Ντέιβ Μπρούμπεκ: Ο πιανίστας που άλλαξε την ιστορία και τον ρυθμό της Τζαζ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Μπάφη –

Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πιανίστες της τζαζ μουσικής, καθώς ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν καινοτόμος. Μπορούσε να συνδυάσει την κλασσική μουσική με πιο μοντέρνες μελωδίες. Ο Αμερικανός συνθέτης, όμως, δυσκολευόταν να διαβάσει τις νότες καθώς είχε αυξημένη μυωπία. Αλλά ο ίδιος είχε μια ιδιαίτερη αντίληψη για τη μουσική η οποία τον οδήγησε να γραφτεί σε ωδείο και να ξεκινήσει μαθήματα.

Το ταλέντο του στο πιάνο φαινόταν από νωρίς, όμως οι γνώσεις του στο θεωρητικό μέρος της μουσικής ήταν τέτοιες που ώθησαν τους δασκάλους να κάνουν μια προφορική συμφωνία μαζί του: Να αποφοιτήσει από το ωδείο αλλά να μην γίνει ο ίδιος δάσκαλος μουσικής και χαλάσει τη φήμη του ωδείου.

Ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ξεκίνησε να παίζει μουσική σε τοπικά κλαμπ για να συμπληρώνει το εισόδημά του και σταδιακά άρχισε να παίζει σε πιο μεγάλες αίθουσες. Ξέσπασε, όμως, ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Ο Μπρούμπεκ έπαιζε πιάνο σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αποτέλεσμα ήταν οι ανώτεροι να αναγνωρίσουν το ταλέντο του και να τον βάλουν σε εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των στρατιωτών, μακριά από την πρώτη γραμμή.

Εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε για να εξελιχθεί ως μουσικός κι έτσι το 1951 δημιούργησε το περίφημο Dave Brubeck Quartet. Το 1958 πήρε την τελική του μορφή με τους Πολ Ντέσμοντ στο άλτο σαξόφωνο, Γιουτζίν Ράιτ στο κοντραμπάσο και Τζο Μορέλο στα ντραμς, να τον πλαισιώνουν.

Η ηχογράφηση – σταθμός στην εξέλιξη της τζαζ

Ένα χρόνο αργότερα θα έμπαιναν στο στούντιο για την ηχογράφηση του άλμπουμ Time Out, που παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο γνωστή δουλειά του Μπρούμπεκ που αποτελεί «σταθμό» για την εξέλιξη της τζαζ μουσικής. Ο καινοτόμος πιανίστας επηρεασμένος από την περιοδεία του σε Ευρώπη και Ασία, έγραψε κομμάτια σε ρυθμούς 9/8, 5/4, 3/4 και 6/4 που δεν ήταν γνώριμοι στα αυτιά των Αμερικάνων. Όμως αυτή η ιδιαιτερότητα τού ήχου ήταν που έκανε τον δίσκο να ξεχωρίσει και να φτάσει στην κορυφή των τσαρτς.

Τα Take Five, Blue Rondo A La Turk και Three to Get Ready ήταν στα κομμάτια του δίσκου, ο οποίος ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις και έγινε πλατινένιος. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο πρώτος τζαζ δίσκος στην ιστορία της μουσικής που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ο Ντέιβ Μπρούμπεκ συνέχισε να συνθέτει, να αυτοσχεδιάζει, να δίνει συναυλίες και να διακρίνεται μέσω του έργου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίστηκε και στην Ελλάδα δύο φορές, με την πρώτη το καλοκαίρι του 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης και τη δεύτερη το 1996 στο Θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα.

Ποτέ δεν σταμάτησε να παίζει πιάνο και να ταξιδεύει έχοντας πάντα διάθεση για να μοιραστεί τη δική του μουσική και να ακούει τους νέους καλλιτέχνες. Πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2012. Η μουσική και οι δημιουργίες του είναι στο πάνθεον της τζαζ.

Ακούστε το διάσημο Take Five:

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

H Ελλάδα στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

*Γράφει ο Νίκος Παρασκευόπουλος - Η ομιλία του Έλληνα...

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης, η θρυλική φωνή των Socrates Drank The Conium

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...

Τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για τον Ποινικό Κώδικα του 2019

*Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη - Η επίκληση του νέου Ποινικού...

Απρόσμενες ζυμώσεις για τη νέα Κεντροαριστερά

Όταν διοργανώθηκε η περιβόητη εκδήλωση για την κεντροαριστερά υπό...
Διαφήμιση