Ντροπιαστική ομιλία Γεραπετρίτη για να νίψει τας χείρας της η κυβέρνηση για τα Τέμπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για την εθνική τραγωδία με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς στα Τέμπη με τον υπερυπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προσπαθεί και χθες να αποκρούσει τη σφοδρή κριτική, χωρίς φυσικά να πει κουβέντα για την ταμπακιέρα, για τα κενά που είχε αφήσει η κυβέρνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, για τη μη ενεργοποίηση των αυτομάτων συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας και την απαλλαγή των αγοραστών της Hellenic Train από την υποχρέωση επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ αλλά και το γεγονός ότι η το «επιτελικό κράτος» άφησε τη χώρα χωρίς επίσημη αρχή για τη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο νέος υπουργός Μεταφορών επανήλθε στα περί εκκίνησης του σιδηροδρόμου με ευχολόγια και παρότι δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των μηχανοδηγών, που προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο δυστυχήματος εδώ και καιρό, αφού η πρόσφατη συνάντησή τους απέβη άκαρπη. 

Επανέλαβε την υπόσχεση για τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και τα αναγκαία συστήματα του ETCS στο δίκτυο του κεντρικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο υποστηρίζοντας ότι το μεταβατικό πλαίσιο, που θα ισχύσει μέχρι τότε, θα είναι «εξαιρετικά αυστηρό». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Διοικητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα είναι σε θέση μέσα σε ένα μήνα να υποβάλει το πόρισμα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος κλείνοντας τα αυτιά στις φωνές για απόπειρα συγκάλυψης. Μάλιστα, τοποθέτησε «μέχρι το Πάσχα» το τεχνικό πόρισμα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κατακραυγή για τα επίμαχα έργα ο υπουργός δεν δίστασε να ξεστομίσει ότι η τηλεδιοίκηση ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα, την 1.11.2022, και ότι τη νύχτα του ατυχήματος το κέντρο τηλεδιοίκησης «λειτουργούσε απολύτως». Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως είχαν προβλεφθεί οι δύο σταθμάρχες που δυστυχώς, δεν βρίσκονταν στη θέση τους, την κρίσιμη ώρα και επέμεινε στα σφάλματα του σταθμάρχη στη «γραμμή» απόδοσης των ευθυνών στο «ανθρώπινο λάθος». 

«Ο  συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, που προφανώς θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μια σειρά, μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δεν έγινε η αυτόματη χάραξη, μολονότι λειτουργούσε ο πίνακας. Ο σταθμάρχης θεώρησε, κατά πάσα βεβαιότητα, ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου, ενώ ήταν στην κάθοδο, τελικώς έκανε διαγώνια κίνηση και βρέθηκε στην αντίθετη τροχιά. Επιπλέον δεν βρέθηκε ο σταθμάρχης μπροστά στον πίνακα ελέγχου, για να δει την κίνηση της αμαξοστοιχίας. Και δεν έγινε αυτόματη χάραξη και θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι τα κλειδιά ήταν στην άνοδο ενώ ήταν στην κάθοδο, και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για τη διαδρομή στην οποία βρισκόταν το τρένο, μέσα από τον πίνακα τηλεδιοίκησης που ήταν εκεί και λειτουργούσε».

Παρά τη σειρά προειδοποιήσεων για τις τραγικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πηγαίνουν στα «τυφλά» ο κ. Γεραπετρίτης αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι υποδομές για την ασφάλεια του δικτύου (φωτόσημα, τηλεδιοίκηση, συστήματα ETCS), ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι συμβάσεις ολοκληρώνονται εντός του 2023. «Όλο το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο περιλαμβάνει σηματοδότηση, το ETCS και όλα τα κέντρα τηλεδιοίκησης της χώρας από άκρη σε άκρη, θα έχει παραδοθεί τέλος Σεπτεμβρίου του 2023», είπε και δεν ντράπηκε να προσθέσει πως «είναι πολύ λίγες οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν ένα τέτοιου τύπου πλήρες δίκτυο».

Παράλληλα, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η αρχική σύμβαση του 2014 έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός διετίας και να παραδοθεί το 2016, αλλά υπήρξαν πολλές παρατάσεις και παραδόθηκε περιορισμένο μέρος των παραδοτέων της σύμβασης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως είχε παραδώσει το 68% της σήμανσης. «Αυτό το οποίο είχε παραδοθεί το 2016, ήταν λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου» είπε.

«Προϊόντος του χρόνου προέκυψε δημοσιονομικός έλεγχος, προέκυψε πόρισμα αργότερα, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προέκυψε ένα ζήτημα νέας αρχιτεκτονικής που όφειλε να πιστοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στην πραγματικότητα, καθυστέρησε να υπάρξει η αναγκαία συμπληρωματική σύμβαση, η οποία θα κάλυπτε τα υφιστάμενα κενά. Από το Σεπτέμβριο του 2017, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία απολύτως πράξη μέχρι το 2019. Για δύο χρόνια, δηλαδή, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Για την περίοδο μετά το 2019, ο Γεραπετρίτης ανέφερε: «Αναλαμβάνοντας η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, οφείλει να ανασχηματίσει την αρχιτεκτονική, να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να κάνει την πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αποτέλεσμα, το 2021, να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση. Από το 2021 έως σήμερα, έχει εκτελεστεί ένα πρόσθετο έργο 52%, με πρωτόκολλα παραλαβής, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παραδοθεί τυπικά το 70% του έργου. Επαναλαμβάνω, λειτουργικά 18% έως το 2016, μηδέν έως το 2019 και έκτοτε ένα επιπλέον 52%».
 
Τέλος, γνωστοποίησε πως τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει διεθνής δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο για να βγάλουν ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ από «αυτή τη δύσκολη στιγμή και να διαμορφώσουν το πλαίσιο, για την επόμενη μέρα».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Την πληροφορία των χτυπημάτων του Ισραήλ στο Ιράν μετέδωσε πρώτο το...

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική...
Διαφήμιση