*Του Μαρουάν Τουμπάσι –
Καθώς οι διαπραγματεύσεις εντείνονται για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο του νότιου Λιβάνου, οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, έχουν αυξήσει τις εντάσεις. Αυτά τα γεγονότα ώθησαν τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γαΐρ Λαπίντ να παρουσιάσει ένα πολιτικό όραμα που υποστηρίζει την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προθυμία της Χεζμπολάχ να αποδεχθεί μια χωριστή συμφωνία για τον Λίβανο, ανεξάρτητη από τη Γάζα, και τις επιπτώσεις της στις στρατηγικές αντίστασης, την περιφερειακή δυναμική και την ανθρωπιστική κρίση της Γάζας.
Η συζήτηση: Ενιαία μέτωπα ή τακτικές αναγκαιότητες;
Από την αρχή της αντιπαράθεσης, η Χεζμπολάχ έχει δώσει έμφαση στην αρχή των ενωμένων μετώπων για να εμποδίσουν το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μεμονωμένες συγκρούσεις. Ωστόσο, η κλιμακούμενη διεθνής πίεση θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη διατήρηση αυτού του στρατηγικού δεσμού.
Η επιλογή μιας ξεχωριστής κατάπαυσης του πυρός στο νότιο Λίβανο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τακτική αναγκαιότητα για να αποφευχθεί το σύρσιμο του Λιβάνου σε μια ανεπιθύμητη ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση, ιδιαίτερα εν μέσω αυξανόμενης εσωτερικής λιβανικής αντίθεσης στις ενέργειες της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η αποσύνδεση των μετώπων κινδυνεύει να αποξενώσει τη βάση της Χεζμπολάχ και τους περιφερειακούς συμμάχους, όπως το Ιράν και η Συρία, που θεωρούν την ενότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρύτερης στρατηγικής αντίστασής τους.
Θέση της Χεζμπολάχ: Εξισορρόπηση σταθερότητας και ευελιξίας
Η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει ένα σύνθετο σύνολο επιλογών. Από τη μια πλευρά, η αποδοχή μιας ξεχωριστής εκεχειρίας θα μπορούσε να πλαισιωθεί ως μια στρατηγική κίνηση για τη διαφύλαξη του Λιβάνου, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμμεσα τη Γάζα. Οι διεθνείς εγγυήσεις μπορεί να έχουν λογική, αν και η ιστορία του Ισραήλ δείχνει πως αγνοεί τέτοιες συμφωνίες υπονομεύοντας την αξιοπιστία τους.
Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σημερινή της στάση ως μοχλό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες πολιτικές παραχωρήσεις και δικλείδες ασφαλείας στον Λίβανο και την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων στο νότο και τη στρατηγική θέση του Ιράν στην περιοχή.
Ο Ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων
Η πρόσφατη επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ Έιμος Χοκστάιν στον Λίβανο υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να εξασφαλίσει ένα πολιτικό επίτευγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν εν μέσω συνεχιζόμενων κρίσεων στη Γάζα και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική για να ενισχύσει την εγχώρια και διεθνή του θέση, χρησιμοποιώντας τακτικές καθυστέρησης και ρητορική για την αντίσταση στη διεθνή πίεση.
Περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία παραμένουν κομβικές. Το Ιράν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χεζμπολάχ για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση στο πυρηνικό αρχείο, ενώ η Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, αξιοποιεί την κατάσταση στη Μέση Ανατολή για να αμφισβητήσει τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν.
Προς μια νέα πραγματικότητα;
Οι επόμενες μέρες πιθανότατα θα καθορίσουν την τροχιά του νότιου Λιβάνου και τη σύνδεσή του με τη Γάζα. Ενώ οι συμφωνίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν το Ισραήλ προς μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αυτό θα μπορούσε να έχει το κόστος της διευκόλυνσης των ευρύτερων σχεδίων του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του γεωγραφικού και πολιτικού κατακερματισμού.
Η Χεζμπολάχ, κάτω από έντονο εσωτερικό και περιφερειακό έλεγχο, πρέπει να αντιμετωπίσει προσεκτικά αυτές τις προκλήσεις για να διατηρήσει τη διπλή της ταυτότητα ως λιβανέζικο πολιτικό κόμμα και κίνημα αντίστασης. Το τελικό ερώτημα παραμένει: μπορεί να επιτευχθεί μια σταθερή εκεχειρία χωρίς να διακυβεύεται η αρχή των ενοποιημένων μετώπων ή η πραγματικότητα θα αναγκάσει μια στρατηγική αλλαγή, αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική της σύγκρουσης στη διαδικασία;
*Ο Μαρουάν Τουμπάσι είναι πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και συνιδρυτής του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνοπαλαιστινιακή Αλληλεγγύη.
ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr