Μέση Ανατολή: ΗΠΑ, Κατάρ, Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Χαμάς και ο Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας επέτρεψε να εμβολιαστούν σχεδόν 200.000 παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Αφότου ανακοινώθηκε, το σαββατοκύριακο, ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου πιέζεται από πολλές πλευρές να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας, ώστε να απελευθερωθούν οι περίπου 64 όμηροι που απομένουν, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Σκοπός είναι η κατάπαυση του πυρός να επιτρέψει τα μέρη να κινηθούν προς τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ο οποίος το Σάββατο θα συμπληρώσει 11 μήνες φρίκης. 

«Η Χαμάς τα απέρριψε όλα», αντέτεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Προσπαθούμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτοί (η Χαμάς) αρνούνται, λένε πως δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Το παλαιστινιακό κίνημα από την πλευρά του επιμένει να εφαρμοστεί το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και η Χαμάς ανακοίνωσε πως το αποδέχεται στις 2 Ιουλίου. «Δεν έχουμε ανάγκη νέες προτάσεις», τόνισε σήμερα η Χαμάς μέσω Telegram, προσθέτοντας πως ο Νετανιάχου «χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να παρατείνει την επίθεση εναντίον του λαού μας».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενή ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για όσο κρίνεται απαραίτητο. Ισχυρίζεται πως έτσι θα εμποδιστεί η Χαμάς να φέρει όπλα στη Λωρίδα ή να μεταφέρει ομήρους ή μαχητές της στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων σηράγγων.

Από την άλλη, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή. Κατά τη Χαμάς, η εμμονή του Νετανιάχου το Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για να εμποδιστεί «η εξασφάλιση συμφωνίας».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου τονίζει πως ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας κάθε άλλο παρά είναι το μοναδικό πρόβλημα. Για παράδειγμα ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ που θα αποφυλακιστούν σε αντάλλαγμα για κάθε ισραηλινό όμηρο που θα αφήνεται ελεύθερος, ή το ενδεχόμενο ισραηλινού βέτο σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης «δεν έχουν επιλυθεί».

Κατάρ και ΗΠΑ κατηγορούν το Νετανιάχου

Το Κατάρ, εμιράτο που μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, έκρινε προχθές Τρίτη ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ισραήλ «παραποιεί τα γεγονότα», προσθέτοντας πως αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο θα οδηγήσει «στον τερματισμό των ειρηνευτικών προσπαθειών».

Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά στην παρουσίαση συμφωνίας, ωστόσο «κάρφωσε» τον Νετανιάχου λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.861 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Αμνηστίαπάνω από το 90% των κτιρίων μοιάζει να «καταστράφηκε η υπέστη σοβαρές ζημιές» από τον ισραηλινό στρατό, όπως και το 59% των αγροτικών καλλιεργειών, από τον Οκτώβριο του 2023 ως τον Μάιο του 2024 στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος ζώνης πλάτους 1 ως 1,8 χλμ., η οποία ξεκινά από το τείχος που τη χωρίζει από το ισραηλινό έδαφος. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη.

Για τη ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αρχίσει να διενεργείται διεθνής έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για την «αδικαιολόγητη» καταστροφή ολόκληρων συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας.

«Παρά τις κακές συνθήκες» στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε χθες πως μπόρεσε να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας σε περίπου 187.000 παιδιά στο κεντρικό τμήμα της.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης αποτυγχάνει συνεχώς στην προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα

Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τα εγκαίνια της 88ης...

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικά «έκπτωτος» ο Κασσελάκης με απόφαση 17-1 της Πολιτικής Γραμματείας

Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας...

Η ΟΕΝΓΕ αποκαλύπτει τα ψέματα του Άδωνι για τους μισθούς των γιατρών – Δημοσίευσε εκκαθαριστικά

Για «ψέματα» κατηγορεί τον υπουργό Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών...

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι 6 υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος

Έξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...
Διαφήμιση