν πρωθυπουργό και έναν πατέρα από το να ισχυρίζεται κάποιος ότι εγώ εκείνη τη στιγμή, το επαναλαμβάνω, μέσα στον πόνο, στη θλίψη, στην οργή, το μέλημά μου ήταν να συγκαλύψω τι ακριβώς;», είπε.

Προανακριτική

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης είναι φανερή και από το γεγονός ότι τώρα δηλώνουν ανοιχτοί στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που είχαν απορρίψει τον Νοέμβριο του 2023 για την περιβόητη σύμβαση 717. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου», ενώ ουσιαστικά παραδέχθηκε το φιάσκο με την Εξεταστική λέγοντας «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής».

Υπέρ της προανακριτικής έδειξε από νωρίς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Αλέξανδρου Καζαμία, είπε ότι «εφόσον πέσει η Δικαιοσύνη στο οποιοδήποτε όνομα, δεν πρόκειται, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία ούτε η Νέα Δημοκρατία να μη διευκολύνει τη Δικαιοσύνη».

Επιπλέον, ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμιά απόπειρα έστω συγκάλυψης. Δεν υπάρχει καμιά δικογραφία που η Δικαιοσύνη έπεσε πάνω σε κάποιο όνομα πολιτικού, ήρθε στη Βουλή, και αυτή η “κακιά” κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ο “ενορχηστρωτής”, υποτίθεται, της συγκάλυψης πρωθυπουργός είπαν όχι. Δεν υπάρχει και το ξέρετε. Και στις άλλες περιπτώσεις των δικογραφιών, που επίσης αυτά που λέτε είναι απολύτως ψευδή, έχετε πλήρη πρόσβαση στις δικογραφίες, και περίπου δύο χρόνια, το επαναλαμβάνω δεν συντάξατε κατηγορητήριο για καμιά».

Νέα θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (OPEN) καθώς δήλωσε ότι «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν έχει καμία σχέση με τα Τέμπη, αλλά με τη διερεύνηση μιας Σύμβασης», ενώ σημείωσε πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μόλις ολοκληρώθηκε η εξεταστική επιτροπή δεν ζητήθηκε προανακριτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, τον κατακεραύνωσε λέγοντας ότι «επειδή στην κυβέρνηση έχουν κάνει το ψεύδος επάγγελμα, ας τους πληροφορήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητούσε να διερευνηθεί για παράβαση καθήκοντος ο κ. Καραμανλής και η “μια σύμβαση” είναι η 717 που αν είχε ολοκληρωθεί θα υπήρχε τηλεδιοίκηση, η οποία θα είχε σταματήσει τα τρένα ακόμη και αν είχαν μπει σε τροχιά σύγκρουσης. Συνεπώς αυτή η “μία σύμβαση” έχει απόλυτη σχέση με την τραγωδία των Τεμπών».

«Η προανακριτική έπρεπε να γίνει. Αυτό εμπεδώνει στην κοινωνία το έλλειμμα ασφάλειας και διαφάνειας. Οσο ο κ. Μητσοτάκης τώρα, υπό την πίεση του κόσμου, δηλώνει ότι θα δει το αίτημα της προανακριτικής αν έρθουν στοιχεία από τη δικογραφία του απαντάω ξεκάθαρα: Ηρθε η εισαγγελέας της Ευρώπης και έφερε στοιχεία και αρνήθηκε την έρευνα ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό ένα ακόμα μεγάλο επεισόδιο συγκάλυψης», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train.

Κάλυψη σε Τασούλα

Στις κατηγορίες κομμάτων και συγγενών των θυμάτων για δικογραφίες στο συρτάρι του τέως προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «ψέματα» καθώς «όλες οι μηνύσεις είναι στη διάθεσή σας, αναλυτικά». Αλλά και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ή απόκρυψη στοιχείων από την πλευρά της Βουλής. Σήμερα η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει για να αποφασίσει πότε θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια, όπως έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δημοσκοπήσεις: Σε συνεχή τροχιά πτώσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται πλέον τα ποσοστά δημοτικότητας...

Νίκος Στραβελάκης: Ο ανασχηματισμός των «άριστων» και ο λόγος που έφυγε ο Δοξιάδης (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ μιλά...

Nations League: Πικρή ήττα της Εθνικής με 1-0 από τη Σκωτία – Ελπίδες για υπέρβαση στη ρεβάνς

Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα 1-0 από τη Σκωτία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»,...
Διαφήμιση