Λυρικές εικόνες από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στιγμιότυπα από τη σπουδαία πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι, αλλά και στο θέατρο και στον κινηματογράφο, που αποκαλύπτουν ένα άλλο πρόσωπο του συνθέτη, πιο λυρικό, πιο εσωστρεφές και πιο ευαίσθητο, αναδεικνύει η συναυλία «Μίκης Θεοδωράκης: Λυρικές εικόνες», που παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση Γιάννη Μπελώνη και με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα, στις 12, 13 14 και 15 Μαΐου.

Μουσικές σελίδες του συνθέτη που ανακαλούνται και παίζονται λιγότερο συχνά παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες συναυλίες. Παρουσιάζονται τραγούδια του Μίκη που εξυμνούν τον έρωτα, την αγάπη, τη φύση, το παιδί και το όνειρο και τραγούδια μέσα από τα οποία ο συνθέτης έρχεται αντιμέτωπος με τον συναισθηματικό αντίκτυπο της αποξένωσης, του θανάτου και της απογοήτευσης, έτσι όπως τα άντλησε μέσα από το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Κώστας Βίρβος, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Τάσος Λειβαδίτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σεφέρης, Κώστας Τριπολίτης κ.ά. Είναι τραγούδια από τους κύκλους «Πολιτεία Α΄», «Επιφάνεια», «Λιποτάκτες», «Μικρές Κυκλάδες», «Τα λυρικά», «Χαιρετισμοί», «Ραντάρ», «Ασίκικο πουλάκι», Κύκλος Φαραντούρη κ.ά. όπως και τραγούδια από τις κινηματογραφικές ταινίες «Φαίδρα» και «Ο ασυμβίβαστος», αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Μαγική πόλη» και «Η γειτονιά των αγγέλων».

Ο ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης άλλωστε, που υπογράφει τη μουσική επιμέλεια, και υπήρξε στενός συνεργάτης του συνθέτη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του, ως γνώστης του θεοδωρακικού έργου, ανασύρει από το corpus του συνθέτη τις πιο ευαίσθητες και λυρικές ψηφίδες που έχει εναποθέσει στη μουσική μας κληρονομιά ο κορυφαίος συνθέτης. Σ’ αυτές τις συναυλίες, άλλωστε, συναντιούνται ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους πρεσβευτές του συμφωνικού και λυρικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ένας ερμηνευτής όπως ο Γιάννης Κότσιρας, στον οποίο η έννοια της λαϊκότητας επικαθορίστηκε από την καταλυτική επίδραση της θεοδωρακικής παράδοσης.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Νεφέλη Φασούλη, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chores και δεκαμελές μουσικό σύνολο σε διεύθυνση και μουσική διδασκαλία της Χριστίνα Πουπάλου.

Οι συναυλίες εντάσσονται στο επετειακό πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Συντελεστές

Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση: Γιάννης Μπελώνης
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου chórεs: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία φωνητικού συνόλου chórεs: Χριστίνα Πουπάλου

Ερμηνεύει ο Γιάννης Κότσιρας

Συμμετέχουν η Νεφέλη Φασούλη, το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs και δεκαμελές μουσικό σύνολο

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 12/05/2022 Εως: 15/05/2022

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 20.30 | Κυριακή,19.30

Τοποθεσία:

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Eισιτήρια:

€15, €20 | Φοιτητικό, παιδικό: €10

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

nationalopera.gr

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση