Μια νέα ευρωπαϊκή έκθεση «καρφώνει» την Ελλάδα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιχειρεί συνεχώς να θολώσει τα νερά αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αδύνατον να κρυφτεί. Έτσι, άλλη μια ευρωπαϊκή έκθεση έρχεται να «καρφώσει» τα πεπραγμένα του Μαξίμου γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, που φέρνει πλέον σε δεινή θέση την κυβέρνηση και «εκτός των τειχών».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζεται καταρχάς ότι στην Ελλάδα, η εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας πληροφοριών (ΕΥΠ) διασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από την Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ακολούθως τονίζεται η αλλαγή του νόμου περί απορρήτου των επικοινωνιών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τα εύλογα πυρά εναντίον της. 

Η έκθεση καταγράφει τις αδυναμίες και τις αστοχίες του νέου νόμου (Νόμος 5002/2022) και ουσιαστικά τη μη συμμόρφωση της Αθήνας με βασικές ευρωπαϊκές συστάσεις, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Παρουσιάζει επίσης τις βάσιμες ενστάσεις της ΑΔΑΕ, αλλά και συνταγματολόγων που εκθέτουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι η χρήση spyware θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και ειδικές περιπτώσεις, προκειμένου να προστατεύεται η εθνική ασφάλεια. Ωστόσο στην Ελλάδα, βάσει του νέου νόμου, το απόρρητο των επικοινωνιών μπορεί να αρθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και για τη διερεύνηση ορισμένων εγκλημάτων. Το τελευταίο, λοιπόν, δεν απαιτεί να χαρακτηριστεί το υπό διερεύνηση θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Κατά τη νομοθετική διαδικασία, η ΑΔΑΕ τόνισε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα επέτρεπε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για όλα τα κακουργήματα και για περισσότερα από 50 πλημμελήματα. Έθεσε επίσης την ασυμβατότητα του νόμου με το άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος λόγω των πολλαπλών εξαιρέσεων, θολώνοντας ουσιαστικά τα όρια μεταξύ κανόνα και εξαίρεσης.

Η έκθεση καταγράφει ακόμα το γεγονός ότι οι παρακολουθήσεις εγκρίνονται μόνο από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία – γεγονός που επίσης προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις. Επισημαίνεται επίσης ότι η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ περιλάμβανε τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της λειτουργίας του οργανισμού με τις νομικές απαιτήσεις. «Ωστόσο», υπογραμμίζει με σαφήνεια η έκθεση, «ως εσωτερικό όργανο, αυτό δεν ενισχύει την ανεξάρτητη εποπτεία, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». 

Για τους παραπάνω λόγους, επισημαίνεται με νόημα ότι «η Ελλάδα τροποποίησε τη νομοθεσία της για τις πληροφορίες στον απόηχο του σκανδάλου spyware, αλλά μένει να φανεί αν θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς ελλείψεις».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επίθεση από Ισραήλ – ΗΠΑ – Τουρκία στην Συρία για την προστασία των συμφερόντων τους

Βομβαρδιστικές επιδρομές έπληξαν τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συρία, καθώς οι...

ΣΥΡΙΖΑ – Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ γύρισε σελίδα, διαμηνύει με απόφασή της...

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: «Η τραγωδία στη Μέση Ανατολή τώρα αρχίζει» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του δημοσιογράφου-συγγραφέα στον Πάρι Καρβουνόπουλο - «Η τραγωδία...

Πάρτι κάνουν τα σούπερ μάρκετ με τα κέρδη τους – Τα νοικοκυριά βυθίζονται στη φτώχεια

Τα ρεκόρ ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που έχουν...
Διαφήμιση