Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει επέκταση του πολέμου στον Λίβανο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολύ επικίνδυνα εξελίσσεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που, με βάση το σχέδιο των ΗΠΑ, γίνονται προσπάθειες για νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού γενικού επιτελείου Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με στόχο να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε περιοδεύοντας στα σύνορα με τον Λίβανο το πρωί της Τετάρτης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που σημειωτέον βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τους ακροδεξιούς συμμάχους του να μην προχωρήσει σε συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς. «Όποιος νομίζει ότι μπορούν να μας βλάψουν και εμείς θα καθίσουμε άπραγοι, κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρή δράση στον βορρά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στα βόρεια», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός, στις επιχειρήσεις στον Λίβανο, έχει χρησιμοποιήσει βλήματα με λευκό φώσφορο, ουσία διεθνώς απαγορευμένη, πλήττοντας αμάχους. Ενώ στη Βηρυττό, έπεσα πυρά έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Χαλέβι: Είμαστε έτοιμοι

Ο Χέρτσι Χαλέβι δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για την επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση έχει επισημάνει ότι δεν επιδιώκει να διευρύνει τη σύγκρουση, αλλά αν αναγκαστεί, είναι έτοιμη να πολεμήσει.

«Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει πολύ καλή εκπαίδευση σε μέχρι επιπέδου Γενικού Επιτελείου για να προχωρήσουμε σε επίθεση στο βορρά», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού επιτελείου στρατού, επιβεβαιώνοντας ότι «είμαστε κοντά στη λήψη της απόφασης». 

Το Ισραήλ φαίνεται ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στην επίθεση στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι ΗΠΑ, ο στενότερος και πιο σταθερός σύμμαχός του, δηλώνει ότι διαφωνεί με αυτή την επιλογή.

ΗΠΑ: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συγκρούσεις

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών,Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει τη διεξαγωγή πλήρους πολέμου με τη Χεζμπολάχ», αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. «Ακούσαμε τους Ισραηλινούς ηγέτες να λένε ότι η λύση που προτιμούν είναι μια διπλωματική λύση. Και προφανώς αυτή είναι η λύση που προτιμάμε και εμείς και που προσπαθούμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Ο Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «θα μας βοηθούσε να ηρεμήσουμε στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο», σημειώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι «αβάσταχτη».

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αφότου άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, είναι οι χειρότερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ τους το 2006, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μιλώντας στο Αl Jazeera, o αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, επισήμανε ότι απόφαση της οργάνωσης δεν ήταν να διευρύνει τον πόλεμο, αλλά ότι θα πολεμήσει εάν αυτό της επιβληθεί, σημειώνοντας ότι το μέτωπο του Λιβάνου θα παραμείνει ενεργό μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε επίσης ότι η επέκταση του πολέμου στο νότιο Λίβανο θα «αντιμετωπιστεί με καταστροφή και εκτοπισμό στο Ισραήλ».

Λευκός φώσφορος εναντίον αμάχων

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του Ισραήλ καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch, επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλήξει με βόμβες φωσφόρου κτίρια κατοικιών στον Λίβανο, στοχεύοντας αμάχους, σε τουλάχιστον πέντε πόλεις και χωριά. Ο λευκός φώσφορος, η χρήση του οποίου απαγορεύεται από διεθνές δίκαιο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε κτίρια και να κάψει ανθρώπινη σάρκα, ακόμη και οστά. Οι επιζώντες διατρέχουν κίνδυνο λοιμώξεων και ανεπάρκειας οργάνων ή αναπνευστικών οργάνων, ακόμη και αν τα εγκαύματα τους είναι μικρά.

Στην έκθεση της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί εγκαύματα στα θύματα αυτών των επιθέσεων με λευκό φώσφορο, υπάρχουν «αναφορές που υποδεικνύουν αναπνευστικές βλάβες».

Στην έκθεση της HRW περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με οκτώ κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, ενώ αναφέρεται ότι έχει κατορθώσει να επιβεβαιώσει γεωγραφικά τις εικόνες από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν οβίδες λευκού φωσφόρου να προσγειώνονται σε κατοικίες σε πέντε συνοριακές πόλεις και χωριά του Λιβάνου. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει επίσης  ότι τουλάχιστον 173 άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη μετά από έκθεση σε λευκό φώσφορο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η HRW καταγγέλλει το Ισραήλ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου. Τον Οκτώβριο του 2023, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία, κατηγόρησαν το Τελ Αβίβ για χρήση του επικίνδυνου χημικού σε κατοικημένες περιοχές. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί την ουσία ως μέσο φωτισμού στις μάχες.

Πλέον η HRW καλεί την κυβέρνηση του να επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις για «σοβαρά εγκλήματα» από τον Οκτώβριο του 2023. «Η πρόσφατη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον Λίβανο θα πρέπει να παρακινήσει άλλες χώρες να αναλάβουν άμεση δράση προς αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο ερευνητής της HRW στον Λίβανο, Ράμζι Κάις.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους μαχητές, αλλά και περισσότεροι από 70 πολίτες και μη πολεμιστές. Στο Ισραήλ, 15 στρατιώτες και 10 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τι γίνεται στο μέτωπο

Οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συνεχίζονται με μεγάλη ένταση. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στο βόρειο Ισραήλ, μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις περιοχές Ζαμπκίν, Άιτα ας Σαμπ, Ονταϊσέ, Μπλίντα και Μαρκάμπα, θέτοντας στο στόχαστρο θέσεις εκτόξευσης πυραύλων της αλλά και στρατιωτικά κτίρια.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξηλώνεται το σύστημα εξουσίας του Μητσοτάκη

*Του Αντιλιάν Κοτζάι - Βαθιά κρίση διέρχεται το σύστημα...

Ας μιλήσουμε για το 2015

*Γράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Μετά την ήττα του...

Ξενοφών Κοντιάδης: Από το φαινόμενο Κασσελάκη στην Ενωμένη Κεντροαριστερά

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο εμφανίστηκε από το Πουθενά ο...

Τα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα στη Γαλλία

Ιστορική νίκη κατήγαγε χθες η ακροδεξιά στον πρώτο γύρο των...
Διαφήμιση