Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Μέτρα για οπαδική βία / Αγώνες δίχως φιλάθλους και από 12 Φεβρουαρίου… βλέπουμε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με όριο τις 12 Φεβρουαρίου, μέτρα που περιλαμβάνουν κυρίως τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Φυσικά, ξεχνούν στην κυβέρνηση ότι τα περισσότερα οπαδικά επεισόδια γίνονται εκτός των αθλητικών χώρων και γύρω από αυτούς. Στις 12 Φεβρουαρίου η επιτυχία (ή μη…) του μέτρου θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί, αν χρειαστεί, νέα σειρά μέτρων.

Τα περισσότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν «θυμίζουν» πολύ όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος που έχει η αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.

Επίσης, παρέπεμψαν την έρευνα για τους υπαίτιους (φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς) της οπαδικής βίας στη δικαιοσύνη, προαναγγέλλοντας επίσκεψη του Γιάννη Οικονόμου και του Γιάννη Βρούτση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε:

1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. 

Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. 

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων: 

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού  μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη. 

3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη  και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. 

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι οι υπουργοί «θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Και πρόσθεσε:

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων “στρατών”, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου». 

«Θα είναι επαρκή…»

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε επίσης ότι τα μέτρα αυτά, που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, «θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης».

Αλλά, πρόσθεσε: «Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας». 

Και ξανά απειλή για αυστηροποίηση ποινών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ευλογώντας τα γένια της κυβέρνησης, είπε πως «από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους».

Υποστήριξε ότι «τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων». 

Τι θα γίνει με το Κύπελλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει αν το μέτρο της κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγής των αγώνων της Superleague1 θα επεκταθεί και στους αγώνες Κυπέλλου για το χρονικό διάστημα έως τις 12 Φεβρουαρίου. Όπως είπε, διευκρινίσεις για το θέμα θα δώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Ακολούθησε συμπληρωματική ενημέρωση, στην οποία επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Τα άλλα αθλήματα

Όταν ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε γιατί το μέτρο της διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αφορά μόνο το ποδόσφαιρο και όχι άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ναι μεν τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όμως «ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα». 

Και αναφερόμενος στα γεγονότα στου Ρέντη, είπε: «Δεν νομίζω ότι ήταν πρόβλημα του βόλεϊ αυτό που συνέβη εκεί. Απλά βρήκαν εκείνη την ημέρα και μεταφέρθηκε ο ένας στρατός και έκανε αυτά που έκανε έξω από το γήπεδο. Ως προς το μπάσκετ, έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν κρίσιμα παιχνίδια, ακόμα και τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος, με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν ήταν σωστό να έχουμε αυτή την απόφαση στο μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα».

Και προανήγγειλε αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση». 

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Ποιες είναι οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Παρά την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από 139 χώρες...

Κυπελλούχος Ελλάδας 2023-24 ο Παναθηναϊκός με νίκη 1-0 επί του Άρη (highlights)

Το χρυσό γκολ –που έστεψε τον Παναθηναϊκό κυπελλούχο για...
Διαφήμιση