Κυβέρνηση ΝΔ: Απέξω Μητσοτάκης, από μέσα Καρατζαφέρης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μηνά Κωνσταντίνου –

Ο ρόλος του Βορίδη στο Μαξίμου και η αλαζονική απαξία του πρωθυπουργού προς τη Βουλή

Τελικά η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –αρχικά– να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και η δυσανεξία του στα debate συνολικά αποκαλύπτεται πως ήταν μόνο η αρχή.

Η απόφαση Μητσοτάκη για θεσμοθέτηση χαρτοφυλακίου υπουργού «αντ’ αυτού» και μάλιστα η επιλογή του να δώσει τον ρόλο αυτό στον Μάκη Βορίδη καταμαρτυρεί τις προθέσεις του για απαξίωση του κοινοβουλίου κατά πολύ περισσότερο από την πρώτη του τετραετία.

Με πρόφαση την παρουσία στη Βουλή περί των 40 βουλευτών ακροδεξιών κομμάτων αλλά και με τους «συντονιστές» της προηγούμενης διακυβέρνησης (Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος) επιφορτισμένους με επιπλέον βάρη, ο αμετανόητος «ακτιβιστής της Δεξιάς» εμφανίζεται μεν να υποβαθμίζεται μένοντας χωρίς χαρτοφυλάκιο, πλην όμως διά της… αναβάθμισής του σε «υπουργό των υπουργών» και εκπρόσωπο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Χωροφύλακας της Δεξιάς

«Λόγω της μορφής του κοινοβουλίου και του κατακερματισμού, του θρυμματισμού της αντιπολίτευσης θα είναι πιο απαιτητική η Βουλή» εξηγεί ο ίδιος ο Μ. Βορίδης για τον νέο του ρόλο, τονίζοντας ότι αυτός περιλαμβάνει την εκπροσώπηση του Κυρ. Μητσοτάκη «όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη στο κοινοβούλιο». Το «χαρτοφυλάκιό» του συμπληρώνει και η εποπτεία επί των νομοσχεδίων, ο «εσωτερικός έλεγχος» και το νομοθετικό έργο εν γένει.

Η εκπροσώπηση του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Γ. Γεραπετρίτη – είτε ήταν παρών ως πρωθυπουργός είτε απουσίαζε από το κοινοβούλιο– ήταν κάτι αρκετά σύνηθες κατά την πρώτη του θητεία. Την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνησή του ψήφισε περισσότερους από 400 νόμους και ο ίδιος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς περί τις 80 φορές. Οι φορές που ο πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν υπουργός Εξωτερικών (εξωτερικής πολιτικής ΙΧ Μητσοτάκη) τον εκπροσώπησε ήταν αρκετά περισσότερες.

Το ειδικό βάρος του «καθηγητή» μπορεί να μην το έχει το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ, εξού και η έδρα του δεν θα είναι εντός του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο όμως θα βρίσκεται για τις συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο. Ομως πρόκειται για πρόσωπο στο οποίο η εμπιστοσύνη του Κυρ. Μητσοτάκη περίσσεψε στην πρώτη του διακυβέρνηση, αφού δεν δίστασε να του αναθέσει να διοργανώσει τις βουλευτικές εκλογές ως υπουργός Εσωτερικών, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ακόμη και εάν αυτό –όπως του καταλογίζουν άσπονδοι φίλοι– ήταν το μόνο έργο που είχε να επιδείξει.

Επιχείρηση… καθαρά χέρια

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η μεταβολή που συντελεί για τη λειτουργία του κοινοβουλίου η συστηματοποίηση της απουσίας του ίδιου του πρωθυπουργού από τις διαδικασίες του. Η εκλογή των χρυσαυγίτικων Σπαρτιατών, της σκοταδιστικής Νίκης και η επανεκλογή του μορφώματος του Βελόπουλου χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για την εκπλήρωση των στόχων που κατηγορούνται πως έχουν. Το κοινοβούλιο υποβαθμίζεται με δικαιολογία την… υποβάθμιση που σημαίνει η παρουσία των 40 και πλέον ακραίων βουλευτών.

Ο Μ. Βορίδης σε συνδυασμό με τον Θάνο Πλεύρη, που προαλείφεται για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν στη Βουλή το αφήγημα της «κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας». Τα δύο πρωτοπαλίκαρα του Γιώργου Καρατζαφέρη αναμένεται μπροστά στους οπαδούς του Κασιδιάρη και τους χριστιανομάχους της Νίκης να μοιάζουν με διαπρύσιους κήρυκες του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας. Την ίδια ώρα θα φροντίσουν ώστε ο Κυρ. Μητσοτάκης να μένει καθαρός και… ατσαλάκωτος και να προστατεύεται από τη φθορά που μπορεί να του επιφέρει η επαφή με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Οι τραυματικές εμπειρίες από την παρουσία του στη Βουλή την προηγούμενη τετραετία είναι ουκ ολίγες, από τις υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών έως τα της πανδημίας.

Ομως στο τέλος της ημέρας ο σκοπός δεν είναι άλλος από την αποσύνδεση του έργου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και κυρίως από τις υπόλοιπες πτέρυγες του κοινοβουλίου. Στην ουσία ο Κυρ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τα οχήματα των ακροδεξιών κομμάτων με οδηγό τον Μ. Βορίδη, ώστε εκεί να φυλάξει ως κόρη οφθαλμού το κυβερνητικό του στάτους.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση