Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κλιματικός νόμος – ευχολόγιο στην Βουλή, με πράσινους νονούς για τα νησιά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με μεγάλη καθυστέρηση, πέντε μήνες από τη δημοσιοποίησή του και πολύ περισσότερους με ακατάπαυστες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο κλιματικού νόμου, με μετατοπίσεις κυρίως στα χρονικά ορόσημα ισχύος και εφαρμογής διάφορων μέτρων.

Κλιματικός νόμος που αντιγράφει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 συγκριτικά με τις εκπομπές του 1990 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με την προσθήκη ενδιάμεσου στόχου κατά 80% έως το 2040. Στόχοι που από την επιστημονική κοινότητα θεωρούνται ανεπαρκείς για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, στην εκπνοή του αιώνα.

Από το νομοσχέδιο  λείπουν παντελώς οι εξειδικευμένες πολιτικές και τα συγκροτημένα μέτρα εφαρμογής τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (ανθεκτικότητα – προσαρμογή) όσο και για τη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών και απουσιάζουν, πέρα από τα ευχολόγια, οι εξειδικευμένοι στόχοι για μείωση των εκπομπών μέσω της προώθησης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας, κλιματικού χωρικού σχεδιασμού, προστασίας της βιοποικιλότητας ως ανάχωμα στην αποσταθεροποίηση του κλίματος κ.λπ .

Απολιγνιτοποίηση

Μετά τη βίαιη  απολιγνιτοποίηση χωρίς σχεδιασμό και τις κυβερνητικές παλινωδίες, καταληκτική ημερομηνία διακοπής λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων παραμένει το τέλος του 2028 και η επανεξέτασή της μετατίθεται για το 2025, έναντι του 2023 του αρχικού σχεδίου. Κατά το σχετικό άρθρο 11, οι εν λόγω μονάδες, που σήμερα χρησιμοποιούν λιγνίτη ως καύσιμο, θα κλείσουν ή θα μετατραπούν σταδιακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα( ΕΣΕΚ),  λαμβανομένων υπ’ όψιν των αναγκών ασφάλειας, εφοδιασμού και επάρκειας ισχύος.

Ενώ «με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμοδίου για τα θέματα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης υπουργού, που δύναται να εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, επισπεύδεται η καταληκτική ημερομηνία». Για το πανάκριβο και εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, δεν προβλέπεται καμία καταληκτική ημερομηνία στη χρήση του. Αορίστως, στα γενικά μέτρα πολιτικής, αναφέρεται η σταδιακή υποκατάστασή του «από ανανεώσιμά αέρια, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, ιδίως στις μεταφορές και τη βιομηχανία».

Ιδιώτες ανάδοχοι… πράσινων νησιών

Με νέο άρθρο (21), στο όνομα της μετάβασης των ελληνικών νησιών στην κλιματική ουδετερότητα, εισάγεται το  Αναπτυξιακό Στρατηγικό Πλαίσιο για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands» και  έρχονται οι ανάδοχοι μελετών, έργων και παρεμβάσεων ενεργειακής μετάβασης κατά περίπτωση σε νησί ή σε ομάδα, δηλαδή «νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως του κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα τους»… Οι ανάδοχοι με δική τους πρωτοβουλία μπορούν να εντοπίζουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν! Κατά τα λοιπά, στον κτηριακό τομέα, με τις νέες τροππποιήσεις, μεταξύ άλλων από το 2025 απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%. Προβλέπεται το 2030 να απαγορευτεί η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, όμως «υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ενσωματώνονται, σε άρθρο, οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την απόσυρση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών (μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς) και της αντικατάστασής τους με νέες. Και τώρα, για να εφαρμοστεί, απαιτείται έκδοση υπουργικών   αποφάσεων… Σφήνα στο νομοσχέδιο, άσχετο άρθρο (33) εξυπηρέτησης παρατείνει από 10 σε 20 έτη την ισχύ  των αδειών κατεδάφισης και εξαίρεσης αυθαίρετων εγκαταστάσεων του Παναθηναικού από την κατεδάφιση στη Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι κατεδαφίσεις μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον οι νέες εγκαταστάσεις στον Βοτανικό λάβουν άδεια λειτουργείας…

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση