Παράλληλες εξελίξεις σημειώνονται στον πόλεμο της Γάζας, τόσο όσον αφορά στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων όσο και στις προοπτικές ανοικοδόμησής της.
«Κλειδί» σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες φαίνεται να είναι το «στοίχημα» των Δυτικών συμμάχων του Ισραήλ, αλλά και της Ευρώπης, στο ότι μια «μεταρρυθμισμένη» Παλαιστινιακή Αρχή θα «τοποθετηθεί» στην διακυβέρνηση της Γάζας όταν απομακρυνθεί η Χαμάς από την Λωρίδα – κάτι που, τουλάχιστον επί του παρόντος – δεν είναι ορατό.
Φαίνεται πως υπάρχουν σαφείς διαφορές και αποκλίσεις ανάμεσα στο τι πρέπει να εφαρμοστεί (όπως έχει συμφωνηθεί), τι προτείνεται να εφαρμοστεί, και τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί – καθώς η καταστολή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) συνεχίζεται και στην Λωρίδα αλλά και στην Δυτική Όχθη.
Κατ’αρχάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας δήλωσαν το Σάββατο (8/3) ότι υποστηρίζουν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας που προτείνεται από τους Άραβες, το οποίο θα κοστίσει 53 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αποφύγει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα, όπως επιθυμεί και το επιτελείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και, κυρίως, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Το σχέδιο δείχνει μια ρεαλιστική πορεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας και υπόσχεται – αν εφαρμοστεί – μια ταχεία και βιώσιμη βελτίωση των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα», ανέφεραν οι υπουργοί σε κοινή δήλωσή τους.
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αναφέρει μεν ότι «δεσμεύονται να συνεργαστούν με την αραβική πρωτοβουλία» και εκτιμούν το «σημαντικό μήνυμα» που έστειλαν τα αραβικά κράτη για την ανάπτυξή της, αλλά με τον όριο ότι η Χαμάς «δεν θα πρέπει πλέον να κυβερνά τη Γάζα ή να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ». Οι τέσσερις χώρες «υποστηρίζουν τον κεντρικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής και την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας».
Το σχέδιο, που καταρτίστηκε από την Αίγυπτο και εγκρίθηκε από τους Άραβες ηγέτες την περασμένη Τρίτη (4/3) έχει απορριφθεί από το Ισραήλ και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει παρουσιάσει το δικό του όραμα για τη μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας διοικητικής επιτροπής από ανεξάρτητους, επαγγελματίες Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, στην οποία θα ανατεθεί η διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.
Η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διαχείριση των υποθέσεων της Λωρίδας ,για μια ενδιάμεση περίοδο υπό την εποπτεία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το σχέδιο σταδιακής ανασυγκρότησης αποτελείται από τρία μεγάλα στάδια σε διάστημα πέντε ετών. Ένα αρχικό εξάμηνο στάδιο αποκατάστασης αποσκοπεί στην απομάκρυνση των συντριμμιών, την αποναρκοθέτηση και την κατασκευή προσωρινών κατοικιών.
Στην πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 200.000 κατοικιών στη Γάζα κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα κατασκευαστούν άλλες 200.000 κατοικίες. Μέχρι το 2030, το σχέδιο προβλέπει εκατοντάδες χιλιάδες νέες κατοικίες που θα στεγάσουν έως και 3 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και ένα αεροδρόμιο, βιομηχανικές ζώνες, ξενοδοχεία και πάρκα. Σύμφωνα με την πρόταση, η Γάζα θα διοικείται από μια «μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή».
Η στάση της Χαμάς
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς διεξάγει συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους για τη δεύτερη φάση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα, την οποία το Ισραήλ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να διαπραγματευτεί επαρκώς – παρότι δήλωσε το Σάββατο πως στέλνει δική του ομάδα διαπραγματευτών.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που πετάει στο Κατάρ τη Δευτέρα θα έχει επικεφαλής τον υπεύθυνο ομήρων της κυβέρνησης Γκάλ Χίρς, και τον ανώτερο αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet κύριο «M.», δήλωσε χαρακτηριστικά Ισραηλινός αξιωματούχος αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ο πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ, θα συμμετάσχει επίσης στην αντιπροσωπεία.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές, η αντιπροσωπεία της Χαμάς ζητά από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τη συμφωνία, να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση και να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η παλαιστινιακή ομάδα επιθυμεί μια «συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει μια μόνιμη και πλήρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τα αιτήματα της Χαμάς για τη δεύτερη φάση περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, τον τερματισμό του αποκλεισμού της, την ανοικοδόμηση της περιοχής και την οικονομική στήριξη με βάση τις αποφάσεις της αραβικής συνόδου κορυφής στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα.
Εσωτερικές πιέσεις στο Ισραήλ και συνεχιζόμενη βία στα Παλαιστινιακά εδάφη
Στο μέτωπο των εσωτερικών πιέσεων για τον Νετανιάχου, περισσότεροι από 50 απελευθερωμένοι ισραηλινοί όμηροι του έγραψαν επιστολή με την οποία τον καλούν να εφαρμόσει πλήρως την εκεχειρία στη Γάζα και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Παράλληλα, εννέα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Λωρίδα της Γάζας, δύο σε ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πόλη Αμπασάν Αλ Καμπίρα, ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού της Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν επίσης όταν ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε μπουλντόζα που απομάκρυνε μπάζα στο Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.
Επίσης το Σάββατο, μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον μιας ομάδας Παλαιστινίων στη Ράφα σκότωσε δύο άτομα. Την ίδια στιγμή, έχουν λάβει χώρα αρκετές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στην πόλη αρ-Ραμ, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στην Κούσρα και στον προσφυγικό καταυλισμό Φαουβάρ, νότια της Χεβρώνας.
Εν ολίγοις, το Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται και να σκοτώνει ανθρώπους στη Γάζα παρά την κατάπαυση του πυρός που υπέγραψε τον Ιανουάριο με τη Χαμάς.
Η στάση της Ευρώπης
Πέραν των τεσσάρων χωρών που υποστηρίζουν το Αραβικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Γάζα, η γενική στάση της Ευρωπαικής ηγεσίας στο θέμα αυτό συνοψίζεται στα λόγια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στην ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών για τη Γάζα, στις 4 Μαρτίου.
«Η διεθνής κοινότητα και τα αραβικά κράτη προσπαθούν να δώσουν ελπίδα σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και στο εξωτερικό και να δώσουν τέλος στα τρομερά δεινά που όλοι έχουμε δει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», είπε αρχικά,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δεσμεύεται στη λύση των δύο κρατών, όπου η Παλαιστίνη και το Ισραήλ θα μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια και απαλλαγμένοι από την απειλή της τρομοκρατίας. Δεσμευμένη να στηρίξει τις προσπάθειες των αραβικών κρατών και της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως κάνουμε εδώ και πολύ καιρό«, συνέχισε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «απορρίπτει σθεναρά κάθε απόπειρα δημογραφικών και εδαφικών αλλαγών στη Γάζα, σε άλλα μέρη του κόσμου, οπουδήποτε, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις αρχές μας και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί όλα τα μέρη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους. Συγχαίρουμε όλους όσοι συμμετέχουν στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ιδίως την Αίγυπτο και το Κατάρ. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι συνομιλίες για τη δεύτερη φάση θα είναι επιτυχείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και των κρατουμένων, αλλά και για να εξασφαλιστεί η πορεία προς τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών. Μια πολιτική λύση που θα περιλαμβάνει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.»
Προσδιορίζοντας, και εκείνος, την κατεύθυνση «απομάκρυνσης» της Χαμάς από το εγγύς μέλλον στη Γάζα, τόνισε πως «η υποστήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή είναι επίσης σταθερή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί επίσης όλα τα δυνατά εργαλεία στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών προσπαθειών έναντι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, επίσης μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.»
Σε αυτό το πλαίσιο ρίσκου και γεωπολιτικής επένδυσης-στοίχημα στον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Κόστα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεσμεύεται πλήρως για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Κάθε βιώσιμο σχέδιο ανοικοδόμησης θα πρέπει να καλύπτει όλα τα σκέλη, ιδίως την ανοικοδόμηση, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Ευχαριστώ την Αίγυπτο και όλους εσάς που εργαστήκατε για το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει συγκεκριμένη υποστήριξη. Μαζί θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο. Μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι της στον αραβικό κόσμο και η διεθνής κοινότητα.»
ΠΗΓΗ: tvxs.gr