Νέα βόμβα Παύλου Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΤΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τις χρυσές μπίζνες επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας με ζεστό κρατικό χρήμα μέσω ΕΛΤΑ Α.Ε. και ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές Α.Ε. για την ιδιωτική εταιρεία ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Π. Ξενοκώστα αποκαλύπτουν με νέα στοιχεία το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης. Πριν από λίγες μέρες γράφαμε («Εφ.Συν.», 27.10.22, «Κοινωνία… των απευθείας αναθέσεων») ότι η ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS, θυγατρική της ΟΝΕΧ, είχε πάρει με απευθείας ανάθεση έργα αξίας 272.080 ευρώ, μεταξύ άλλων για την προμήθεια εξοπλισμού και υποστήριξη της λειτουργίας «του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου». Δεν βλέπαμε όμως παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, μέσα σε μόλις 3 χρόνια η εταιρεία του ομίλου, στην οποία μεταβιβάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα «ή ΟΝΕΧ ή κλείσιμο»), κατάφερε να εισπράξει 50 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαδικασιών από τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier. Από το 2019 και μετά τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier δεν κάνουν απλώς ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) κάποιων δραστηριοτήτων τους. Τις έχουν εκχωρήσει όλες με σχεδόν φωτογραφικό τρόπο στον ίδιο ιδιώτη.

Πρόκειται για μια σειρά απευθείας αναθέσεων αλλά και «κλειστών» (μη) διαγωνισμών (διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση), που μπορεί να προβλέπονται από τη νομοθεσία δημόσιων συμβάσεων, όμως εδώ καταγράφεται μια απίστευτη και ύποπτη κατάχρηση της επίκλησης των έκτακτων αναγκών υποτίθεται λόγω κορονοϊου. Αναζητώντας τις αναθέσεις των ΕΛΤΑ στην Onex προκύπτει ο εξωφρενικός αριθμός των 186 πανομοιότυπων συμβάσεων από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 (130 για τα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές και 56 για τα ΕΛΤΑ Α.Ε.) με ποσά που κυμαίνονται από 20.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 1 εκατ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι

Η ΟΝΕΧ όμως δεν έχει δικούς της εργαζόμενους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Τους ενοικιάζει με τη σειρά της από άλλες εταιρείες. Αρχικά από εταιρεία που ανήκε στον όμιλό της και ακολούθως από τρίτες εταιρείες. Ενας από τους βασικούς υπερεργολάβους είναι η ΙΚΕ SPEEDCON SMPS, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020, έχει έδρα στον Πειραιά και αντικείμενο την εσωτερική διαλογή, διαμετακόμιση, παραλαβή, μεταφορά και ταχυμεταφορά δεμάτων, ενώ το 2020 είχε κύκλο εργασιών 4,9 εκατ. ευρώ. Για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με 550 ευρώ τον μήνα, χωρίς νόμιμες τριετίες, με απολύσεις μετά από ένα μήνα κτλ, η «Εφ.Συν.» είχε γράψει αναλυτικό ρεπορτάζ («Η γαλέρα των ΕΛΤΑ», Χρ. Κοψίνη, 23.3.2022).

Την αποκάλυψη-βόμβα έκανε αργά χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης και το τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. «50 εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε μόλις 3 χρόνια σε μια εταιρεία (την ΟΝΕΧ), αρχικά με απευθείας αναθέσεις και μετά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στους οποίους μόνο η ΟΝΕΧ μπορούσε να συμμετάσχει. Ουσιαστικά έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους δύο οργανισμούς, χωρίς το κράτος να έχει εισπράξει τίμημα. Αντιθέτως μάλιστα, πληρώνει ΑΔΡΑ τον τρίτο στον οποίο «παραχώρησαν» τους δημόσιους Οργανισμούς. Δηλαδή η ανάδοχος ΟΝΕΧ «τσεπώνει» με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό περί τα 25 εκ. € σε τρία χρόνια, μόνο ως μεσίτρια (νταβατζής λέγεται λαϊκά) μεταξύ των ΕΛΤΑ και της εταιρείας που έχει τους εργαζόμενους» (σ.σ. SPEEDCON SMPS) αναφέρει o Π. Πολάκης, ρίχνοντας τα βέλη του στους Κυριάκο Πιερρακάκη, Θόδωρο Λιβάνιο και Γιώργο Γεωργαντά.

*Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση