Μαζικά τα παράπονα προς τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία πως στηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όμως ο πρωθυπουργός έγινε ο ίδιος δέκτης πολλαπλών παραπόνων κατά τη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και τις επαφές του με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα σημαντικής ενίσχυσης και στήριξης, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων, ενώ κατέθεσαν και σχετικά υπομνήματα με τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση, διότι ο ΣΒΕ έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολλές επιχειρήσεις μέλη του, οι οποίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, εξ’ αιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρχει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαίρεση για το σύνολο της βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, καθώς και άλλα μέτρα που αναλύονται στο συνημμένο υπόμνημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει μεταποιητική βάση στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν τα ενισχυτικά μέτρα καθώς και η λήψη πρόσθετων γενναίων παρεμβάσεων μέχρις ότου ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Η διαμορφωθείσα κατάσταση για πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι οριακή καθώς οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το πρόβλημα του υπέρογκου λειτουργικού κόστους που αντιμετωπίζουν τορπιλίζει την κατάσταση. Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, αφού το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Η μείωση των τζίρων σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της πανδημίας, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έθεσε τα αιτήματα για:

  • γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
  • θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας
  • περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό το πώς η Θεσσαλονίκη θα καταστεί μια πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για τα προϊόντα από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στη φετινή 86η ΔΕΘ είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος παρουσίασε στον πρωθυπουργό στοιχεία που δείχνουν ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι το μοναδικό που παρουσιάζει μεγάλη μείωση αφίξεων σε σχέση με το 2019 και ζήτησε τη στήριξη του σε ένα στρατηγικό πλάνο για τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) Γιώργος Μουτσογιάννης κατέθεσε υπόμνημα με αιτήματα όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, η επιδότηση του καυσίμου για τους επαγγελματίες, το «πάγωμα» των οφειλών για την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, η επιδότηση των ενοικίων των επαγγελματιών, το «πάγωμα» των οφειλών για την ηλεκτρική ενέργεια, να μην διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας ζήτησε να δοθούν άμεσα κίνητρα από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η μετανάστευση των νέων γιατρών. Όπως είπε, 20.000 γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό τη στιγμή που οι δομές υγείας της πατρίδας μας έχουν τεράστια κενά. Έθεσε ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ζήτησε επιστροφή του μισθολογίου των γιατρών (ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ) στα επίπεδα προ κρίσης τουλάχιστον. Για τον προσωπικό γιατρό, άμεσα να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει μεταξύ όλων των γιατρών, καθώς, όπως υπογράμμισε, μόνο οι συμβεβλημένοι και οι γιατροί των δημοσίων δομών δεν επαρκούν.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ανταπόκριση από το Columbia / Ένα Πανεπιστήμιο ενάντια στο κατεστημένο όπως και το 1968

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υπέρ του...

Λευκός Οίκος: Απαιτεί από το Ισραήλ απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

Απαντήσεις από τις ισραηλινές αρχές ζητά ο Λευκός Οίκος...

Ευρωλίγκα: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 77-75, πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα (highlights)

Ο Ολυμπιακός «διάβασε» άψογα το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, «αρπάζοντας»...
Διαφήμιση