Κουτσούμπας σε κυβέρνηση: «Το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για τους άλλους»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με αναφορά στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο τσουβαλιάσματος ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικής κοινότητας ξεκίνησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου μετά τις σαρωτικές καταστροφές από τις πλημμύρες και τις φωτιές αντίστοιχα. 

Το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε να το κρύψετε, σχολίασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε επί του θέματος της σημερινής συζήτησης και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλία: «Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης. Τι έχει πάει λάθος;… Έρχεστε εδώ και λέτε ότι πήρατε το μάθημά σας, αλλά το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους» είπε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνεχίζει στην ίδια πορεία, βρίσκοντας «ευκαιρία για μπίζνες πάνω στον πόνο του άλλου», καθώς, όπως επεσήμανε, «το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας χαρακτηρίζεται από το εγκληματικό κριτήριο του κόστους – κέρδους. Αν είναι το κόστος μεγαλύτερο από το οικονομικό όφελος, δε θα γίνει τίποτα… σύμφωνα με τον δήθεν πράσινο σχεδιασμό σας». 

Επικαλούμενος την έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «δεν μπορούν να προστατευτούν στα επιθυμητά επίπεδα όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία και η μόνη λύση είναι να είναι πάντα προετοιμασμένες για εκκένωση… Έπρεπε να μας τα πει η ολλανδική εταιρεία όλα αυτά, δεν τα εφαρμόζετε ήδη εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Οι τεράστιες ελλείψεις συνολικά στην πολιτική προστασία, η έλλειψη εκπαίδευσης, υποδομών, οφείλονται σε έλλειψη πόρων».

«Δυόμισι μήνες μετά τις πλημμύρες, χιλιάδες οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους», είπε στη συνέχεια κι έκανε λόγο για ένα «άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών από την κυβέρνηση στην περιφέρεια και πάλι πίσω και φτου κι από την αρχή… Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποκατάσταση των καταστροφών γίνεται από τους ίδιους τους πληγέντες, από αλληλέγγυους, από σωματεία και οργανώσεις. Όμως, όλα αυτά είναι ευθύνη του κράτους. Τι σας εμπόδισε να τα κάνετε; Η κλιματική κρίση ή η αδιαφορία σας;».

«Οι επιτροπές των πλημμυροπαθών κάνουν λόγο για 500πλάσιες ζημιές από τις αποζημιώσεις που τους δίνετε», κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στους αγρότες και την αγωνία τους για τις περιουσίες τους και για το μέλλον τους, καθώς και στους έμπορους και  τους μαθητές.

«Η αποκατάσταση των σχολείων προχωρά πολύ αργά, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από τα νερά ακόμα και σήμερα, χωρίς πρόβλεψη για αποστράγγιση, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απομείωση της γονιμότητας του εδάφους τα επόμενα χρόνια… Στην ίδια αβεβαιότητα ζουν χιλιάδες έμποροι εδώ και μήνες», πρόσθεσε και κατήγγειλε «απουσία ουσιαστικής συζήτησης για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών. Εμείς κύριοι της κυβέρνησης, σας κρίνουμε για το πώς αντιμετωπίζετε τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών… Έλεος, σας βαρεθήκαμε. Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάριο και οι ίδιες δικαιολογίες» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι εμείς στο ΚΚΕ έχουμε καταθέσει «ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει και θα μπαίνουμε πάντα μπροστά για την υλοποίησή τους».

Όσον αφορά τις καταστροφές στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς, σημείωσε ότι η αιτία είναι παρόμοια με εκείνη των πλημμυρών: «η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος, και αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», με κενά σε δασεργάτες, δασολόγους, πυροσβέστες, υποδομές και κανέναν διαχωρισμό μεταξύ πρόληψης και πυρόσβεσης.

«Η πολιτική που εφαρμόζεται» σημείωσε, «υποτάσσει την προστασία και διαχείριση των δασών στις ανάγκες και επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων για να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση».

Ανέφερε χαρακτηριστικά τα σχέδια που ακούγονται για «ανοιχτό δάσος στον τουρισμό, διάνοιξη περισσότερων δασικών δρόμων, μετατροπή μέρους των δασών σε πάρκα ανεμογεννητριών, μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων σε κτηνοτροφικές ή αγροτικές εκτάσεις, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον λαό… Όλα αυτά εντάσσονται στην δασοκτόνα πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, αντιμετωπίζοντας τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους». 

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε εξάλλου το σημερινό αστικό εχθρικό κράτος που «έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση των ομίλων και στη φορολόγηση του λαού, αλλά είναι εντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει,όχι μόνο τις επιπτώσεις ακόμα και από συνηθισμένα και προβλέψιμα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φθινοπωρινές κακοκαιρίες, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι σεισμοί στην πλέον σεισμογενή χώρα μας, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τόνισε την ανάγκη της ριζικής αλλαγής πορείας, ώστε να τεθούν οι όροι για ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού, με αλλαγή πορείας και με τον λαό πρωταγωνιστή. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».  

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: INTIME

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

*Της Ιωάννας Δρόσου - Σαράντα μέρες έχουν περάσει από...

Η ψηφιακή ζωή γεννά ψηφιακά άγχη και technnostress

*Της Εύας Αναστασιάδου - Πρόσφατα συνάντησα έναν παιδικό φίλο που...

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...
Διαφήμιση