Μέση Ανατολή: Νέα επιχείρηση του Ισραήλ στον κεντρικό τομέα της Γάζας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως διεξάγουν νέες επιχειρήσεις, ειδικά στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρήσεις «ακριβείας» και «βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν» για να «εξαλειφθούν τρομοκράτες» και να χτυπηθούν «τρομοκρατικές υποδομές στην κεντρική Γάζα».

Μαχητικά βομβάρδισαν στόχους και επιχείρησαν δυνάμεις στο πεδίο, πρόσθεσε ο στρατός.

Δυνάμεις εντόπισαν «ένοπλο τρομοκράτη που βγήκε από υπόγεια σήραγγα κοντά τους» και εισήλθε σε «στρατιωτική υποδομή», προτού τον στοχοποιήσει αεροσκάφος καθώς πλησίαζε τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Βρέθηκαν «ράμπες εκτόξευσης ρουκετών», ενώ το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επίσης ενεπλάκη ανοίγοντας πυρ εναντίον διαφόρων στόχων, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην περιοχή έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς σε πολυκατοικία στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Στον νότο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ανέφεραν πηγές στις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σκοτώθηκε επίσης «χρηματοδότης» της Χαμάς σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Τον κατονόμασε ως «Νάσερ Ιακώβ Τζάμπερ Νάσερ» και τον χαρακτήρισε «υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση μεγάλου μέρους των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χαμάς στη Ράφα», υποστηρίζοντας πως τον Δεκέμβριο μετέφερε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε μονάδες από τη Χαν Γιούνις και άλλους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ωστόσο πως η αναδίπλωση έγινε στο πλαίσιο των σχεδιασμών για να εξαπολυθεί χερσαία επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, που κατά τον ίδιο είναι το «τελευταίο» μεγάλο οχυρό της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διατρανώνει πως η επιχείρηση αυτή θα γίνει, παρότι στην πόλη έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Γαζαίοι και παρά τις πιέσεις διαφόρων ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, να ακυρωθεί ώστε να μην υπάρξουν ακόμα πιο βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων.

Πάνω από 250 ΜΚΟ καλούν να σταματήσουν όλες οι παραδόσεις όπλων

Πάνω από 250 οργανώσεις με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πλέον προσυπογράψει ανοικτή επιστολή που καλεί να σταματήσουν «αμέσως» όλες οι παραδόσεις όπλων «στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», γνωστοποίησαν χθες Πέμπτη.

«Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και να υιοθετήσει μέτρα για να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», κρίνει το κείμενο.

Η ανοικτή επιστολή, που αρχικά δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και προσυπογραφόταν από 16 οργανώσεις, έχει πλέον όχι λιγότερες από 250 υπογραφές, ανάμεσά τους αυτές της Διεθνούς Αμνηστίας, της Save the Children, της Oxfam, της Médecins du Monde, της Caritas International, καθώς και πολλών θρησκευτικών και φεμινιστικών ΜΚΟ.

«Ο βομβαρδισμός και η πολιορκία του Ισραήλ στερούν από τον άμαχο πληθυσμό τα απαραίτητα για την επιβίωσή του και κάνουν τη Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη», αναφέρουν οι οργανώσεις, που κανουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση βαρύτητας και κλίμακας άνευ προηγουμένου».

«Οι απαγωγές ομήρων και οι επιθέσεις χωρίς διάκριση» από πλευράς παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων «αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», συνεχίζει το κείμενο, παραπέμποντας στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του πληθυσμού του Ισραήλ και το ότι κρατούνται κάπου 130 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας — αν και τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΗΠΑ κατέγραψε χθες Πέμπτη την υπόσχεση του Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα συνοριακά σημεία ελέγχου για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, καλώντας ταυτόχρονα τις ισραηλινές αρχές να κάνουν «περισσότερα» καθώς επαπειλείται άμεσα «λιμός» του πληθυσμού.

Παρά τις προσπάθειες μεσολαβητών, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην προσπάθεια να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση