Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα δωράκια και οι ρυθμίσεις που μυρίζουν εκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Δωράκια στους ένστολους, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και επέκταση της άδειας μητρότητας περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενσωματώνοντας και μια σειρά εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ρυθμίσεις που μυρίζουν εκλογές αφορούν την αναγνώριση σε όλους τους ένστολους της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας», που τους οδηγεί πιο νωρίς στη συνταξιοδότηση με την αναγνώριση των επιπλέον 5 ετών ασφάλισης. Επίσης, προβλέπονται η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ από 20 σε 10 χρόνια, αλλά και ο διπλασιασμός των δόσεων για την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις από 12.

Σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, στις διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, θα αυξηθεί η επιδοτούμενη άδεια μητρότητας κατά 3 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα στο θέμα του χρόνου της άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών. Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και θα μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα με καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος από τη ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση θα είναι η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της.

Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Εργασίας, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η εξαγγελία, σύμφωνα με την οποία όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζόμενων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι διαγραφές οφειλών

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι κύριες διατάξεις που αφορούν τις οφειλές ασφαλισμένων έχουν ως εξής:

  • Προβλέπεται δεκαετής παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από την 1η/1/2027 το διάστημα παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με όσα ισχύουν για τις βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές.
  • Αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ. Η διάταξη προωθείται επίσης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την πρακτική της φορολογικής διοίκησης.
  • Παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές όσο εξυπηρετούν τη ρύθμιση.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η εισφορά δεν είναι ανταποδοτική και πλέον δεν θα κρατείται από τους μισθούς.

*Ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση