Μαζική έκκληση για τη διάσωση των Ιντεάλ και Άστορ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις του Κώστα Γαβρά και του Φατίχ Ακίν, που υπογράμμισαν τη σημασία της διάσωσης των δύο ιστορικών κινηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου που απειλούνται με κλείσιμο, του Ιντεάλ και του Άστορ, και οι διαχειριστές των οποίων ζητούν να κηρυχθεί άμεσα διατηρητέα η χρήση τους, ξεκίνησε η πολύωρη ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στην αίθουσα του Άστορ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του οπτικοακουστικού χώρου και του πολιτισμού, πολιτικών κομμάτων και θεσμικοί παράγοντες (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΣΑΠΟΕ, ΕΣΠΕΚ ,Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ΠΕΚΚ, ΠΟΘΑ κ.ά.).

«Θέλω να απευθυνθώ στην υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες» τόνισε ο Κώστας Γαβράς, δηλώνοντας την απόλυτη στήριξή του στον «μεγάλο αγώνα για τη διάσωση των δύο αιθουσών».

Ο τουρκικής καταγωγής δημιουργός Φατίχ Ακίν, στην δική του παρέμβαση χαρακτήρισε «θλιβερά» τα νέα που φτάνουν από την Ελλάδα και μίλησε για την σημασία και την ιστορία του κινηματογράφου. «Ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας. Είναι αυτό που οι πρόγονοι μας έκαναν πάντα, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τον κόσμο καλύτερα. Σώστε τους κινηματογράφους. Αυτοί οι τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς είναι αμαρτία να κλείσουν», είπε ο ίδιος.

Οι διαχειριστές των δύο κινηματογράφων, Μπάμπης και Ανδρέας Κονταράκης (Άστορ), και Γιώργος και Σπύρος Σπέντζος (Ιντεάλ) αναφέρθηκαν στο ιστορικό της υπόθεσης, καλώντας τους δημόσιους φορείς – ΕΦΚΑ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Πολιτισμού – «να πράξουν το καθήκον τους», καθώς όπως είπαν, αυτοί είναι «αρμόδιοι σε σχέση με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, του πολιτισμού, της δημόσιας περιουσίας, της πόλης και των κατοίκων της».

«Όλοι εμείς που διαμαρτυρόμαστε από την πρώτη στιγμή, ζητάμε το αυτονόητο: να αναλάβει η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Να κρατηθούν οι αίθουσες στις θέσεις τους, για να κρατηθεί και η πόλη. Έχουμε συγκεντρώσει ήδη πάνω από 10.000 υπογραφές στήριξης. Μπορούμε να φέρουμε όσες χρειαστεί. Όμως μας λείπει ακόμα μία. Αυτή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο υπουργός χρειάζεται να βάλει απλώς μία υπογραφή, όμως απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τον εμποδίζει. Καλούμε λοιπόν το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κηρύξουν άμεσα διατηρητέα τη χρήση των κινηματογράφων, Άστορ και Ιντεάλ, που βάσει των αιτιολογικών εκθέσεων της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, δικαιούνται αυτό το καθεστώς» ανέφερε ο Μπάμπης Κονταράκης και πρόσθεσε: «Συνομιλητές μας δεν είναι, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε οι όποιοι επενδυτές. Δεν είναι δικό τους θέμα η προστασία των κινηματογράφων. Υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο που προβλέπει την προστασία χώρων πολιτισμού όπως είναι οι δικοί μας και ενώ εκπληρώνουμε τους όρους ένταξης, μας εμποδίζουν».

Αναφερόμενος στο προσκλητήριο στήριξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Τα σινεμά μας, η πόλη μας», είπε ότι η στήριξη του κόσμου ήταν πρωτοφανής και απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει τις αίθουσες και θέλει την πόλη του ζωντανή. «Οι κινηματογράφοι δεν είναι μουσεία, ούτε μαυσωλεία. Εξακολουθούν να γράφουν ιστορία στην πόλη και στον πολιτισμό». Απαντώντας σε σχόλια που κάνουν λόγο για τη μικρή προσέλευση του κόσμου στα σινεμά, ο κ. Κονταράκης δήλωσε πως «παρά τις καλλιεργημένες εντυπώσεις, οι αίθουσες μόλις φέτος βγήκαν από το καθεστώς του covid, κι όμως κατάφεραν να ανακάμψουν εντυπωσιακά. Τα σινεμά είναι ακόμα εδώ και στηρίζουν όλο το κινηματογραφικό σύστημα της χώρας».

«Προχθές είχαμε μία μεγαλειώδη νύχτα με ατέλειωτες ουρές ανθρώπων, που έρχονταν με ευλάβεια να υπογράψουν για τη διάσωση των αιθουσών» είπε δακρυσμένος ο Γιώργος Σπέντζος. «Το Ιντεάλ κουβαλάει μια ιστορία 102 ετών. Δεν είναι κάτι αστείο. Δεν είναι μαγαζάκι που μπορείς να το πάρεις από εδώ και να το πας απέναντι. Βρίσκεται σε ένα σημείο, λοιπόν, όπου το ‘Rex’ είναι διατηρητέο, το διπλανό κτίριο είναι διατηρητέο, το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο είναι διατηρητέο, το εστιατόριο ‘Ιντεάλ’ είναι διατηρητέο. Και αναρωτιέμαι: ανάμεσα σε 4 διατηρητέα, μία αίθουσα 102 ετών δεν αξίζει να είναι και αυτή διατηρητέα;» πρόσθεσε.

Όπως είναι ήδη γνωστό, την εκμετάλλευση του Ιντεάλ έχει αναλάβει πλέον ο όμιλος Mitsis Hotel. «Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση», τόνισε ο κ. Σπέντζος, «δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργούμε εμείς το σινεμά, ας το πάρει άλλος, όποιος κρίνει ο επενδυτής. Το μόνο που θέλουμε είναι να διασωθεί το Ιντεάλ».

Την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που έχει εκφραστεί με δύο αντίστοιχα ψηφίσματα για την κήρυξη διατηρητέων – ως προς τη χρήση – των ιστορικών κινηματογράφων, επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε παρέμβασή του στην συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε όλοι εδώ, γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι – κατά τη χρήση – οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι. Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτό», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επαναδιατύπωσε την ξεκάθαρη θέση του ότι η πόλη “ανήκει” στον μόνιμο κάτοικο και ότι όλη η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται με τη δική του ζωή. «Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δε θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο. Η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις» ανέφερε.

Θερμά κείμενα υποστήριξης προς τους κινηματογράφους, διαβίβασαν, μέσω του διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ο βετεράνος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά που αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης» καθώς και ο Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος δήλωσε ότι «το κλείσιμό τους θα είναι έγκλημα».

«Το ξέρουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εχθρεύεται τον πολιτισμό. Μας το αποδεικνύει κάθε μέρα. Με τις επιθέσεις στους καλλιτέχνες, με την απαξίωση και την αδιαφορία της για την τέχνη και τους ανθρώπους της. Και τώρα, με το κλείσιμο ιστορικών κινηματογράφων. Το Ιντεάλ, το Άστορ, η Ίριδα, είναι νησίδες πολιτισμού, αναπόσπαστο κομμάτι  της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της Αθήνας, τοπόσημα της πόλης μας.   Θα πρέπει να προστατευθούν, και να χαρακτηριστούν διατηρητέοι ως προς τη χρήση. Το απαιτούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες που στηρίζουν μαζικά τις κινητοποιήσεις για τη διάσωσή τους, το ζητούν τα σωματεία του κινηματογράφου, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων, με ομόφωνο ψήφισμά του» τόνισε σε δήλωσή της μετά τη συνέντευξη Τύπου η Γραμματέαε της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου. Και πρόσθεσε: «Η Αθήνα ανήκει στους κατοίκους της. Στους ανθρώπους που ζουν, περπατούν, εργάζονται, διασκεδάζουν, ονειρεύονται σε αυτήν εδώ την πόλη. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα σκηνικό για διερχόμενους τουρίστες, ούτε μια λεία για το real estate».  

Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών με θέμα: «Απαίτηση να κηρυχθούν διατηρητέα τα κτίρια, αλλά και η χρήση των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ». Μεταξύ άλλων ρωτά «Θα ανακαλέσει την αβάσιμη επιχειρηματολογία που παρουσιάζει στο ΔΤ του το ΥΠΠΟΑ; Θα αναλάβει την ευθύνη του ως φορέας υπεύθυνος για τον χαρακτηρισμό των εν λόγω κινηματογράφων και θα πάψει να στρεψοδικεί; Σκοπεύει η υπουργός να αγνοήσει τις χιλιάδες υπογραφές του ανώνυμου πλήθους και των μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών;»

Προς τον υπουργό Περιβάλλοντος απευθύνει το ερώτημα αν «σκοπεύει να εμείνει το υπουργείο στην έκθεση που έχει ήδη εκδώσει και να απορρίψει την προσφυγή του ΕΦΚΑ ακούγοντας τη φωνή ειδικών και λαού που δεν επιθυμεί να βλέπει τη φυσιογνωμία της πόλης να αλλοιώνεται και τα ιστορικά τοπόσημα να σβήνουν».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γιατί οι Αμερικανοί σπρώχνουν τον Κασσελάκη και γιατί η εκλογή του βοηθάει τον Μητσοτάκη

*Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος - Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε...

Το δίκιο των εργαζομένων και του… Άδωνι

Εχει δίκιο ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η χθεσινή απεργία ήταν...

Αχτσιόγλου: «Τα συνθήματα δεν φτάνουν, να δίνουμε ουσία και πολιτικό περιεχόμενο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η δική μου υποψηφιότητα επιμένει στο πολιτικό περιεχόμενο. Έχω σαφείς...

Γ. Οικονόμου: Κάμερες παντού, καρφιά σε Θεοδωρικάκο, λές και πριν δεν κυβερνούσε ο Μητσοτάκης

Ο Γιάννης Οικονόμου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπερασπιζόταν...
Διαφήμιση