Με δάφνες σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες καμένα στρέμματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει η Ιωάννα Δρόσου – Ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν. Την Πέμπτη η επανέναρξη της βουλής έγινε με μοναδικό θέμα συζήτησης τις πυρκαγιές. Ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε να πει στη βουλή, μεταξύ πολλών άλλων, «αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη.

Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις». Από τα 70 εκατ. στρέμματα που δεν μπορεί το κράτος να προστατεύσει, κάηκαν 808.000 με τη φωτιά να συνεχίζει να περνά μέσα από το δάσος, μιας και δεν έχει θάλασσα να σταματήσει. Ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν και ο πρωθυπουργός περίπου λέει «ε, τι να κάνουμε τώρα, συμβαίνουν αυτά».

Πυρο-πολιτική

Το χειρότερο, δυστυχώς, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πολιτική με τις φωτιές. Επιχειρεί να εδραιώσει την επικυριαρχία της. Οι καμένες εκτάσεις και τα πύρινα μέτωπα που ακόμα καίνε τη χώρα είναι το όχημα για να το επιτύχει. Στόχος είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι υπαίτιοι των πυρκαγιών είναι πρόσφυγες, ότι η δασοπυρόσβεση δεν είναι εφικτή, ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε να καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις ως κάτι αναπόφευκτο, ότι η ευθύνη εντοπίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση μόνο, ότι οι επιστημονικοί φορείς έχουν απωλέσει το στόχο τους και ασκούν πολιτική, ότι η κλιματική κρίση είναι μοναδική αιτία αλλά δεν μπορούμε και να την αντιστρέψουμε, ώστε να σωθούν οι πνεύμονες πρασίνου. Η κυβέρνηση περνά μέσα από τα πύρινα μέτωπα για να βγει χωρίς εγκαύματα ούτε τραύματα, ανέπαφη από τις συνέπειες των πολιτικών που ασκεί. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ συνεχίζουν να βρίσκονται στην υπηρεσία της, μεταδίδοντας μόνο το δικό της λόγο ή το λόγο όλων των άλλων  υπό το πρίσμα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ορίσει.

Ο κύκλος της βίας

Περιστατικά ακραίας ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν δίπλα στα πύρινα μέτωπα. Αυτόκλητοι σερίφηδες συλλάμβαναν πρόσφυγες, τους φυλάκιζαν, τους κακοποιούσαν. Οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές παρεμβαίνουν μονάχα σε όσα (μάλλον λίγα) περιστατικά δημοσιοποίησαν από την παραζάλη της εξουσίας τους οι κακοποιητές. Άλλωστε, αυτή ήταν και παραμένει η γραμμή που μεταφέρεται από τα χείλη της πολιτικής εξουσίας. Από τον αρμόδιο πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε, χωρίς καμία επιφύλαξη. «Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας». Παίζοντας παιχνίδια λογικής, ο πρωθυπουργός οπλίζει τα χέρια όσων θέλουν να πάρουν εκδίκηση για την καταστροφή του τόπου τους και όλα τα δεινά που βιώνουν.

Ο πρωθυπουργός κάνει την πολιτική επιλογή να ενθαρρύνει τα πογκρόμ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Τα βιώσαμε και με τη Χρυσή Αυγή. Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν (τώρα λεγόταν Σιράζ Σαφτάρ), το πογκρόμ εναντίον των αιγύπτιων αλιεργατών (τώρα είναι πρόσφυγες χωρίς χαρτιά). Κάποτε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιμετώπιζε στη βουλή τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι βουλευτής ακροδεξιού κόμματος έχει άμεση σχέση με την οργάνωση «περιπολιών» των πολιτοφυλακών και με τον επικεφαλής του πογκρόμ εναντίον μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη και κανείς από την κυβέρνηση δεν θέτει το ζήτημα στη βουλή.

Ο κύκλος της βίας της ακροδεξιάς συνεχίζεται, με τη δεξιά να συσπειρώνει το ακροατήριό της πάνω από πτώματα και τραυματίες. Ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής το έκανε ξεκάθαρο με τον τρόπο που απευθύνθηκε σε κάθε πολιτικό αρχηγό ξεχωριστά. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ είπε με επιθετικό τόνο «θα προσλάβουμε και δασοφύλακες και συνοριοφύλακες, γιατί –όσο και να σας ενοχλεί- η φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα». Στα κόμματα της ακροδεξιάς είτε δεν απευθύνθηκε (Σπαρτιάτες) είτε τους κατηγόρησε για συνωμοσιολογία.

Στις αποχρώσεις του μπλε

Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τα δάση, μας το λέει μήνες τώρα που μιλά για προτεραιοποίηση των δασικών εκτάσεων. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος λέγοντας ότι δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψει στη Δασική Υπηρεσία η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης. Ουκ ολίγες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αποψίλωση της Δασικής Υπηρεσίας το 1998 άφησε απροστάτευτα τα δάση. Η κυβέρνηση επιμένει, όχι από πείσμα αλλά από επιλογή. Όπως έχει επιλέξει ως στρατηγική να αφήνει τη φωτιά να σβήνει στη θάλασσα και να χαρακτηρίζει αυτή τη στρατηγική «επιτυχημένη», μαζί με τις εκκενώσεις. Για αυτό καίγεται ο Έβρος επί δεκατέσσερις μέρες, γιατί δεν υπάρχει θάλασσα να σταματήσει τη φωτιά. Για αυτό κάηκε ξανά η Πάρνηθα.

Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που με διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και νομοσχέδια αφέθηκε στη δύναμη που έχει να κάψει τα πάντα. Όσοι επιστημονικοί φορείς χτυπούν τα καμπανάκια των ευθυνών απαξιώνονται. Τελευταίο περιστατικό, το Αστεροσκοπείο. Εν τέλει, καταλήγει η κυβέρνηση «πρέπει να αποπολιτικοποιήσουμε τη διαχείριση των πυρκαγιών» (Α. Σκέρτσος), διότι «οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου» (Κ. Μητσοτάκης), επίθετα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οι επιστημονικοί φορείς, αλλά μονάχα η ΝΔ.

Οι φωτιές, ωστόσο, υπερπολιτικοποιήθηκαν από το βήμα της βουλής, με τον πρωθυπουργό να τις συνδέει άμεσα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καλώντας τους δημότες να συνυπολογίσουν τις επιδόσεις των τοπικών αρχών στην πυροπροστασία όταν ψηφίσουν. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και η πολιτική ευθύνη αποδίδεται –περιορίζοντάς τη στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης– και υποδεικνύεται ποιοι έχουν τη στήριξη της ΝΔ, ακόμα και όταν πρόκειται για γαλάζιους υποψήφιους. Και ένα τρυγόνι ακόμα… Αξιοποιείται η ευκαιρία τα κονδύλια να διαμοιράζονται με πελατειακές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση θα αξιολογεί ποιοι είναι ικανοί να τα αξιοποιήσουν: «Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από τη δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και οι πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και στους δημότες τους».

Η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, με το πιο θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών και τώρα με τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή. Και για τα τρία γεγονότα φέρει ευθύνη. Και για τα τρία γεγονότα την αποποιείται και τα αξιοποιεί προς δικό της πολιτικό όφελος. Έτσι εδραιώνει, ως τώρα, την ηγεμονία της. Και δεν κουνιέται, ως τώρα, φύλλο. Έχουμε ηττηθεί εσωτερικά. Και βλέπουμε το θάνατο να περνά. Χωρίς να αντιδρούμε, έστω σε κάτι. Να κάνουμε την αρχή.

Πηγή: epohi.gr

Φωτογραφία: Σκίτσο του Βαγγέλη χερουβείμ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

H Ελλάδα στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

*Γράφει ο Νίκος Παρασκευόπουλος - Η ομιλία του Έλληνα...

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης, η θρυλική φωνή των Socrates Drank The Conium

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...

Τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για τον Ποινικό Κώδικα του 2019

*Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη - Η επίκληση του νέου Ποινικού...

Απρόσμενες ζυμώσεις για τη νέα Κεντροαριστερά

Όταν διοργανώθηκε η περιβόητη εκδήλωση για την κεντροαριστερά υπό...
Διαφήμιση