Με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη το -ενταφιασμένο από τον Αρειο Πάγο- μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών επανέρχεται στην επικαιρότητα, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οπως έγινε χθες γνωστό, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Νίκος Ανδρουλάκης, την ίδια μέρα που ανακοινωνόταν η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθετε μήνυση κατά του Αιμίλιου Κοσμίδη, του ανθρώπου που κατηγορείται ότι πλήρωσε με την τραπεζική του κάρτα για να σταλούν τα επιμολυσμένα μηνύματα με το λογισμικό παρακολούθησης Predator σε πολιτικούς όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σε πλήθος εν ενεργεία υπουργούς, στον επιχειρηματία Θεόδωρο Καρυπίδη και μέσω αυτού στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη κ.ά.
Πρόκειται για έναν μάρτυρα που ήταν γνωστός στη Δικαιοσύνη, ωστόσο ουδείς τον κάλεσε να καταθέσει επί σχεδόν δύο χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι πως ο συγκεκριμένος δεν κλήθηκε ούτε μετά την αποκάλυψη του ονόματός του σε ρεπορτάζ του Inside Story (31/10/2024) και ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» πως «αν με φωνάξει ο εισαγγελέας, θα πάω να καταθέσω» (1/11/2024). Περίπου το ένα δέκατο των γνωστών προσπαθειών επιμόλυνσης με Predator έχει προέλθει από αποστολή γραπτών sms από ένα προφίλ με τη δική του επωνυμία. Η χρέωση για την αποστολή αυτών των sms έγινε σε μια προπληρωμένη χρεωστική κάρτα που είχε εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα στο όνομά του.
Τον Κοσμίδη, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, φέρεται να τον είχε αναζητήσει τον Φεβρουάριο του 2023 χωρίς επιτυχία η Οικονομική Αστυνομία στο σπίτι του και σε μια διεύθυνση όπου πριν από πολλά χρόνια είχε μια ομόρρυθμη επιχείρηση – αλλά όχι στη διεύθυνση της τωρινής του εργασίας. Αυτή ήταν και η μοναδική προσπάθεια που έγινε.
Στη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ανεξαρτήτως του γνωστού πορίσματος στο οποίο κατέληξε ο επιληφθείς εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο εδώ μηνυόμενος ουδέποτε κλήθηκε ως ύποπτος, ούτε με άλλον τρόπο ερευνήθηκαν οι συγκεκριμένες ενέργειες». Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη πως «είναι επιβεβλημένη η διερεύνηση της σχέσης του μηνυόμενου με τις εταιρείες Intellexa, Krikel (και τις άλλες) για τους εκπροσώπους των οποίων εκκρεμεί ήδη επ’ ακροατηρίω η κατηγορία της παραβίασης του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών σε βαθμό πλημμελήματος». Τέλος, ζητείται να διερευνηθεί εάν σχετίζεται ο μηνυόμενος μέσω οποιουδήποτε προσώπου (ή με όποιον τρόπο) με την ΕΥΠ ή το ΚΕΤΥΑΚ, που ουσιαστικά αποτελεί παρακλάδι της πρώτης.
Σημειώνεται ότι μήνυση εις βάρος τού εν λόγω προσώπου κατέθεσε πριν από λίγες μέρες και ο Θανάσης Κουκάκης, θύμα του Predator. Μάλιστα, υπάρχει σχετικό αίτημα συσχέτισης των δύο μηνύσεων και εξέτασης του κ. Κοσμίδη από τη Δικαιοσύνη, καθώς είναι πιθανό αυτή να οδηγήσει σε νέα, άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα.
«Δεν έχω καμία σχέση»
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε (και πάλι) χθες με τον μηνυόμενο Αιμίλιο Κοσμίδη, ρωτώντας μεταξύ άλλων για τις κινήσεις της επίμαχης κάρτας που είναι στο όνομά του. Ο ίδιος λέει: «Δεν με έχει ενοχλήσει κανένας. Θα περιμένω να με καλέσει ο εισαγγελέας. Πήγα στην τράπεζα, έκανα γραπτώς αίτημα για να πάρω τις κινήσεις της κάρτας, η τράπεζα μου είπε ότι θα απαντήσει μέσα σε 20 μέρες, ήδη έχουν περάσει 25 μέρες. Πήγα πάλι σήμερα στο τοπικό υποκατάστημα της τράπεζας να δω τι έχει γίνει, μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ στα κεντρικά. Επικοινώνησα με τα κεντρικά της Εθνικής και μου είπαν ότι θα μου απαντήσουν. Το τρενάρουν για δικούς τους λόγους. Δεν έχω καμία σχέση με τις υποκλοπές. Εγώ έχασα μια κάρτα, προφανώς κάποιος τη βρήκε και έκανε ό,τι έκανε».
Τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα με την υπόθεση πρόσωπα, όπως τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Λαβράνο, τον Φέλιξ Μπίτζιο, στελέχη της Intellexa, της Krikel ή στελέχη της ΕΥΠ. «Δεν ξέρω καν ποιοι είναι όλοι αυτοί. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, ένας κρεοπώλης, τι σχέση να έχω με την ΕΥΠ;». Τον ρωτήσαμε αν κάποιος τον προσέγγισε δίνοντάς του χρήματα για να χρησιμοποιήσει την κάρτα του. Το αρνήθηκε κατηγορηματικά γελώντας. «Εγώ αυτή την κάρτα την παρέλαβα από την Cosmote μέσα σε έναν φάκελο, δεν έδωσα ποτέ σημασία, την έχασα και όποιος τη βρήκε έκανε ό,τι έκανε. Αυτή την κάρτα δεν τη ζήτησα ποτέ, μου τη στείλανε. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτή η κατάθεση των 500 ευρώ».
Το επιβαρυντικό για τον Κοσμίδη είναι πως η κάρτα (Cosmote Prepaid Mastercard) είναι στο όνομά του, όπως προκύπτει από έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας με τα στοιχεία του, που είναι μέσα στη δικογραφία, και πως έχει φορτιστεί ψηφιακά (virtual φόρτιση) με 500 ευρώ στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως μετά τον σάλο που έχει προκύψει δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Κοσμίδης στον εισαγγελέα από μόνος του, όπως του προτείνει και ο συνοδοιπόρος του στο πατριωτικό κόμμα «Τόλμα» και πρόεδρός του, Αθανάσιος Κολυβάς. Εξάλλου, ο μόνος που έχει έννομο συμφέρον να δώσει τα στοιχεία της κίνησης της κάρτας στη δημοσιότητα είναι ο Κοσμίδης.
«Είναι αδιανόητο και ύποπτο το γεγονός ότι η τράπεζα δεν στέλνει τα στοιχεία, όπως και ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν καλέσει τον Κοσμίδη να καταθέσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Αθανάσιος Κολυβάς. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο κρεοπώλης δεν έχει σχέση με την υπόθεση και πως κάποιος άλλος ψηφιακά εν αγνοία του έβαλε χρήματα στην κάρτα. Ο Κολυβάς θεωρεί πως «ήταν πολύ σωστή η κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να ασκήσει μήνυση. Και εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα. Οι υποκλοπές είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Αναρωτιέμαι γιατί οι άλλοι παρακολουθούμενοι, μεταξύ των οποίων πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θέλουν να μάθουν ποιοι και γιατί τους παρακολουθούσαν».
Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν αρχικά το σκάνδαλο, πριν ανατεθεί αιφνιδιαστικά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, με τα γνωστά αποτελέσματα, είχαν ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου του Κοσμίδη για διάστημα μόλις πέντε ημερών. Τα στοιχεία που έχουν αναδειχθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα αφορούν μόνο αυτό το διάστημα. Η συνολική κίνηση της κάρτας αυτής παραμένει άγνωστη και βέβαια η εισαγγελική έρευνα πρέπει να διερευνήσει και να αποκαλύψει τι άλλο έχει πληρωθεί με αυτή την κάρτα εκτός από τα επίμαχα SMS με το Predator.
Ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΕΥΠ και την προστασία απορρήτου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ανεπαρκή προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οι αλλαγές ήρθαν με τον νόμο 5002/2022, ο οποίος υιοθετήθηκε μετά το σκάνδαλο Pegasus, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος του παλιού νόμου 2225/1994.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliamentary Research Service), ο νέος νόμος επιτρέπει την άρση απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διερεύνηση εγκλημάτων. Ωστόσο, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέκρινε το ότι οι διατάξεις επιτρέπουν την άρση απορρήτου ακόμα και για μικρότερα αδικήματα, κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, όπως σημειώνεται στην έκθεση.
Επιπλέον, «η διαδικασία για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας εγκρίνεται μόνο από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία. Ο νόμος εισάγει επίσης αυστηρότερους κανόνες για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά η διαφοροποίηση αυτή έχει επικριθεί ως άνιση σε σχέση με τους πολίτες», αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.
«Η Ειδική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι οι υποκλοπές από την ΕΥΠ με αποκλεισμό της Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι ασύμβατες με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νικόλας Φαραντούρης.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr