Λόφος Καστά: Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα νέα ήθη που είχε εισαγάγει στην επιστημονική έρευνα αλλά και στη δημόσια σφαίρα η ιστορία της Αμφίπολης, στα τέλη του καλοκαιριού του 2014, με την υπογραφή της τότε γενικής γραμματέως, νυν υπουργού Πολιτισμού, και της συμβούλου της, και τη σφραγίδα της κυβέρνησης Σαμαρά, μπορεί να έχουν ξεχαστεί από κάποιους. Το ίδιο όμως το μνημείο έρχεται να υπενθυμίσει όχι απλώς την εργαλειοποίησή του αλλά κυρίως την τεράστια μοναξιά και εγκατάλειψή του από εκείνους που είχαν φροντίσει στην πλάτη του να παιχτεί το παιχνίδι μιας πρωτόγνωρης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, να υπονομευθεί και να αποδομηθεί κάθε ίχνος επιστημονικής δεοντολογίας.

Πολλά ήταν τότε τα ερωτήματα αλλά και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την επιστημονική κοινότητα και για την ταχύτητα της ανασκαφικής έρευνας και για την τήρηση της δεοντολογίας και των επιστημονικών πρακτικών για την ασφάλεια και την προστασία του μνημείου.

Οι ίδιοι που τότε έσπευδαν να εκδίδουν ανακοινώσεις από τον τάφο των ευγενών νεκρών, συνδέοντάς τους με το σόι του Αλέξανδρου, από το 2019 και μετά φαίνεται ότι εγκατέλειψαν την Αμφίπολη γιατί είχαν άλλες φούριες. Και, παρά τη σπουδαιότητά του, το ίδιο το μνημείο έμεινε το καημένο έρμαιο στην τύχη του, στην αδιαφορία τους και στην κλιματική κρίση. Όπως αποκαλύπτεται από τον Τύπο αλλά και από δηλώσεις της ανασκαφέως και νυν περιφερειακής συμβούλου Κατερίνας Περιστέρη, σημειώνονται καθυστερήσεις στα έργα του λόφου Καστά, ενώ η περιβόητη «αποκατάσταση της γεωμετρίας» του λόφου υπέστη καταστροφή, ώστε πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή μετά την κατάρρευση των χωματουργικών εργασιών εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Πάνε περίπατο λοιπόν και οι διαδοχικές εξαγγελίες της υπουργού ότι το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο σε πρώτη φάση από «ειδικές ομάδες κοινού» «εντός του 2022» αλλά και τα χρονοδιαγράμματα.

Η λήξη και η μη ανανέωση του ειδικού τεχνικού συμβούλου και οι προειδοποιήσεις

Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο φαίνεται να αποκτά το γεγονός ότι το 2020 έληξε και δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του ειδικού τεχνικού συμβούλου Δημήτρη Εγγλέζου, ο οποίος είχε προσληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εισήγησης, τότε, των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μελέτες και οι απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση, την προστασία και την ανάδειξη του λόφου Καστά και του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Το μνημείο, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν γεμάτο υποστηλώματα, όταν κόπασε ο επικοινωνιακός θόρυβος για την Αμφίπολη. Ο τεχνικός σύμβουλος είχε βρει τη λύση προκειμένου να γίνει νέα στερεωτική διάταξη της υποστήλωσης ώστε και να το εξασφαλίζει πλήρως και να παρέχει τη δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης των εργασιών στο εσωτερικό του Παράλληλα, έβαλε σε σειρά το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έργων. Μετά τις εκλογές του 2019 ξεκινούν οι πρώτες επιχωματώσεις στο έργο και ο Δ. Εγγλέζος, λίγο πριν λήξει η σύμβασή του, προειδοποιούσε το ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές των μελετών για την υλοποίηση των επιχωματώσεων του λόφου. Στην τεχνική έκθεση που συνέταξε και παρέδωσε ανέλυε τα προβλήματα και υποδείκνυε τις ενδεδειγμένες, βάσει των κανονισμών, των προδιαγραφών και των μελετών, λύσεις.

Στη συνέχεια, δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του μετά το 2020 και το έργο επί της ουσίας σταμάτησε, με την υπουργό Πολιτισμού να κοινοποιεί το πάγωμα των εργασιών στον επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά τον Οκτώβριο του 2021. Απέδιδε μάλιστα τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην πανδημία της Covid. Έτσι πέρασε όλο το 2021, με τους Έλληνες σοκαρισμένους να παρακολουθούν το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης και την καταστροφή των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά την Αμφίπολη σε στάση εργασιών λόγω Covid. Στις αρχές του 2022, όμως, με απευθείας ανάθεση από την υπουργό, τοποθετείται προϊστάμενος της υπηρεσίας που εκτελεί το έργο ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ο οποίος ως διευθυντής αναστήλωσης βυζαντινών μνημείων είχε εισηγηθεί θετικά για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, υπογράφοντας στη συνέχεια σειρά αποφάσεων για τις fast track διαδικασίες, ενώ και στο παρελθόν ώς προϊστάμενος ήταν υπεύθυνος για το Τέμενος Βαγιαζίτ, που, όπως είναι γνωστό, η περίφημη στέγη του καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.


Κι ύστερα έβρεξε…

Το έργο της επιχωμάτωσης του λόφου Καστά ξεκινάει εκ νέου να υλοποιείται μέσα στο 2022. Το Μάρτιο πραγματοποιεί αυτοψία στην Αμφίπολη η υπουργός, όπου εξαγγέλει ότι «εντός του 2022, με πιλοτική εφαρμογή, το ταφικό μνημείο θα υποδεχθεί συγκεκριμένες ομάδες κοινού, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες του χώρου και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία του. Στη μελέτη προβλεπόταν και έπρεπε να γίνει η ελάφρυνση και αποφόρτιση του τύμβου, για να εξασφαλιστεί το ίδιο το μνημείο αλλά και η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών. Αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στους 2-3 επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου. Έχουν εγκατασταθεί τα συρματοκιβώτια με την κίσσηρη και έχουν σκεπαστεί με χώμα, όπως προβλέπεται στις μελέτες. Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον Καστά -μέσω του τρέχοντος ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας- ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Το έργο ολοκληρώνεται αλλά λίγο πριν παραδοθεί αρχίζει να βρέχει στην περιοχή. Ενώ λοιπόν για χιλιετίες ο λόφος Καστά άντεχε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, η καλοκαιρινή καταιγίδα του Ιουνίου αποδεκάτισε τις επιχωματώσεις. Το συμβάν, φυσικά, δεν απασχολεί κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Αντιθέτως, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό. Εκκωφαντική και η σιγή της υπουργού έως τώρα. Αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια το μόνο έργο που έχει γίνει στην Αμφίπολη είναι οι επιχωματώσεις, που τελικά τις πήρε το νερό. Τρία χρόνια και πόσα άραγε χιλιάδες ευρώ πεταμένα; Αναρωτιέται κανείς στην επόμενη νεροποντή τι μπορεί άραγε να συμβεί στο σπουδαίο μνημείο.

Στην περίοδο της καπηλείας του μνημείου, και συγκεκριμένα όταν αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες, με αφορμή τις περιγραφές του υπουργείου Πολιτισμού, γράφαμε τότε στην ΑΥΓΗ για «τα χέρια και τα μαχαίρια» στιγματίζοντας την αντιδεοντολογική επιστημονική διαχείριση του μνημείου. Άραγε τώρα τηρείται η τεχνική δεοντολογία, καθώς παραμένει το κρίσιμο ερώτημα, πώς υλοποούνται τα έργα έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η τεχνική αρτιότητα των εργασιών και η ασφάλεια του λόφου και του ταφικού μνημείου; Αντίστοιχη ερώτηση αλλά και αίτηση κατάθεσης όλων των σχετικών εγγράφων έθεσε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η αξιωματική αντιπολίτευση με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου και του βουλευτή Σερρών Ελευθέριου Αβραμάκη, την οποία συνυπογράφουν 35 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση