Νέα Αριστερά: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με σύνθημα «Η πολιτική επιστρέφει» – Όλο το πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Στην καταλληλότερη συγκυρία πραγματοποιεί η Νέα Αριστερά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την πρώτη της Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κατά την οποία θα παρουσιάσει την Ιδρυτική της Διακήρυξη και θα ανάδειξη συλλογικό όργανο που θα ενέχει ρόλο Κεντρικής Επιτροπής του υπό διαμόρφωση κόμματος.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στον συνεδριακό χώρο «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας 1-2-3 Μαρτίου.

Μία εβδομάδα, λοιπόν, μετά από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η εικόνα δεν ήταν και τόσο ελκυστική, η Νέα Αριστερά επιχειρεί να εμφανιστεί ως το φυσικό καταφύγιο του κόσμου της ευρύτερης Αριστεράς.

Και μάλιστα το κάνει αυτό, με ένα σύνθημα που θα βάζει ρητά στο επίκεντρο την πολιτική έναντι της επικοινωνίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι: «H πολιτική επιστρέφει».

Το κοντράστ απαξίωσης και προσδοκιών

Εξάλλου, χθες, οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επιχείρησαν να αναδείξουν τη διαφορά κουλτούρας των δύο κομμάτων, καθώς και τη δυναμική της δίκης τους πλευράς στην προσπάθεια ανασύνθεσης του χώρου.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, ο οποίος δήλωσε, ότι «δεν αξίζει σε αριστερούς, σε προοδευτικούς, σε δημοκράτες πολίτες, αυτή η απαξίωση της ιστορίας τους, της διαδρομής τους και των προσδοκιών τους».

Αναζητείται συναίνεση για την Επιτροπή

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ, η οποία έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων, από την Παρασκευή έως την Κυριακή και θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Χαρίτση.

Θα τελειώσει, με την ανάδειξη προσωρινού (έως το Συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβρη) οργάνου την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσα μέλη θα αριθμεί, αλλά είναι πιθανό να κινείται σε περίπου 200.

Ηλιόπουλος και Σκουρλέτης ψάχνουν ανανέωση και συσπείρωση

Επίσης, επιδιώκεται να μην χρειαστεί εκλογή, αλλά η Συνδιάσκεψη να εγκρίνει δια της συναίνεσης τα πρόσωπα που θα το απαρτίσουν, με γνώμονα την ανανέωση, την αξιοποίηση όλων των διαθεσιμοτήτων, τη συσπείρωση δυνάμεων και την προσέλκυση ανένταχτων έως τώρα προσωπικοτήτων.

Την διαβούλευση και την προεργασία για την Επιτροπή έχουν αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Νάσος Ηλιόπουλος και Πάνος Σκουρλέτης.

Προσκλήσεις με ανοιχτή διάθεση

Φυσικά, δεν θα λείπουν στελέχη προερχόμενα από τον Συνδικαλισμό, την Αυτοδιοίκηση, καθώς και πρώην βουλευτές και υπουργοί.

Με «ανοιχτή» διάθεση θα σταλούν και προσκλήσεις συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη σε φορείς, συλλογικότητες, ανθρώπους των κινημάτων και ιδίως της οικολογίας.

Αν και δεν θα σταλούν προσκλήσεις σε κόμματα, ειδική εξαίρεση θα γίνει για τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη.

Τσακαλώτος, Σταθάκης, Φίλης, Μπαλτάς και Μπίστης γράφουν τη Διακήρυξη

Επίσης την Κυριακή, θα εγκριθεί και η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Αριστεράς, της οποίας το προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, γράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Μπίστης.

Θα πρόκειται βασικά για ένα κείμενο αρχών και θα είναι σχετικά σύντομη, τουλάχιστον για τα δεδομένα του χώρου, αριθμώντας περίπου 10 σελίδες.

Αριστερά ανοιχτή και με φιλοδοξίες

Όπως ανέφεραν πηγές της Νέας Αριστεράς στο «Dnews», ο στόχος του τριημέρου, πέρα από την οργανωτική συγκρότηση του κόμματος, είναι να αναδειχθεί η εικόνα ενός φορέα που μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργείται στον ευρύτερο χώρο και μάλιστα σε συνθήκες κυριαρχίας της Δεξιάς, με τη διαλυτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται πλέον ορατή σε όλους, ακόμη και στους πιο επιφυλακτικούς.

Επίσης, θα τονιστεί η φιλοδοξία η Νέα Αριστερά να είναι ανοιχτή στους ανθρώπους κάθε διαδρομής που πιστεύουν ότι Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει στα κοινωνικά μέτωπα και να έχει φιλοδοξίες.

Το πρόγραμμα εργασιών της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Εργασιών έχει ως εξής:

Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024

 • 17:00-18:00 -Προσέλευση συνέδρων και προσκεκλημένων
 • 18:00-18:30 -Έναρξη Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης – Τιμητικό Προεδρείο
 • 18:30-19:30 -Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση
 • 19:30-20:30 – Χαιρετισμοί προσκεκλημένων.
 • 20:30-21:30 – Εισήγηση Σχεδίου Ιδρυτικής Διακήρυξης Νέας Αριστεράς.
 • 21:30 -22:00 – Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Σχεδίου Απόφασης

Έγκριση από το σώμα.

Λήξη Εργασιών πρώτης μέρας.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

 • 10:30-22:00 – Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση)

Πρόταση: Ομιλίες 6΄

 • 22:00 – Λήξη Εργασιών δεύτερης μέρας.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

 • 10:30-15:00 – Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση)

Πρόταση: Ομιλίες 6΄

 • 15:00-16:00 – Παρουσίαση Τελικού Σχεδίου Ιδρυτικής

Διακήρυξης/Πρόταση για μεταβατική Κεντρική Επιτροπή

 • 16:00-17:00 – Πολιτική Απόφαση/Έγκριση
 • 17:15 – Λήξη Εργασιών Συνδιάσκεψης

Θεματικές συζητήσεις

Στο τριήμερο θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει παράλληλες θεματικές κουβέντες από δίκτυα, κλαδικές οργανώσεις κτλ μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στην οργανωτική επιτροπή.

Η Νέα Αριστερά δέχεται επίσης αιτήματα για παράλληλες θεματικές συζητήσεις θα πρέπει να αποσταλούν στο παρακάτω e-mail: syndiaskepsi24@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. 

Το πλήρες πρόγραμμα και με τις θεματικές συζητήσεις θα έχει διαμορφωθεί της επόμενες μέρες και θα βρίσκεται στο φάκελο της Συνδιάσκεψης που θα παραλάβουν από τη γραμματεία οι συμμετέχοντες/ουσες.

Πηγή: dnews.gr και πληροφορίες από efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση