Λέσβος: Πήραν πίσω τις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος 24 εργαζομένων ΜΚΟ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το ελληνικό εφετείο απέσυρε τις κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον 24 ακτιβιστών που συμμετείχαν στη διάσωση ανθρώπων από βάρκες μεταναστών στη Λέσβο, αφού αναγνώρισε ότι η υπόθεση ήταν γεμάτη διαδικαστικά λάθη, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Guardian.

Η τριμελής επιτροπή δικαστών επικύρωσε την εισήγηση του εισαγγελέα να αποσυρθούν οι κατηγορίες για κατασκοπεία, επειδή ήταν «υπερβολικά ασαφείς». Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε υπό τον ήχο χειροκροτημάτων στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, αν και δεν πανηγυρίζουμε ακόμη. Η ποινική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες κακουργήματος (που επίσης απαγγέλθηκαν στην ομάδα) βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Ζαχαρίας Κεσές. «Αλλά το σημερινό αποτέλεσμα θα υπονομεύσει σίγουρα την άσκηση της υπόθεσης αυτής».

Μεταξύ των αστοχιών που επικαλέστηκε το δικαστήριο ήταν η μη κλήτευση των 24 κατηγορουμένων σε γλώσσα που θα μπορούσαν να κατανοήσουν.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, Ελλήνων και ξένων υπηκόων, περιλαμβάνεται η Σάρα Μαρντίνι, η Σύρια πρόσφυγας που μετατράπηκε σε διασώστρια, η ιστορία της οποίας στη διάσωση 18 συνεπιβατών της καθώς έκαναν το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβητές».

Ο Κεσές, ο οποίος ηγείται της νομικής της ομάδας, δήλωσε ότι η 27χρονη δεν ήταν παρούσα στη διαδικασία λόγω ταξιδιωτικής απαγόρευσης που την προσδιορίζει ως κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Μαρντίνι πέρασε περισσότερες από 100 ημέρες προφυλακισμένη στις φυλακές υψηλής ασφαλείας Κορυδαλλού της ελληνικής πρωτεύουσας μετά τη σύλληψή της τον Αύγουστο του 2021.

Όλοι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν εργαστεί εθελοντικά στο πλέον καταργημένο Διεθνές Κέντρο Ανταπόκρισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCI), μια ΜΚΟ που ειδικεύεται στην έρευνα και διάσωση στη Λέσβο στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω ελληνικών νησιών.

Η κατηγορία της κατασκοπείας είχε διατυπωθεί σε μια έκθεση 86 σελίδων που συντάχθηκε μετά από εξάμηνη έρευνα της αστυνομίας, η οποία είχε ξεχωρίσει τη χρήση μιας «κρυπτογραφημένης υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων» – συγκεκριμένα του WhatsApp – για να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας. Αποσύρθηκαν επίσης οι κατηγορίες για παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και πλαστογραφία.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ομόφωνα χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ως «αστείες», με τους δικηγόρους υπεράσπισης να χαρακτηρίζουν τον αστυνομικό φάκελο χαοτικό και βασισμένο σε προκαταβολικές υποθέσεις. Η υπόθεση θεωρήθηκε ως σύμπτωμα του κλίματος φόβου στο οποίο οι αλληλέγγυοι μετανάστες εργάτες αναγκάζονται όλο και περισσότερο να εργάζονται, την ώρα που η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο εκτός.

Γλυκόπικρη αίσθηση

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Τουρκία στο πλαίσιο της «αυστηρής αλλά δίκαιης» μεταναστευτικής πολιτικής της. Εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων για βίαιες εκδιώξεις – απωθήσεις που αρνούνται σθεναρά οι ελληνικές αρχές – σε χερσαίες και θαλάσσιες συνοριακές περιοχές, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

Οι 24 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έρευνα για τις κατηγορίες της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, της απάτης, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – εγκλήματα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους περιέγραψαν την απόφαση της Παρασκευής ως γλυκόπικρη. Ο Seán Binder, Γερμανός υπήκοος που μεγάλωσε στην Ιρλανδία, ο οποίος πέρασε επίσης περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή, δήλωσε ότι η «πραγματική δικαιοσύνη» θα ήταν μια δήλωση αθωότητας από το δικαστήριο.

«Μοιάζει τόσο κυνικό το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή και το χαρακτηρισμό του ως εγκληματία, ο εισαγγελέας απορρίπτει την υπόθεση λόγω διαδικαστικών λαθών», δήλωσε από τη Μυτιλήνη.

«Είναι σπουδαίο, φυσικά, αλλά και γλυκόπικρο γιατί δεν το αισθάνομαι τη δικαιοσύνη. Αν είχαμε κηρυχθεί αθώοι, αυτό θα ήταν πραγματική δικαιοσύνη. Θα είχε αποκαλυφθεί το γεγονός ότι [δεν υπήρχε] καμία απολύτως βασιμότητα στην υπόθεση της κατηγορούσας αρχής εναντίον μας. Με την έρευνα για κακούργημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να περάσουν άλλα 15 χρόνια μέχρι να γίνει αυτή η δίκη», ανέφερε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση