Κύκλωμα εκβιαστών: Τα σημειωματάρια της Νάνσυ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Άγγελος ΚωνσταντόπουλοςΣτέργιος Ζιαμπάκας –

Συνεχίζονται οι έρευνες για το κύκλωμα εκβιασμών από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής (κυρίως), με τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθούν να εξακριβώσουν κι άλλες περιπτώσεις εκβιασμών. Οι 14 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή, την ώρα που στόματα που έχουν αρχίσει να ανοίγουν στον Δήμο Αθηναίων και όχι μόνο αναφέρονται ακόμα και σε ευρύτερη και μεγαλύτερη χρονικά δράση του κυκλώματος.

Στο κύκλωμα, όπως γράφαμε και χτες, εμπλέκονται και 2 οργανωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα να προχωρά χθες στην αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σε αναστολή τούς εμπλεκόμενους υπαλλήλους του. Ανάλογα μέτρα έλαβε και η Περιφέρεια Αττικής, με 12 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικού να τίθενται άμεσα σε αργία με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, ετοιμάζονται σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου. Αναμένεται η θέσπιση νέων δικλίδων ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, η ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, όπως και η αλλαγή στον τρόπο συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

Πέρα από τα αυτονόητα διοικητικά μέτρα εναντίον υπαλλήλων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένα διευρυμένο κύκλωμα διαφθοράς, δεν έλειψαν κι εκείνοι που σχολίασαν για επικοινωνιακές-σπασμωδικές κινήσεις και μόνο υπό το βάρος των πολύ σοβαρών αποκαλύψεων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου (Action 24), σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες μάθαιναν για την ύπαρξη του κυκλώματος και προσέγγιζαν οι ίδιοι τους διεφθαρμένους δημοτικούς υπαλλήλους για να «δρομολογήσουν» τις όποιες παράνομες ενέργειες επιθυμούσαν. Η κ. Δημογλίδου προσέθεσε ακόμη ότι έχουν ταυτοποιηθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμού, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται λεπτομέρειες για όλα τα περιστατικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnn.gr, σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος έδωσαν δύο σημειωματάρια τα οποία ανήκαν στη φερόμενη ως «εγκέφαλο» και έφτασαν στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. Αυτά ανήκαν στη φερόμενη ως συντονίστρια της σπείρας και εκεί κατέγραφε τα ποσά που εισέπραττε το κύκλωμα όπως και ποια καταστήματα βρίσκονταν στο «στόχαστρό» της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η γυναίκα, γνωστή ως «Νάνσυ», έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα απάτης καθώς το 2009 αποπειράθηκε να πουλήσει έναντι 120.000 ευρώ ακίνητα ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση ποσού 124.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων και της είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά και τηρούσαν διάφορους κανόνες κατά τις δοσοληψίες των χρηματικών ποσών. Επέλεγαν προσεκτικά τα μέρη των συναντήσεών τους, οι οποίες συνήθως διαρκούσαν ελάχιστα, με ορισμένες από αυτές να έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί των Αδιάφθορων. Οι συναντήσεις διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και είτε γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να φαίνονται τυχαίες είτε σε κλειστούς χώρους μακριά από αδιάκριτα μάτια, ακόμα και σε τουαλέτες καταστημάτων, με άλλα μέλη της σπείρας να έχουν τον ρόλο τσιλιαδόρων.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι συχνά κι αφού ενημέρωναν τους καταστηματάρχες για τους επικείμενους ελέγχους, κατέγραφαν κάποιες αμελητέες παραβάσεις ώστε να μη γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος (π.χ. για άλλες παραβάσεις που αποσιωπούνταν) από ανταγωνιστές επιχειρηματίες ή μη εμπλεκόμενους στο κύκλωμα δημοσίους υπαλλήλους.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ζητά να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες «κατά τον πιο αυστηρό και αμείλικτο τρόπο εκεί που αναλογούν και σε αυτούς που αποδεδειγμένα εμπλέκονται». Εξηγεί ότι στους συλληφθέντες είναι δύο υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και αφήνει αιχμές για έναν τρίτο που -σύμφωνα με την ανακοίνωση- υπάρχει ένα «γκρίζο τοπίο για το πού εργαζόταν», επικαλείται πληροφορίες ότι εργαζόταν στο υγειονομικό της Περιφέρειας ενώ μισθοδοτούνταν από τον δήμο ακόμα και για υπερωριακή απασχόληση, εργασία σε ημέρες αργιών κ.λπ. και απευθύνει σκληρά ερωτήματα στην τέως και στη νυν δημοτική αρχή, ζητώντας απαντήσεις. Τέλος, εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει φορτωθεί το σύνολο των ευθυνών της υπόθεσης, χωρίς να του αναλογεί κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστικός διάλογος με θύμα

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται η ιδιώτιδα που συντόνιζε τη δράση των μελών και διαμοίραζε χρηματικά ποσά. Στον παρακάτω διάλογο, συνομιλεί με καταστηματάρχη από τον οποίο ζητά συμφωνημένα ποσά σε… δόσεις. Οι επικοινωνίες γίνονται και μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;

Επιχειρηματίας: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.

Κατηγορούμενη: 1.000. 22 του μηνός έχουμε.

Επιχειρηματίας: 22 ή 25 είπαμε;

Κατηγορούμενη: 22. 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες. Λοιπόν, 22 και 29 τα υπόλοιπα.

Επιχειρηματίας: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Ναι, εντάξει, εντάξει! 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα. Εντάξει, εντάξει, θα στα αφήσω.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση