Μέση Ανατολή: Ξεκινούν «περίπλοκες και δύσκολες» διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ώρα που τα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων είναι σφοδρά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγονται συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ανάμεσα στη Χεζομπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, στη Βαρσοβία ξεκινούν διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας βρίσκονται οι επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ώστε ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η πληροφορία αρχικά διέρρευσε από αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ και τελικά επιβεβαιώθηκε από Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, που συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στον ΟΗΕ με θέμα την κατάπαυση πυρός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, το περασμένο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο ισραηλινός στρατός δέχονταν σφοδρά πυρά καθώς τρεις Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται υπό διαρκή πίεση έκτοτε ενώ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνουν να μην έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Πιστεύεται ότι 129 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του δικτύου Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, σημειώνει ότι η συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της CIA, του πρωθυπουργού του Κατάρ και του επικεφαλής της Μοσάντ έρχεται λόγω «μεγάλης πίεσης της κοινής γνώμης του Ισραήλ, αλλά και λόγω αμερικανικών πιέσεων», διότι οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να δουν μια κίνηση στο θέμα των ομήρων, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα».

Όπως επισήμανε, η εμπλοκή του διευθυντή της CIA δίνει «νέο βάρος» στην υπόθεση των ομήρων και οι Αμερικανού «δεν θέλουν να το αφήσουν στους Ισραηλινούς γιατί προφανώς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Νετανιάχου να αλλάξει κατεύθυνση».

Ωστόσο, στην εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Χαμάς ήταν σαφείς: Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Μπισάρα, πρόκειται για αίτημα τόσο πολιτικό όσο και τεχνικό: «Προφανώς, επειδή ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, δεν είναι πλέον σε θέση να μετρήσουν και να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους, όπως πριν. Χρειάζονται μια πραγματική κατάπαυση πυρός. Προφανώς, ακόμη και η επιμελητεία της επικοινωνίας μεταξύ της Χαμάς στο εσωτερικό και της Χαμάς στο εξωτερικό γίνεται επίσης πιο περίπλοκη. Έτσι, νομίζω ότι οι Αμερικανοί πρέπει να παρέμβουν και να δώσουν κίνητρο στη Χαμάς», πρόσθεσε.

Σχεδόν 20.000 νεκροί

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι θάνατοι από την έναρξη του πολέμου έχουν φτάσει τις 19.453 (η συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες και παιδιά), ενώ οι τραυματίες είναι 52.286.

Επίσης, η ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς η βοήθεια φτάνει με μεγάλη δυσκολία στους αμάχους και οι οργανώσεις αρωγής δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικό το έργο τους εν μέσω μαχών και βομβαριδσμών, ειδικά όταν συνεχώς στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων μπαίνουν σχολεία, όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι, και νοσοκομεία.

Ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Δέκα ημέρες μετά το αμερικανικό βέτο (9 Δεκεμβρίου), το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ψηφίσει απόψε το βράδυ επί νέου σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, με την ελπίδα να περάσει να εδράζεται στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπέρ της ανθρωπιστικής παύσης τάχθηκε αναφανδόν η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Ζοζέπ Μπορέλ να επισημαίνει ότι «πάρα πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

«Σίγουρα, γινόμαστε μάρτυρες μιας τρομερής έλλειψης διάκρισης στόχων στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα», έγραψε ο Μπορέλ δημοσίευσε στο X. «Πιστοί μέσα σε ναούς, τρεις Ισραηλινοί όμηροι και εκατοντάδες άλλοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις πιο πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει – χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική παύση».

«Τεταμένη» η κατάσταση στον νότιο Λίβανο

Ο φόβος όλων είναι ότι αν η σύγκρουση δεν σταματήσει, μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση του πολέμου. Την ώρα που οι αντάρτες της Υεμένης Χούθι έπληξαν δύο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, η κατάσταση στο νότιο Λίβανο σύμφωνα με τον διοικητή της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul), στρατηγό Αρόλντο Λασάρο Σάενς, είναι «τεταμένη» και «επικίνδυνη».

Ο στρατηγός Αρόλντο Λασάρο Σάενς, λίγο πριν συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που βρίσκεται στη Βηρυτό, με στόχο να αποτρέψει μια κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, είπε ότι η Finul προσπαθεί να διατηρήσει ένα status quo και κυρίως να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των μερών «για να αποφευχθούν λάθη σε υπολογισμούς ή παρερμηνείες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμη έναυσμα για κλιμάκωση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ το Ισραήλ παραβιάζει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. «Παρόλα αυτά, τις τελευταίες τρεις ημέρες, παρατηρούμε μια μείωση στις ανταλλαγές πυρών», σημείωσε.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά το ψηφιακό ξήλωμα της εκπαίδευσης

Με τυμπανοκρουσίες επιχειρεί για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση...

Συμφωνία Πρεσπών και Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα

*Γράφει ο Νίκος Λακόπουλος - «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση...

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...
Διαφήμιση