Le Monde: Τα Εξάρχεια έχουν γίνει στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Θέμα σε μεγάλα διεθνή μέσα για άλλη μία φορά για τους λάθος λόγους γίνεται και πάλι η Ελλάδα, καθώς η Le Monde αφιερώνει εκτενές άρθρο της για τα Εξάρχεια και το «Μετρό της διχόνοιας», αναφέροντας ότι «οι διαμαρτυρόμενοι αντιλαμβάνονται το έργο ως συνέχεια της αυταρχικής στροφής που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Περιγράφοντας το ιστορικό της κατασκευής του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι «μια μέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα στα Εξάρχεια, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή ενός νέου σταθμού Μετρό στη μοναδική πλατεία της περιοχής που σκιάζεται από 70 δέντρα» και στο σχέδιο κατασκευής προβλέπεται η κοπή τους.

Επιπλέον μεταφέροντας την εικόνα της πλατείας Εξαρχείων η οποία «περιβάλλεται από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα από τα μέσα Αυγούστου και παρακολουθείται είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα από την αστυνομία», επισημαίνει ότι «όσο περνούν οι εβδομάδες, οι συγκεντρώσεις αυξάνονται, με σχεδόν 5.000 άτομα να κινητοποιούνται. Το βράδυ, οι διαδηλωτές καίνε κάδους σκουπιδιών, η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα χωρίς μέτρο και τρομάζει τους πελάτες από τα γειτονικά εστιατόρια».

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία σημειώνοντας ότι «μακριά από τις κάμερες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, αρκετοί ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν. Όπως μια νεαρή γυναίκα, στις 9 Σεπτεμβρίου, που πήγαινε να πάρει τη μοτοσυκλέτα της και είπε ότι η αστυνομικοί την εξύβρισαν και την ξυλοκόπησαν», ενώ σημειώνει ότι η εν λόγω γυναίκα υπέβαλε σχετική καταγγελία.

Αναφέροντας τις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ότι «δεν αντιδρούν οι κάτοικοι» στα Εξάρχεια, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «θέλουν το έργο», αλλά «κάποιοι που προσπαθούν να δώσουν μία ιδεοληπτική μάχη» και οι οποίοι «δεν είναι πολλοί, μην νομίζετε, κάποιες δεκάδες είναι που περιφέρονται. Αρκετοί από αυτούς, δεν είναι καν Έλληνες», η Le Monde επισημαίνει ότι «στα Εξάρχεια η εξέγερση είναι μέρος της Ιστορίας» και κάνει αναδρομή σε γεγονότα που έχουν συμβεί στην περιοχή, όπως η δολοφονία Γρηγορόπουλου, από την περίοδο της δικτατορίας και μετά φτάνοντας μέχρι και την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010-2018), η συνοικία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης των πολιτών: σούπες, καταστήματα ανταλλαγής, κοινωνικά φαρμακεία. Το 2015, ενώ η Ελλάδα φιλοξενούσε σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, άνοιξαν καταλήψεις για να στεγάσουν εξόριστους, κυρίως Σύρους. Αυτή στη οδό Νοταρά στέγασε περισσότερους από 9.000 μετανάστες και παραμένει μία από τις ελάχιστες που επιβίωσαν της επιχείρησης “σκούπα”».

Τέλος, το γαλλικό δημοσίευμα βάζοντας στον στόχο την κυβέρνηση της ΝΔ επισημαίνει ότι «από την άνοδο στην εξουσία, το 2019, του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια έχουν γίνει στόχος».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ν. Φίλης: Ζητά την αποπομπή του Μπελέρη από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ λόγω βεβαρημένου παρελθόντος

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του Φρέντι...

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση