Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναταραχή στους βουλευτές και στη βάση της ΝΔ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Σαββόπουλου –

Αναταραχή στον πολιτικό οργανισμό της Ν.Δ. προκαλεί η φορολογική επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση, εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτές της Ν.Δ. εισπράττουν τα μηνύματα δυσαρέσκειας των ελεύθερων επαγγελματιών -που ανήκουν ή δηλώνουν ότι στήριξαν την παράταξη στις εκλογές-, ενώ ανάλογη δυσφορία διοχετεύεται και στις γαλάζιες Νομαρχιακές Οργανώσεις. Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται -απευθείας προς το Μαξίμου- είναι ότι η Ν.Δ. αναδείχθηκε κυβέρνηση και «εμπέδωσε την πολιτική κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό ανεμίζοντας τη σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολουμένων. Υπενθυμιζόταν δε το δριμύ κατηγορώ του Κ. Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την υπερφορολόγηση της μεσαίας επιχειρηματικότητας. Βουλευτές της Ν.Δ. επισήμαιναν ότι η φορολεηλασία των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία και τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της παράταξης. Επιπλέον, στηλιτεύεται η έλλειψη βούλησης για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Υπενθυμίζεται ότι η προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια της «δίκαιης φορολόγησης» επιβάλλει ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 550 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει.

Σέρβιρε… επενδυτική βαθμίδα

Το Μαξίμου, ασφαλώς, είναι ενήμερο για την έκταση των αντιδράσεων και εκπονεί σχέδια καλλωπισμού της εικόνας του ν/σ. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός, εντούτοις, ότι ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες στη Βουλή να εξωραΐσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αφήνοντας τη δύσκολη… δουλειά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στον Μάκη Βορίδη. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να σερβίρει το σύνηθες success story για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θριαμβολογώντας -για νιοστή φορά- για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Αυτή είναι μια επιτυχία (σ.σ.: η επενδυτική βαθμίδα) όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλης της χώρας, όλου του ελληνικού λαού. Έκλεισε πια ένα πολύ επώδυνο και τραυματικό κεφάλαιο, με την πλήρη κανονικοποίηση πια του τρόπου με τον οποίον οι αγορές βλέπουν το ελληνικό αξιόχρεο» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, ανακήρυξε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση του δημόσιου χρέους. Άσκησε, μάλιστα, και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα του 2023 είναι μία χώρα πολύ πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019.

Success story με άδειο καλάθι

Τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα. Τη γαλάζια τετραετία (2019-2023) η χώρα μας βρίσκεται μόλις στη 18η θέση -σε επίπεδο Ε.Ε.- ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας, ενώ οι πραγματικοί μισθοί ψαλιδίστηκαν κατά 6,8% το 2022, όπως καταγράφει η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν. Από το Μαξίμου, μάλιστα, δεν γίνεται καμία νύξη στην αναγκαία επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπονομεύεται από το σχεδόν άδειο καλάθι που παρουσιάζει προς τους καταναλωτές για την τιθάσευση της ακρίβειας. Από τους κόλπους του Μαξίμου εκπορεύονται μηνύματα δημοσιονομικής υπευθυνότητας «ώστε να μην κατρακυλήσει ξανά η χώρα» προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Ασκήσεις διαστρέβλωσης

Σε αυτό το φόντο, ο Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν προβλέπεται η αύξηση «κάποιου φορολογικού συντελεστή με αυτή τη φορολογική παρέμβαση», ενώ επιστράτευσε και την… προσωπική του εμπειρία ως δικηγόρος από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. «Πλήρωνα περίπου 32% -αν δεν κάνω λάθος- του εισοδήματός μου σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης, ισχυριζόμενος ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι αλλά θα υπάρξει μαχητό τεκμήριο εισοδημάτων για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ οδηγεί αυτόματα σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: SOOC

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η Δήμος Αθηναίων βάζει «μπλόκο» στο περισσότερο τσιμέντο

«Mπλόκο» στα μπόνους αύξησης ύψους κτιρίων που προσφέρει ο...

Μητσοτάκης-Ερντογάν συμφώνησαν ότι… διαφωνούν / Αιχμές για τουρκική μειονότητα και Χαμάς

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην αναφορά του...

Νέα έκθεση κόλαφος για το έλλειμα Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ακόμα μια έρευνα πλήττει το κυβερνητικό αφήγημα για την...

Με τον πόλεμο ή με την ειρήνη;

*Γράφει ο Νίκος Φίλης - Όταν πριν λίγο καιρό...
Διαφήμιση