Λαβρόφ: Ερευνούμε πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας ή Δυτικών στην ανταρσία της Wagner

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ήδη ερευνούν εάν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στα γεγονότα της 24ης Ιουνίου της Βάγκνερ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα (26/6) στο τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Εργάζομαι σε ένα κυβερνητικό υπουργείο που δεν ασχολείται με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για παράνομες πράξεις, αλλά έχουμε τέτοιες υπηρεσίες και, σας διαβεβαιώνω, το εξετάζουν ήδη», όπως είπε ο Λαβρόφ. Ρωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είτε οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είτε οι αντίστοιχες δυτικές συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα ένοπλης εξέγερσης στις 24 Ιουνίου από τον Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Βάγκνερ

Νωρίτερα, σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν «όσοι οργάνωσαν την εξέγερση δεν μπορούν παρά να καταλάβουν ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας».

Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας «κάθε είδους εκβιασμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» και ότι η Δύση ήθελε Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για την ειρηνευτική πρωτοβουλία που πήρε και αναφέρθηκε στους διοικητές του στρατού που απέφυγαν την αιματοχυσία. «Η ανταρσία θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως και οι διοργανωτές συνειδητοποίησαν ότι οι ενέργειές τους ήταν εγκληματικές, πρόσθεσε με νόημα και τόνισε ότι η «η συντριπτική πλειοψηφία» της Wagner είναι πατριώτες της Ρωσίας.

Παράλληλα επαίνεσε την ενότητα της ρωσικής κοινωνίας και είπε όσα νωρίτερα αποκάλυψε ο Guardian για την Βάγκνερ πως τα μέλη της θα μπορούσε να ενταχθούν στον στρατό της Ρσίας ή να βρεθούν στην Λευκορωσία.

Ολόκληρο το διάγγελμα

«Αγαπητοί φίλοι!

Σήμερα, για άλλη μια φορά, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας. Σας ευχαριστώ για την αντοχή, την ενότητα και τον πατριωτισμό σας. Αυτή η αλληλεγγύη των πολιτών έδειξε ότι κάθε εκβιασμός, κάθε προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Επαναλαμβάνω, υπήρξε η ύψιστη συσπείρωση της κοινωνίας, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Μια σταθερή, ξεκάθαρη θέση υποστήριξης της συνταγματικής τάξης ελήφθη από τις δημόσιες οργανώσεις, τα θρησκευτικά δόγματα, τα κορυφαία πολιτικά κόμματα και σχεδόν ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία. Όλοι ήταν ενωμένοι και ενωμένοι από το κύριο πράγμα – την ευθύνη για την τύχη της πατρίδας.

Θα πρέπει να τονίσω ότι από την αρχή των γεγονότων ελήφθησαν αμέσως όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την εξουδετέρωση της απειλής, την προστασία της συνταγματικής τάξης, της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών μας.

Ένα ένοπλο αντάρτικο θα είχε συντριβεί σε κάθε περίπτωση. Οι οργανωτές της ανταρσίας, παρά την απώλεια της σημασίας τους, δεν θα μπορούσαν να μην το έχουν καταλάβει αυτό. Κατάλαβαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι προέβησαν σε εγκληματικές ενέργειες για να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν τη χώρα, η οποία αντιμετώπιζε πλέον μια τεράστια εξωτερική απειλή, μια άνευ προηγουμένου πίεση από το εξωτερικό. Όταν στο μέτωπο με τα λόγια «Ούτε βήμα πίσω!» οι σύντροφοί μας πεθαίνουν.

Όμως, οι οργανωτές της ανταρσίας, αφού πρόδωσαν την πατρίδα τους, το λαό τους, πρόδωσαν και αυτούς που παρέσυραν στο έγκλημα. Τους είπαν ψέματα, τους έσπρωξαν στο θάνατο, κάτω από πυρά, για να πυροβολήσουν τους δικούς τους.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα – η αδελφοκτονία – που ήθελαν οι εχθροί της Ρωσίας: οι νεοναζί στο Κίεβο, οι δυτικοί προστάτες τους και κάθε είδους εθνικοί προδότες. Ήθελαν οι Ρώσοι στρατιώτες να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, ήθελαν να πεθάνουν στρατιώτες και πολίτες, ώστε στο τέλος η Ρωσία να χάσει και η κοινωνία μας να διασπαστεί και να πνιγεί σε αιματηρές εσωτερικές διαμάχες.

Έτριβαν τα χέρια τους, ονειρεύονταν να πάρουν εκδίκηση για τις αποτυχίες τους στο μέτωπο και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αντεπίθεσης, αλλά υπολόγισαν λάθος.

Ευχαριστώ όλους τους στρατιωτικούς μας, τους αστυνομικούς και τις ειδικές υπηρεσίες που στάθηκαν εμπόδιο στους αντάρτες, που παρέμειναν πιστοί στο καθήκον τους, στον όρκο τους και στον λαό τους. Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρωικών αεροπόρων έσωσαν τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες.

Ταυτόχρονα γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της ομάδας Βάγκνερ είναι επίσης πατριώτες της Ρωσίας, αφοσιωμένοι στο λαό και το κράτος τους. Το απέδειξαν αυτό με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης, απελευθερώνοντας το Ντονμπάς και τη Νοβορόσια. Υπήρξε μια προσπάθεια να τους χρησιμοποιήσουν με σκοτεινό τρόπο εναντίον των αδελφών τους στα όπλα, με τους οποίους είχαν πολεμήσει μαζί για τη χώρα και το μέλλον της.

Ως εκ τούτου, από την αρχή των γεγονότων, λήφθηκαν μέτρα με άμεση εντολή μου για να αποφευχθεί μεγάλη αιματοχυσία. Χρειάστηκε χρόνος, μεταξύ άλλων, για να δοθεί η ευκαιρία σε όσους είχαν κάνει λάθος να συνέλθουν, να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις τους απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από την κοινωνία και ότι η περιπέτεια στην οποία είχαν εμπλακεί είχε τραγικές και καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία και το κράτος μας.

Ευχαριστώ εκείνους τους στρατιώτες και τους διοικητές της ομάδας Βάγκνερ που πήραν τη μόνη σωστή απόφαση – δεν επέλεξαν την αδελφοκτόνο αιματοχυσία, σταμάτησαν στην τελευταία γραμμή.

Σήμερα έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε να υπηρετείτε τη Ρωσία, υπογράφοντας σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, ή να επιστρέψετε στους οικείους σας. Όσοι θέλουν μπορούν επίσης να πάνε στη Λευκορωσία. Η υπόσχεσή μου θα τηρηθεί. Επαναλαμβάνω, η επιλογή θα γίνει από τον καθένα σας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι η επιλογή των Ρώσων στρατιωτών που έχουν κατανοήσει το τραγικό τους λάθος.

Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Γκριγκόριεβιτς Λουκασένκο για τις προσπάθειές του και τη συμβολή του στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Αλλά, για άλλη μια φορά, ήταν το πατριωτικό πνεύμα των πολιτών, η συσπείρωση ολόκληρης της ρωσικής κοινωνίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνες τις ημέρες. Αυτή η υποστήριξη επέτρεψε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις πιο δύσκολες δοκιμασίες για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: AP

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Πιάστηκε για φοροδιαφυγή ο Λαβράνος του Predator και της Krikel

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών προκύπτουν μετά την...

Η «αντρική σχολή» του Αντώνη Σαμαρά αναστατώνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία

*Της Μαρίας Μάνη - Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φανατικούς...

Στ. Κασσελάκης: Ανασυγκρότηση και επεξεργασία θέσεων με ορόσημο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

*Της Παναγιώτας Μπίτσικα - Γραμμή ανασυγκρότησης σε οργανώσεις και...

Η Κ.Ο των “11” και η αναδιάταξη στον προοδευτικό χώρο

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και...
Διαφήμιση