Le Monde: Οργή γίνεται η θλίψη στη Ελλάδα – Ρεπορτάζ για την τραγωδία των Τεμπών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», τονίζοντας πως πλέον η θλίψη στην Ελλάδα γίνεται οργή.

Μια ανησυχητική σιωπή εισβάλλει στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Παρασκευής, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι κρατούν μαύρα μπαλόνια και κεριά για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της βίαιης σύγκρουσης τρένων που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στη Λάρισα στην κεντρική Ελλάδα. «Είναι μια ήρεμη αγρυπνία… Αλλά είναι μόνο η αρχή, η οργή του κόσμου θα μπορούσε γρήγορα να εκραγεί», προβλέπει ο Βασίλης, μιλώντας στη Le Monde, ο οποίος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη «χειρότερη καταστροφή με τρένα που έχει σημειωθεί στη χώρα». Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλοί μαθητές από τη Θεσσαλονίκη που επέστρεφαν από την Αθήνα μετά από τριήμερο. «Κανείς δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι ήταν ακόμη παιδιά και ότι αυτό το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», συνεχίζει ο 50χρονος Βασίλης, ο οποίος παραδέχεται ότι έχει πάρει και ο ίδιος αυτή τη γραμμή τρένου μόνο μία φορά στη ζωή του.

Τα ερωτήματα

Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι αποκαλύψεις για την ερειπωμένη κατάσταση ενός σιδηροδρομικού δικτύου που βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς επιδείνωσης από την οικονομική κρίση (2010-2018), η έλλειψη σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης, οι πολλαπλές προειδοποιήσεις από σιδηροδρομικά συνδικάτα και τους ειδικούς στο δίκτυο, αλλά και αποτυχίες που δεν έχουν ακουστεί αφήνουν μια πικρή γεύση. Ούτε τα φλας, ούτε τα φανάρια, ούτε ο ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας λειτούργησαν, οι σταθμάρχες δεν είχαν καν γουόκι-τόκι για να επικοινωνήσουν. Ο Λαρισαίος σταθμάρχης ήταν άπειρος, σύμφωνα με την κρατική ΕΡΤ, έχοντας λάβει μόλις τρεις μήνες εκπαίδευση πριν διοριστεί στη θέση.

Ο 59χρονος παραδέχθηκε την αμέλειά του. Διωκόμενος ειδικότερα για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» και «ακούσιες σωματικές βλάβες», θα απολογηθεί το Σάββατο. Για τους Έλληνες, όμως, «δεν ήταν απλώς ανθρώπινο λάθος», «δεν ήταν ατύχημα, αλλά έγκλημα», όπως διαλαλούσαν εδώ και τρεις μέρες στις πολλαπλές διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα. «Το κράτος έπρεπε να έχει εκσυγχρονίσει το δίκτυο. Είναι απόλυτα υπεύθυνο», τονίζει εξοργισμένη η Ευγενία Θεοδοσοπούλου. Η συνταξιούχος είχε γνωστούς που ταξίδευαν με αυτό το τρένο. Αφήνει μερικά δάκρυα να κυλήσουν. Η φαινομενικά ειρηνική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ρίψη μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

«Καθυστερήσεις» και «χρόνιες παθογένειες»

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Ιωάννης Οικονόμου, παραδέχθηκε «χρόνιες παθογένειες» στο σιδηροδρομικό δίκτυο και αναγνώρισε «καθυστερήσεις» στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πληρώσει στην Ελλάδα 700 εκατομμύρια ευρώ, από το 2014, για την ανάπτυξη δεκαέξι σιδηροδρομικών έργων.

Όμως η οργή των Ελλήνων δεν στρέφεται μόνο κατά της σημερινής κυβέρνησης. Νωρίτερα την Παρασκευή, σχεδόν 5.000 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της σιδηροδρομικής εταιρείας Hellenic Train, η οποία αγοράστηκε το 2017 από την ιταλική δημόσια εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που ζητούν οι πιστωτές της χώρας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Στα τζάμια του κτιρίου έγραψαν με κόκκινη μπογιά: «Δολοφόνοι», «Τα κέρδη σας είναι εμποτισμένα με αίμα φοιτητών».

«Θεωρούμε ότι αυτή η κοινωνία, η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών, θέλουν μόνο να πλουτίσουν κάνοντάς το χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ή προσωπικό που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές», ανέφερε αγανακτισμένη η Ντόρα Πόρη, Πρόεδρος του Σωματείου Φοιτητών Γεωπόνων. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, πρέπει να έχουμε υποδομές αντάξιες μιας ευρωπαϊκής χώρας! », προσθέτει.

Για τον Σταύρο Νάντη, μέλος ενός κομμουνιστικού συνδικάτου, «όλοι πίστευαν ότι η ιδιωτικοποίηση θα έλυνε τα προβλήματα. Η ιταλική εταιρεία που αγόρασε την ελληνική δημόσια εταιρεία είχε υποσχεθεί εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και δεν έγινε τίποτα. Είναι ντροπή!». Η Hellenic Train αρνείται ότι διαχειρίζεται μόνο τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και επιστρέφει την μπάλα στον ΟΣΕ, την ελληνική δημόσια εταιρεία (η οποία επομένως δεν συμπεριλήφθηκε στην ιδιωτικοποίηση), που είναι επιφορτισμένη με τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, τη νύχτα της τραγωδίας, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για πληροφορίες. Την Παρασκευή ακόμη και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν έδωσε πλήρη λίστα με τα ονόματα των επιβατών ή ακριβή αριθμό για τον αριθμό των επιβατών στο τρένο.

Από την Τετάρτη δεν κυκλοφορεί κανένα τρένο στην Ελλάδα. Τα σιδηροδρομικά συνδικάτα ανανέωσαν το κάλεσμα τους για απεργία μέχρι την Κυριακή. Τα περισσότερα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή. Στις πόρτες εισόδου των πανεπιστημίων είναι κρεμασμένα μαύρα πέπλα. Και μια πρόταση, που απηχεί τη μαρτυρία μιας μητέρας της οποίας το παιδί δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι, είναι στα χείλη όλων: «Στείλε μου όταν φτάσεις».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση