Κρήτη: Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να πνιγεί το νησί στη λάσπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πυροσβεστική και ΟΑΣΠ ήδη αποδίδουν τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φαινόμενα στη σφοδρότητά τους, υποστηρίζοντας ότι κανένα έργο δεν θα μπορούσε να προλάβει την καταστροφή.

Ωστόσο, στην Κρήτη, όπου ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το εύρος των ζημιών από τους τόνους λάσπης που έφτασαν σαν χείμαρρος ως τη θάλασσα, ήδη οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αργή αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας και την το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το 112.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν με ώρες καθυστέρηση και μετά την καταστροφή οι πολίτες στον νομό Λασιθίου.

Ενώ και το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κακοκαιρία «σμπαράλιασε το αφήγημα περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού». Άλλωστε εξαιτίας της κακοκαιρίας, ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ποτάμι της λάσπης στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, ενώ αγνοείται η συνεπιβάτιδά του.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σητεία.

Ευθύμιος Λέκκας: «Κανένα έργο δεν θα συγκρατούσε την ορμή των νερών»

Από την Αγία Πελαγία, όπου πήγε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είπε ότι «κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών». Υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει». 

Υποστήριξε ότι ενώ περίμεναν 30 χιλιοστά νερού, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία «κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμά τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά».

Επίσης είπε ότι επρόκειτο για «ξαφνική πλημμύρα», η οποία πρέπει να αποδοθεί στην κλιματική κρίση, και 7 ή 8 λεπτά ήταν ικανά να φέρουν την καταστροφή.

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα απέδωσε την καταστροφή και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος στην ενημέρωση της υπηρεσίας για την κακοκαιρία, είπε ότι τα φαινόμενα στην Κρήτη, τα οποία υπερέβησαν οποιαδήποτε μετεωρολογική πρόβλεψη.

Η κακοκαιρία κινείται ανατολικά

Πλέον μπορεί τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη να είναι πιο ήπια, ωστόσο η κακοκαιρία κινείται ανατολικά προς τα Δωδεκάνησα. Οι κάτοικοι της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης έχουν λάβει μήνυμα από το 112, με την προειδοποίηση να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες για το επόμενο 24ωρο.

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των χωρικών αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

meteo.gr: Η κακοκαιρία συνεχίζεται

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τις βροχές στην Κρήτη από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα νοτιοανατολικά, οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και ενισχύονται σημαντικά, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, με ηπιότερο ρυθμό όμως, σε πολλές περιοχές του νησιού. 

Τα δορυφορικά δεδομένα που σύλλεξε και επεξεργάστηκε το meteo.gr, δείχνουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το βράδυ του Σαββάτου 15/10 νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς και το μεγάλο ύψος της κορυφής των καταιγιδοφόρων νεφών που φτάνει και τοπικά ξεπερνάει τα 13 km. 

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 μέχρι το βράδυ της Κυριακής 16/10, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία εξέδωσε η Πολιτική Προστασία.

Αυτές αναφέρουν τα εξής:

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
  • Μόλις περάσει η κακοκαιρία
  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...

Ο ΟΗΕ διαψεύδει το Ισραήλ για την UNRWA: Ούτε μία απόδειξη δεν έχει περί «σύνδεσης» με τη Χαμάς

Ηχηρό «χαστούκι» στο Ισραήλ και τους συμμάχους του που προσπάθησαν να...
Διαφήμιση