Λινού για ευλογιά των πιθήκων: «Είναι ανησυχητικό ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές χώρες»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευλογιά των πιθήκων, χαρακτηρίζοντάς την, το Σάββατο (21/05), ως «σοβαρή νόσο» και πρόσθεσε πως «είναι ανησυχητική η εξάπλωση της ασθένειας σε πολλές χώρες».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΑΝΤ1, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή νόσος. Αποκαλείται έτσι διότι εντοπίστηκε πρώτη φορά σε πιθήκους. Η ευλογιά των ανθρώπων θεωρούσαμε ότι είχε εξαλειφθεί από το 1980 και έτσι, από τότε και μετά, δεν έχει εμβολιαστεί κανένας με εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Τα τελευταία κρούσματα στην Ευρώπη είχαν παρατηρηθεί τη δεκαετία του ’50. Όσοι έχουμε γεννηθεί μέχρι το 1975, έχουμε εμβολιαστεί μέσω εμβολιασμών στα σχολεία».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ατομική προστασία για να μην κολλήσουμε. Πρέπει άμεσα να ανακοινώνεται ένα κρούσμα, για απομόνωση του ασθενούς και προστασία του περιβάλλοντός του. Είναι ανησυχητικό ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές χώρες. Είναι επικίνδυνη νόσος, που οδηγεί και στον θάνατο. Είχε θνητότητα 30%, όμως για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά ήταν ακόμα μεγαλύτερη».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως ο κορονοϊός, επομένως δεν θα απαιτηθούν -σε περίπτωση εξάπλωσής της και στην Ελλάδα- περιοριστικά μέτρα ανάλογα με εκείνα της νόσου COVID-19.

«Δεν συμφωνώ να βγει η μάσκα από παντού»

Πάντως, όσον αφορά στην άρση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, η Αθηνά Λινού τάχθηκε κατά της ολοκληρωτικής κατάργησης της μάσκας ιδίως σε κλειστούς χώρους. Με άλλα λόγια, η ίδια υποστήριξε: «Δεν συμφωνώ να βγει η μάσκα από παντού, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, πρέπει να χρησιμοποιείται».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση