Μέγαρο Μαξίμου: Ανίκανοι ή Συνένοχοι;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ανικανότητα ή ενοχή; Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ερμηνευτικές εκδοχές του «Σκανδάλου των Υποκλοπών» καλείται πλέον να «επιλέξει» η κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν υιοθετεί πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο την «θέση άμυνας» πως οι παρακολουθήσεις υπουργών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν μεν από την ΕΥΠ, όμως όχι με επίσημη εντολή ή εν γνώσει του πρωθυπουργού, αλλά από πρόσωπα που λειτουργούσαν «εκτός πλαισίου» μέσα στην υπηρεσία. Αυτά ενώ εκκρεμεί ως «Δαμόκλειος Σπάθη» πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου το «πακέτο» των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των επικοινωνιών και επιβεβαιώνει 6 παρακολουθήσεις: Ενός υπουργού και στρατιωτικών στελεχών. Είναι μάλιστα θέμα χρόνου το πότε η ανεξάρτητη αρχή θα δηλώσει την διαθεσιμότητά της για να ενημερώσει την Βουλή.

Ο Γιάννης Οικονόμου και οι “εκτός πλαισίου”

Η υιοθέτηση αυτής της «γραμμής» από το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαφανεί το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται όμως πλέον πως αναγορεύεται σε βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε χθες σε διαδοχικές συνεντεύξεις του πολλές φορές στην πιθανότητα να υφίσταται εντός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ένα «παραδίκτυο» το οποίο πιθανόν να πραγματοποιούσε παρακολουθήσεις με «στόχους» στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίχως σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει τους στόχους αυτού του δικτύου, το που διαβίβαζε τις πληροφορίες που συγκέντρωνε και το χρονικό διάστημα το οποίο –πιθανόν- λειτουργούσε.

Πάντως από τα στοιχεία που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, τόσο αναφορικά με την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου όσο και υπουργών της κυβέρνησης, προκύπτει πως η – υποθετική ακόμη – ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος δεν ήταν θέμα μερικών μηνών αλλά ετών. Αυτά ενώ ειναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του πρωθυπουργού από τον Αύγουστο του 2019.

Ενδεικτικά μιλώντας προχθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι δεν αποκλείεται να «υπήρχαν μέσα στην ΕΥΠ ορισμένοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και έκαναν τέτοιου είδους πράγματα -επαναλαμβάνω εκτός πλαισίου- υπάρχουν δύο θέματα». Ξεκαθάρισε επίσης πως «δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, σε γνώση της Κυβέρνησης οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. Εάν κάτι τέτοιο έγινε, είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Σίγουρα, όμως, θα αφορούσε κάποιες συμπεριφορές εκτός πλαισίου μέσα στην ΕΥΠ. Και γι’ αυτό η Κυβέρνηση δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή προχώρησε και σε αλλαγές προσώπων και σε αλλαγές δομών. Για πρώτη φορά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με βάση τον τελευταίο νόμο, υπάρχει εσωτερική υπηρεσία ελέγχου».

Τις ίδιες επισημάνσεις έκανε και στην χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εκεί ανέφερε πως «εάν υπήρχαν μέσα στους κύκλους της ΕΥΠ, ορισμένοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και έκαναν πράγματα, τα οποία είναι τελείως εκτός από τη λογική που πρέπει να έχουν οι μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλίδες και τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, αυτά θα φανούν, θα αναδειχθούν, δεν θα μείνει καμία σκιά. Αν υπήρχαν κάποιοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου, αυτό θα φανεί. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι». Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση αντέδρασε και «έφυγε κόσμος από την ΕΥΠ και στη συνέχεια έγιναν σημαντικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά εσωτερικά την ΕΥΠ. Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, δεύτερος Εισαγγελέας, ασφαλιστικές δικλείδες για πολιτικά πρόσωπα και μια σειρά από άλλες διαδικασίες που θωρακίζουν, κυρίως, σε ό, τι αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων. Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα» .

Στη… γωνία περιμένει ο Ράμμος

Αυτά ενώ χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, έριξε μία ακόμη «προειδοποιητική βολή» προς το Μέγαρο Μαξίμου. Διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή του πως πληροφορίες ή ερμηνείες που είδαν το φώς της δημοσιότητας (κυρίως από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης) και ήθελαν την ΑΔΑΕ να αποδέχεται ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ελέγχων για την διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών δεν ισχύουν.

Ο επικεφαλής της αρχής τονίζει ότι στην επιστολή του ζήτησε να πληροφορηθεί για τον τρόπο που εφεξής θα πραγματοποιείται η διαδικασία ενημέρωσης πολιτών που έχουν παρακολουθηθεί. Τονίζοντας πως είναι «εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του».

Το πρωί της Πέμπτης μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ζήτησε με επιστολή του να ενημερώσει τη Βουλή, φέροντας πλέον την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση