Νέα εποχή στη Βραζιλία: Ο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος για τρίτη φορά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Βραζιλία αλλάζει και επισήμως σελίδα από χθές με την ορκωμοσία του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Μια λαοθάλασσα υποστηρικτών του Λούλα συγκεντρώθηκε μπροστά από το Κογκρέσο από νωρίς το πρωί – ντυμένοι στα κόκκινα, δηλαδή το χρώμα του Εργατικού Κόμματός. Κάποιοι μάλιστα ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να γιορτάσουν την επιστροφή του Λούλα.

Πάνω από 60 καλλιτέχνες πρόκειται να εμφανιστούν σε δύο γιγάντιες σκηνές διακοσμημένες με την εθνική σημαία στο πλαίσιο ενός μουσικού φεστιβάλ που ονομάζεται “Lulapalooza”.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένονταν να συρρεύσουν στην πρωτεύουσα για την ορκωμοσία του προέδρου.

Κατακεραύνωσε τον Μπολσονάρο

«Το μήνυμά μας στη Βραζιλία είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ανοικοδόμησης», είπε ο Λούλα στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου μετά την υπογραφή του εγγράφου που τον ορίζει επίσημα ως Πρόεδρο. «Το μεγάλο οικοδόμημα δικαιωμάτων, κυριαρχίας και ανάπτυξης που έχτισε αυτό το έθνος έχει κατεδαφιστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Και για να ξαναχτίσουμε αυτό το οικοδόμημα, θα κατευθύνουμε όλες τις προσπάθειές μας», είπε.

Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρο, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο Λούλα, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρο ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράλληλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο νέος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Για την τελετή ορκωμοσίας τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας εν μέσω φόβων ότι οι υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρο μπορεί να προσπαθήσουν να τη διαταράξουν. Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής της Μπραζίλια, περίπου 8.000, είχαν κινητοποιηθεί σήμερα, καθώς και χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος κουβαλούσε πυροτεχνήματα και ένα μαχαίρι και προσπάθησε να μπει στην πλατεία για την ορκωμοσία, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μπραζίλια.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν παρευρέθηκε, αφού έφυγε από τη Βραζιλία για τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Το «παρών» δίνουν και ξένοι ηγέτες. Εκεί βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Κλίμα ευφορίας και ανακούφιση στη Μπραζίλια

«Αισθανόμαστε αμέτρητη ανακούφιση που ζαλίζει», είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Arimatea Lafayette. «Έχουμε περάσει τέσσερα χρόνια τρόμου και τώρα νιώθουμε ελεύθεροι», πρόσθεσε η δημοσιογράφος η οποία ταξίδεψε απ’ τη βορειοανατολική πολιτεία Αλαγκόας μέχρι τη Μπραζίλια.

Η Franceli Anjos, μια 60χρονη φεμινίστρια, ταξίδεψε 55 ώρες οδικώς από την πόλη Santarém του Αμαζονίου για να γίνει μάρτυρας της ιστορίας έπειτα από τέσσερα ταραχώδη χρόνια κατά τα οποία η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου εκτινάχθηκε στα ύψη και η κακοδιαχείριση της πανδημίας του Covid σκότωσε σχεδόν 700.000 ανθρώπους. «Είμαι πεπεισμένη ότι μια νέα άνοιξη έφτασε», είπε.

Τα χέρια του Λούκας Ροντρίγκες έτρεμαν από συγκίνηση καθώς περιέγραφε τη χαρά του για την επιστροφή του Λούλα, ακριβώς 20 χρόνια αφότου ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου έγινε ο πρώτος πρόεδρος της εργατικής τάξης της Βραζιλίας τον Ιανουάριο του 2003, σημειώνει ο Guardian περιγράφοντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Ολόκληρη η Βραζιλία είναι εδώ – ο Λούλα μπορεί να το κάνει αυτό», είπε ο 25χρονος αφού κατέβηκε από ένα λεωφορείο από τη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου είναι μέρος του κινήματος των ακτημόνων.

Η Μίριαμ Μάρκες, μια βραζιλιάνο-αμερικανίδα νοσοκόμα από τη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να γιορτάσει τη νίκη του Λούλα, ενώ και αυτή θέλει να λογοδοτήσει ο Μπολσονάρο για τις πράξεις του. «Θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα κρυφτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες… Διέπραξε τόσα εγκλήματα κατά του λαού μας. Ο Μπολσονάρο πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη», είπε η Μαρκές.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση