Μέση Ανατολή: «Μουδιασμένη» η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Οδύνη για τα θύματα, αλλά σιγή για τους θύτες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Κάκης Μπαλή –

Παραμένη μουδιασμένη στις αντιδράσεις της η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πολύνεκρων βομβαρδισμών στη Γάζα και εκφράζει την οδύνη της για τα θύματα, αποφεύγοντας να καταγγείλει τους θύτες. Η «απερίφραστη» στήριξη στο Ισραήλ συνεχίζεται, με την επισήμανση ότι το κράτος του Ισραήλ δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου. Τα οποία δεν επιτρέπουν τη στοχοποίηση νοσοκομείων, σχολείων και εκκλησιών, την θεωρούν έγκλημα πολέμου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βγήκε χθες από τη Βουλή να καταδικάσει το χτύπημα «το οποίο υπήρξε με την απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας σε παρακείμενο κτήριο του Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου”. Ως γνωστόν, ο Γεραπετρίτης ξέρει γράμματα, η προβληματική σύνταξη που χρησιμοποίησε οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλησε να χρεώσει στο Ισραήλ το χτύπημα. Επισήμανε δε ότι «η προστασία των αμάχων, καθώς επίσης και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων, αποτελεί ένα αγαθό το οποίο οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι «απαράδεκτο» η κυβέρνηση να περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις για «προστασία αμάχων και τόπων λατρείας». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδίκασε «τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτήριο παρακείμενο στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα». Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του κόμματος, «αυτή η προδιαγεγραμμένη τραγωδία αναδεικνύει το αδιέξοδο και τον φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες της Χαμάς, αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση πυρός, για την οποία αγωνίζονται οι προοδευτικές δυνάμεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει «να πάψει να κρύβεται πίσω από την άβουλη στάση της Ε.Ε. και να επιχειρήσει την άσκηση ενεργητικής πολιτικής, στηρίζοντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για προστασία των αμάχων, κατάπαυση του πυρός, επιστροφή απαχθέντων και αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης». 

Με τη δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ πάει ένα βήμα παραπέρα και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία και ανικανότητα να τηρήσει τις υποσχέσεις της, καθώς θυμίζει ότι, «λίγες μέρες πριν το χτύπημα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η συγκεκριμένη Μονή». 

Εναν διαφορετικό τρόπο να σχολιάσει τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή επέλεξε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα τραγούδι του hip hop γκρουπ «Στίχοιμα», γράφοντας ότι: «Η πολιτική κρατάει ισορροπίες. Η τέχνη ποτέ. Ανεπιφύλακτα με τον άμαχο που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται, πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται. Αυτό που μοιράζομαι μαζί σας είναι η πολιτική μου θέση για την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Και αυτά που σκέφτομαι και νιώθω αυτές τις μέρες».

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: INTIME

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση