Ντόναλντ Τραμπ: Είναι καιρός να τον πάρει η Ευρώπη στα σοβαρά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος – Ας ξεκινήσουμε ανάποδα: Είναι ώρα να πάρουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και όσα λέει στα σοβαρά!

Οι χαρακτηρισμοί “γραφικός”, “κλόουν”, “σόου-μαν” και άλλα μύρια όσα με τα οποία τον “στολίζουν” οι αντίπαλοί του και τα ΜΜΕ τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό, πέρα από α-πολίτικα και επιπόλαια, έχουν αποδειχθεί και θα αποδειχθούν και στο μέλλον, επικίνδυνα. Κι αυτό διότι ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε για τον χαρακτήρα και τους τρόπους του, όλα δείχνουν πως οι πιθανότητες -αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή- να είναι και πάλι Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μεγάλες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η υποτίμηση του Τραμπ φάνηκε από την κατάπληξη και την αμηχανία που δείχνουν από χθες αθρογράφοι, αναλυτές αλλά και ηγέτες της Δύσης ακούγοντας τις δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε τι είπε:

Κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης προχθές (10/2) στη Νότια Καρολίνα έκανε λόγο για μια συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ, όπου πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας», που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «Λοιπόν κύριε εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία -θα μας προστατεύσετε;».

«Είπα: “Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής;” Εκείνος είπε: “Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη”. Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους έλεγα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε», δήλωσε ο Τραμπ.

Σε αυτά που είπε ο πρώην (και επόμενος;) Πρόεδρος των ΗΠΑ κάποια ΜΜΕ έσπευσαν να προσθέσουν και “σάλτσα”, πως “ενθάρρυνε τους Ρώσους να επιτεθούν“.

Τέτοιο πράγμα ΔΕΝ το είπε! Ούτε όμως ήταν και η πρώτη φορά που έκανε παρόμοια δήλωση. Όσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου θα πρέπει να θυμούνται την επίσκεψή του, το 2018, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου δήλωσε ορθά-κοφτά: «Χώρες όπως η Γερμανία δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον στόχο του 2%. Μας οφείλουν πάρα πολλά χρήματα» και μάλιστα πρόσθετε «η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».

Ο αμερικανός Πρόεδρος διερωτάτο για ποιο λόγο, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει στρατεύματα για άμυνα απέναντι στη Ρωσία, η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υδρογονανθράκων από τη Μόσχα, κάτι που αναφέρει και στο βιβλίο του «The Room Where it Happened» ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Όσο άκομψα κι αν το είπε, είχε άδικο; Τα αποτελέσματα της ενεργειακής εξάρτησης της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης από τη Ρωσία τα είδαμε μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την πληρώνουμε ακόμη, βορράς και νότος.

Μήπως είχε άδικο για τους «τζαμπατζήδες» συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη;

Μέχρι σήμερα όμως, μόνο 11 από τις 31 χώρες ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ανάμεσά τους βέβαια και η Ελλάδα που παρά την κρίση σπεύδει να αγοράσει όποια “καλούδια” πουλάνε οι ΗΠΑ με τελευταία παραγγελία τα F-35 που θα αγοράσει μέχρι το 2030.

Το Λουξεμβούργο ξοδεύει μόλις 0,72% του ΑΕΠ για την άμυνά του, το Βέλγιο (1,13%), η Ισπανία (1,26%), η Ιταλία (1,43%), ακόμη και η Γαλλία (1.9%). Κάτω από τον στόχο του 2% και επομένως στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ βρίσκονται επίσης: Τουρκία, Σλοβενία, Καναδάς, Πορτογαλία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Αντίθετα, συνεπείς είναι οι: Πολωνία (3,9%), Ελλάδα (3,01%), Εσθονία (2,73%), Λιθουανία (2,54%), Φινλανδία (2,45%), Ρουμανία (2,44%), Ουγγαρία (2,43%) %), Λετονία (2,27%), Ηνωμένο Βασίλειο (2,07%) και Σλοβακία (2,03%).

Προς τι λοιπόν να ξάφνιασμα από τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ λες και τον γνωρίσαμε… προχθές; Λες και ξεχάσαμε πως όσο ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε με κάθε τρόπο την απέχθειά του προς τις διεθνείς συμμαχίες και τους οργανισμούς σταματώντας την χρηματοδότηση της UNESCO, φεύγοντας από τις Συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα αλλά και την εμπορική Συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού;

Σε ο,τι αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει άδικο όσο κι αν αυτό κακοφαίνεται σε κάποιους συμμάχους του στην Ευρώπη.

Πόσο όμως δίκιο είχαν εκείνοι, του Τζο Μπάιντεν συμπεριλαμβανομένου, που άφησαν το Κίεβο να ελπίζει πως θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δίνοντας έτσι την αφορμή που ζητούσε ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία;

Πόσο δίκιο είχαν όσοι δεν πήραν τα λόγια του, το 2018, στα σοβαρά;

Και τελικά, πόσο δίκιο ή άδικο θα αποδειχθεί πως έχουν, σε ένα χρόνο από σήμερα, όσοι θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τη στήριξη από τις ΗΠΑ;

Ας μην ξεχνάμε πως εκτός από το ΝΑΤΟ κινδυνεύει και το άλλο “συνδικάτο” (όπως έλεγε και το παλιό σύνθημα) η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με την “ατμομηχανή” της, τη Γερμανία, να έχει “τραβήξει” εδώ και καιρό “χειρόφρενο”.

Τέλος, ας μας προβληματίσει πως μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι η χώρα-μέλος της Συμμαχίας με το μεγαλύτερο στρατό άρα και το “πάνω χέρι” στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν από το 2025 και μετά. Αυτή όμως είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση που αφορά άμεσα και την Αθήνα και τις ισορροπίες που πρέπει να αναζητήσει στο άμεσο μέλλον…

Ας το ξαναπούμε λοιπόν: Είναι ώρα να πάρουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και όσα λέει στα σοβαρά! Είτε μας αρέσει είτε όχι…

Υ.Γ.: Αν κάποιους θα έπρεπε να να αμφισβητήσουμε εδώ και καιρό είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες με πρώτη την Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ, τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Όλαφ Σολτς, τον Εμανουελ Μακρόν. Ολα δείχνουν ότι θα τους αμφισβητήσουν οι ψηφοφόροι στις Ευρωεκλογές. Δυστυχώς προς όφελος της ακροδεξιάς…

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση