ΛΑΡΚΟ: Την Τρίτη η ψήφιση του κλεισίματός της – 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Βουλή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την Τρίτη 14 θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (απολύσεις) και η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές της αντιπολίτευσης, ενώ αναμένονται και κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους οι Πολίτης Παναγιώτης πρόεδρος, Παπαϊωάννου Δημήτρης αν. γεν. γραμματέας, Κάζας Γιώργος ταμίας, Ζυγογιάννης Παρασκευάς, μέλος Δ.Σ. κάνουν γνωστό ότι στη γενική συνέλευση απορρίφθηκε ομόφωνα η πρόταση της κυβέρνησης και αποφασίστηκε εικοσιτετράωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14 Ιούνη. Σημειώνουν επίσης ότι για την προετοιμασία της απεργίας θα γίνουν ανοιχτές συσκέψεις στον οικισμό του εργοστασίου, στη Μαλεσίνα και τη Λάρυμνα, καθώς και ότι το πρωί της Τρίτης στις 11:30 θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Αθήνα και με σημείο συνάντησης τη Βουλή, στις 2μμ.

Παράλληλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση καταγγέλλουν τη στάση των υπολοίπων τονίζοντας ότι προσπαθούν να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους και να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζουν μάλιστα υπονομευτική και διασπαστική τη μη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι καλούν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν και να ψηφίσουν την απόλυση τους πριν ακόμη την ψήφιση η ίδια η κυβέρνηση.

Κουτσούμπας: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει!»

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε χτες, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας και τονίζει καταλήγοντας στη δήλωσή του:«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!

ΜέΡΑ25 για ΛΑΡΚΟ: Μια νομοθέτηση που θα ζήλευε κι η μαφία

Το κόμμα της αντιπολίτευσης εξηγεί ότι το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνει τέσσερις παραγράφους, που προβλέπουν τα εξής:

  • «Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.»
  • «Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!»
  • «Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα “πράσινο σχέδιο” ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.»
  • «Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…
  • Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι οι απολύσεις είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα και Κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η «Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων» 

Κινητοποιήσεις και καλέσματα

Σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14 Ιουνίου καλούν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Παρασκευής, καταγγέλλοντας παράλληλα την υπονομευτική και διασπαστική στάση των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από τις δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ.

Για το ίδιο θέμα την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στη Μαλεσίνα και τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας.

Την Τρίτη, ημέρα ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στη Αθήνα θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από τη Βουλή.

Με κάλεσμα για κινητοποίηση την Τρίτη στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, αντιδρά και το ΠΑΜΕ, που σχολιάζει πως «με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ως εντολοδόχος της κυβέρνησης εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας τους με “αντάλλαγμα” μερικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και θα οδηγήσουν στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όσους ζουν από την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ».

Πηγή: efsyn.gr – 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μήνυμα του Ιράν που δεν θέλουν να διαβάσουν ούτε ο επικίνδυνος Νετανιάχου, ούτε ο υποκριτής Μπάιντεν

Ανεξάρτητα από τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της μαζικής επίθεσης του...

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος...

Κέρδη για τους μεγάλους, ασφυξία για μικρούς και εργαζόμενους

*Της Μαριάννας Τόλια - Την ώρα που λίγες μεγάλες...

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα συγκληθεί εκτάκτως...
Διαφήμιση