Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μετά τη δοκιμασία με τους αγρότες τώρα απομονωμένη και με τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Απόστολου Χονδρόπουλου –

Παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις σε πολλούς τομείς, η κυβέρνηση επιμένει σε μια ατζέντα που πέραν των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί (αγρότες, φοιτητές, υγειονομικοί), είναι σαφές ότι αδυνατεί να δημιουργήσει και τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που προσδοκούσε ειδικά σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που πήρε τον δρόμο για την Βουλή.

Βλέποντας μάλιστα ότι στο ζήτημα αυτό, που η ίδια θεωρεί «εμβληματικό», χάνει σε πολιτικό επίπεδο έναν δυνητικό σύμμαχο όπως το ΠΑΣΟΚ, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας πως «είναι στα λόγια προοδευτικός και στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», ενώ αμφισβήτησε και την ίδια «σοβαρότητα» της αντιπολιτευτικής στάσης του Κινήματος.

Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική και στην Υγεία για τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ την ίδια ώρα βλέπει να μην επιβεβαιώνονται στην πράξη και οι ελπίδες της για αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι πρώτες αποφάσεις δείχνουν πως οι αγρότες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ και εκεί όπου αποχωρούν, όπως στις Σέρρες, διαμηνύουν πως ο αγώνας δεν σταματάει αλλά παίρνει άλλες μορφές.

Επόμενο ορόσημο για τον αγώνα των αγροτών είναι η 26η Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να συζητήσει σχετικά με το πώς θα βρεθούν άμεσες και δομικές απαντήσεις στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας.

Η κυβέρνηση, που στο εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο για ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, επιχειρεί, ενόψει αυτής της συνεδρίασης, να εμφανιστεί ως πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες για συντονισμό των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Τονίζει μάλιστα ότι με δική της πρωτοβουλία θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, πριν το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, οι εννέα υπουργοί Γεωργίας του νότου για να συντονίσουν την δράση τους. Προ ημερών οι εννέα είχαν εκφράσει με κοινή τους δήλωση και την δέσμευση για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο εσωτερικό πεδίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να εισηγηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, νομοσχέδιο που θα ισχυροποιεί την νομοθεσία για προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις που είναι ένα από τα βασικά θεσμικά ζητήματα που βάζουν οι αγρότες και το σημαντικότερο που έθεσαν κατά την χθεσινή τους κινητοποίηση οι μελισσοκόμοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε και επισήμως ότι θα υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών από την Θεσσαλία με τους οποίους θα συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν ειδικά στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Ο χρόνος της συνάντησης δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και στις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συνδυαστεί και με επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλία.

Μέσα στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση αναμένει και το ολοκληρωμένο masterplan για την Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνησή του.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση