Μέρα ντροπής για την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Κώστας Αργυρός – Αναρωτιέμαι σήμερα πώς μπορεί να νοιώθει ένας Κούρδος, που ζει στη Σουηδία ή τη Φινλανδία, φυγάς από την Τουρκία, όπου αν ποτέ γύριζε θα αντιμετώπιζε τα κάτεργα ίσως και τον θάνατο;

Οποιος διάβασε το κοινό μνημόνιο συνεργασίας των δύο σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία δε μπορεί να μην ένοιωσε ανατριχίλα. Ενδεικτικά μόνο δύο προτάσεις.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία».

Και ακόμα:

«…η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Υπηρεσιών Ασφαλείας».

Με άλλα λόγια. Τα Υπουργεία και οι Υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών δύο χωρών, που κάποτε τις θεωρούσαμε ως πρότυπα «ανοικτών κοινωνιών» αποφασίζουν να δώσουν πλήρη πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες μιας χώρας, που κατά κοινή ομολογία ελάχιστα κοινά έχει με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και τις υποτιθέμενες αξίες της ΕΕ, όπως κατ΄επανάληψη έχει καταγραφεί σε εκθέσεις επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου και ανεξάρτητων αρχών και ΜΚΟ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που η Τουρκία αν και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 1999 βρίσκεται ακόμα «μίλια» μακριά από την είσοδο της σε αυτή.

Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους και φυλακισμένους στην Τουρκία ως «τρομοκράτες» συγκαταλέγεται και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που είχε λάβει ποσοστό σχεδόν 10% στις εκλογές του 2014. Τέτοιους τρομοκράτες θα ζητά το καθεστώς Ερντογάν στο μέλλον να εκδοθούν στην Αγκυρα.

Πέραν από τις επιφανειακές αναλύσεις που αψηφούν το στρατοκρατικό χαρακτήρα της όλης εξέλιξης και τις μιντιακές σκοπιμότητες, που προσπαθούν να αποδείξουν ακόμα και ότι η γη είναι επίπεδη, κάθε σώφρων άνθρωπος στοιχειωδώς ενημερωμένος για την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, θα πρέπει σήμερα να αισθάνεται ντροπή για την υπόκλιση δύο ευημερουσών Δημοκρατιών της ΕΕ στις προσβλητικές στην ουσία τους απαιτήσεις ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Είναι κάτι που μέχρι πριν λίγους μήνες θα φάνταζε εξωφρενικό, που όποιος το προφήτευε θα κινδύνευε να τον κλείσουν σε κάποιο ίδρυμα…

Η ημέρα του μνημονίου Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας θα περάσει ίσως κάποια στιγμή στην Ιστορία ως μια ημέρα ντροπής για την «πολιτισμένη Ευρώπη». Αλλά ίσως βέβαια τότε αυτό το μόρφωμα, που κακώς κάποιοι έχουν επιβάλει να αποκαλείται «Ευρώπη», δηλαδή η ΝΑΤΟϊκή ΕΕ να μην υπάρχει καν.

ΥΓ Και είναι φυσικά εξίσου ντροπή, κάποιοι που έχτισαν καριέρες ως «Τουρκοφάγοι» να προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι ο Ερντογάν «υποχώρησε» και να μας εμφυσήσουν εθνική υπερηφάνεια με την «έκτακτη είδηση» ότι θα δώσουμε μερικά δισ. ακόμα εν μέσω περιόδου «δημοσιονομικής στενότητας» για να αγοράσουμε και τα F35.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα θαύματα και τα σπουδάγματα του Στέφανου Κασσελάκη

*Γράφει ο Βασίλης Ξυδιάς - Είναι γεγονός πως ο...

Έτσι μας φόρτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιά 42,4 € από τις τράπεζες

*Της Μαριάννας Τόλια - Η κυβέρνηση πανηγύρισε για τα...

Κασσελάκης από τη Σύρο: “Ζούμε χάρη στο τεράστιο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» βρέθηκε ο...
Διαφήμιση