Κουτσούμπας: Ισχυρή αντιπολίτευση με τον λαό στους δρόμους του αγώνα και το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και τον δημοσιογράφο Παρασκευά Περάκη, την οποία αναδημοσιεύεται: 

«Βρεθήκατε στα Χανιά εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων. Πανευρωπαϊκές μάλιστα κινητοποιήσεις με ένα θέμα που φαίνεται πως απαιτεί λύση σε κοινοτικό επίπεδο. Τι περιθώρια υπάρχουν για παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο;

Προφανώς και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να πάψει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ και την ΚΑΠ – την οποία βέβαια έχει ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελ. Λύση – και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, που στην πλειοψηφία τους σ’ αυτήν απευθύνονται: Μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες από το κράτος τιμές στα προϊόντα τους και αποζημιώσεις στο 100% για τις απώλειες τους στην παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.

Μη μας μιλάνε όμως για “δημοσιονομικά περιθώρια”, γιατί σε άλλες περιπτώσεις αυτά γίνονται “λάστιχο”. Γιατί, για παράδειγμα, μια χούφτα εφοπλιστές να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και για τους πάνω από 300 χιλιάδες αγρότες να μην υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό; Κι αν η κυβέρνηση εξήγγελλε “κατόπιν εορτής” 82 εκατομμύρια, αυτό έγινε λόγω της πίεσης που άσκησαν οι αγρότες με τον αγώνα τους, ένα μήνα στα μπλόκα. Γιατί να έχουν εγγυημένες τιμές στα διόδια οι κατασκευαστικοί όμιλοι που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς και να μην έχουν οι αγρότες στα προϊόντα τους;

Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή τους αγρότες όμως, βλέπουμε πως έστω κι αυτή η εξαιρετικά προβληματική ΚΑΠ είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξουν κονδύλια-επιδοτήσεις. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ήταν χειρότερα τα πράγματα για τον πρωτογενή μας τομέα;

Οι επιδοτήσεις που δίνονται είναι η άλλη όψη των χαμηλών τιμών που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι στους αγρότες για να εξασφαλίζουν πάμφθηνες πρώτες ύλες. Δεν είναι “δώρο”, όπως παρουσιάζεται. Τα ταμεία της ΕΕ γεμίζουν από τις εισφορές των κρατικών προϋπολογισμών, όπως και αυτού της Ελλάδας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αυτός, όμως, προβλέπει έσοδα προερχόμενα κατά 95% από το “χαράτσωμα” εργαζόμενων, επαγγελματιών και αγροτών και μόνο κατά 5% από τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Και, φυσικά, οι επιδοτήσεις δεν είναι “ουδέτερες”, αλλά συστηματικά “σπρώχνουν”, όπως ξέρουμε, σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε αρνητική κατεύθυνση, σε αντικατάσταση καλλιεργειών τις οποίες, όμως, έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε εισαγωγές προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας.

Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση σε όφελος των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, που είναι ο δρόμος της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ και θα της επιτρέψει να αναπτύξει το σύνολο των παραγωγικών της δυνατοτήτων. Θα κοινωνικοποιήσει τη γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές και το εμπόριο και μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού θα εντάξει τους αγροτοπαραγωγούς στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Σε αυτόν τον δρόμο, οι βιοπαλαιστές αγρότες θα απαλλαγούν από τράπεζες, βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, χρέη και φόρους, θα εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος παραγωγής, εγγυημένες τιμές στην παραγωγή τους και προστασία από φυσικές καταστροφές.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στις αντιδράσεις των φοιτητών. Και σήμερα, όμως, όποια οικογένεια έχει την οικονομική δυνατότητα και το επιθυμεί, μπορεί να στείλει το παιδί της να σπουδάσει στο εξωτερικό, στα ίδια πανεπιστήμια που θα ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Δεν είναι καλύτερο, λοιπόν, να μένουν αυτοί οι φοιτητές στη χώρα μας και πιθανώς να προσελκύσουμε και ξένους; Τι σας προβληματίζει σε αυτό;

Το καλύτερο θα ήταν να ικανοποιούνταν τα αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας για ένα σύγχρονο, υψηλού επιπέδου και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Αλλά η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Για αυτό, όσο κι αν ψάξει κανείς στα 200 και πλέον άρθρα του νομοσχεδίου δεν θα βρει ούτε μια γραμμή που να βελτιώνει έστω στο ελάχιστο το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό στα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ του νομοσχεδίου, απουσιάζει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή – παιδαγωγική τεκμηρίωση, ενώ πλεονάζουν οι οικονομικές – εμπορικές αναφορές.

Όμως, η φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό δεν εξαλείφθηκε στις χώρες που έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως στην Κύπρο, από όπου χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο έρχονται να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, εξαιτίας και της αδυναμίας καταβολής διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους.

Το ενδιαφέρον τους αφορά το πού θα πληρώνουν – εδώ ή στο εξωτερικό – και όχι τι πρέπει να γίνει για να μην είναι η Παιδεία εμπόρευμα για όποιον έχει να το αγοράσει, αλλά δικαίωμα και αγαθό για όλους.

Η επιχειρούμενη αντιδραστική τομή κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και χτυπά την αξία των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστήμιων. Πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθεί ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί ο δούρειος ίππος του ανταγωνισμού θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εις βάρος των φοιτητών και της κοινωνίας. Ακριβώς όπως φτάσαμε στον τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μας. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν εκφράζει απλώς ορισμένους επιμέρους προβληματισμούς, αλλά την κάθετη αντίθεσή του.

Θέμα επίσης των ημερών ήταν και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ειδικά η παρουσία σας στην ηγεσία του ΚΚΕ θεωρείται ότι ταυτίστηκε μια μια περίοδο κατά την οποία έγινε μεγάλο “άνοιγμα” στην κοινωνία. Καταφέρατε, με λίγα λόγια, και με τον προσωπικό σας λόγο, νέος κόσμος να «συναντηθεί στις κάλπες με το ΚΚΕ» όπως είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξη στα “Χανιώτικα νέα”. Μήπως η στάση στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ήταν πισωγύρισμα;

Το άνοιγμα του ΚΚΕ στην κοινωνία γίνεται με τις θέσεις μας, τις οποίες με συνέπεια υπηρετούμε, χωρίς να κοροϊδεύουμε κανέναν. Βεβαίως, αυτές τις θέσεις τις εξελίσσουμε διαρκώς, μελετώντας τις αλλαγές που συντελούνται, τις συζητάμε με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ακούμε τη γνώμη τους και δεν απαιτούμε να συμφωνήσει κανείς σε όλα μαζί μας προκειμένου να αγωνιστούμε πλάι-πλάι ή να συναντηθούμε στην κάλπη, όπως είπατε. Αυτό κάναμε πάντα και έτσι μας προσέγγισαν όσοι το έκαναν το προηγούμενο διάστημα.

Κανένα πισωγύρισμα δεν αποτελεί η στάση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε δεν αφορούσε την ανάγκη να σπάσουν κοινωνικές προκαταλήψεις απέναντι στη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Εκτιμάμε ότι η στάση μας γίνεται σήμερα ευρέως αντιληπτή, παρά τη μεγάλη διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε.

Εμείς τοποθετηθήκαμε απέναντι στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και της αναπαραγωγής, ιδιαίτερα μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας. Τοποθετηθήκαμε με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες του παιδιού στη μητρότητα και την πατρότητα. Δεν αμφισβητήσαμε το δικαίωμα ενός ζευγαριού ενηλίκων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώνει και αυτή η συμβίωση να κατοχυρώνεται νομικά, γι’ αυτό άλλωστε υπερψηφίσαμε άρθρο για να έχουν φοροελαφρύνσεις, επιδόματα κ.ά. Ανοίξαμε μέτωπο με απαράδεκτες ομοφοβικές απόψεις που ακούστηκαν από διάφορες πτέρυγες της Βουλής. Ταυτόχρονα, υπερψηφίσαμε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν κάποιους εκσυγχρονισμούς στο οικογενειακό δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δώσαμε άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν άλλα κόμματα.

Στο επίκεντρο για το ΚΚΕ είναι και η εμπλοκή – συμμετοχή της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας. Ξεκάθαρες οι θέσεις σας για τη Νατοϊκή Βάση στα Χανιά, ισχυρός όμως κι ο αντίλογος από μερίδα της τοπικής κοινωνίας που μιλά για τοπικά οικονομικά οφέλη. Με απλά λόγια, σε μια “νεκρή” τουριστική περίοδο, βλέπουμε με τις κατά καιρούς αφίξεις αεροπλανοφόρων να κινούνται κλάδοι της τοπικής οικονομίας που διαφορετικά θα είχαν μηδενικά έσοδα. Και μιλάμε για ανθρώπους του μεροκάματου,  της εστίασης για παράδειγμα. Τι μπορείτε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους; 

Οι άνθρωποι του μεροκάματου εδώ στα Χανιά μάς μεταφέρουν την ανασφάλεια που ζουν στην ίδια τους την πόλη εξαιτίας της τραμπούκικης συμπεριφοράς των αμερικάνικων πληρωμάτων. Αναφέρομαι σε περιστατικά για τα οποία όπως γνωρίζετε, λόγω του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνουν, μένουν πάντα ατιμώρητα. Τα έχει αναδείξει και η εφημερίδα σας. Το μέλλον αυτού του τόπου, δεν μπορεί να είναι η μετατροπή του σε ένα τεράστιο campus αναψυχής των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών για πολλούς λόγους.

Το κρίσιμο, όμως, είναι ότι τα Χανιά, όπως και άλλες πόλεις με βάσεις και υποδομές στην υπηρεσία των ΗΠΑ, απόδειξη ότι η χώρα μας αποτελεί πολεμικό ορμητήριο, μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων, από τους ανταγωνιστές τους. Μία ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη είναι η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, 3500 χλμ, μακριά από τα σύνορα της χώρας για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και για να στηριχθούν οι σχεδιασμοί της ΕΕ και των ΗΠΑ σε μια εμπόλεμη περιοχή.

Αν, όμως, ήθελε η κυβέρνηση να ελαφρύνει τον χανιώτικο λαό από το κύμα ακρίβειας και να ενισχύσει το εισόδημά του, αν ήθελε να προστατέψει τους επαγγελματίες, θα υλοποιούσε τις προτάσεις που επανειλημμένως έχει καταθέσει το ΚΚΕ και προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης, αφορολόγητο όριο για τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή των τόκων, «κούρεμα» και ρύθμιση χρεών σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, την απαγόρευση κατασχέσεων λογαριασμών και ακινήτων. Και όχι να τους σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό, όπως έκανε με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ας αφήσουν, λοιπόν, την κοροϊδία. Ο χανιώτικος λαός γνωρίζει πολύ καλά πως κι αυτός πληρώνει ήδη πολύ ακριβά την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τα δισ. των πολεμικών αποστολών, των πανάκριβων πολεμικών εξοπλισμών δήθεν για την άμυνα της χώρας. Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη σιωπή ούτε τη συνενοχή των Χανιωτών.

Είμαστε λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Έχουμε από τη μια, μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, δεδομένου του πρόσφατου αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, κι από την άλλη μια πολυδιασπασμένη κεντροαριστερά, που δείχνει να μην μπορεί να πείσει τον κόσμο να την εμπιστευτεί. Βλέπετε εκεί μια “δεξαμενή” ψηφοφόρων που θα μπορούσε να ανεβάσει τα ποσοστά σας;

Οι αγώνες των αγροτών, των φοιτητών, για τους οποίους συζητήσαμε, οι αγώνες πολλών κλάδων εργαζομένων που θα συνενωθούν και θα κλιμακωθούν αύριο, με τη γενική πανεργατική απεργία στην επέτειο ενός χρόνου από το έγκλημα των Τεμπών, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι πανίσχυρη. Έχει αντίπαλο, έχει ισχυρή αντιπολίτευση και αυτή την κάνει κυρίως ο ίδιος ο λαός στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ, όπως είχε υποσχεθεί βρίσκεται εκεί, σταθερά στην πρώτη γραμμή και αυτούς τους αγώνες τους “φέρνει” και μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή με τις παρεμβάσεις του.

Στην ενίσχυση αυτών των αγώνων βρίσκεται η ελπίδα και όχι στις περιδινήσεις και τον εκφυλισμό που βλέπουμε και αυτή την περίοδο στον χώρο της αμαρτωλής και χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας. Επομένως, έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν τώρα με το ΚΚΕ και όσοι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για όλους εκείνους που έδωσαν με μισή καρδιά την ψήφο τους στη ΝΔ, στη λογική του “μικρότερου κακού” και τώρα βιώνουν τα αποτελέσματα.

Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι η μόνη που μπορεί πραγματικά να ταρακουνήσει αυτή την κυβέρνηση, αυτό το σύστημα που “μαυρίζει” τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Και φυσικά η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει τη λαϊκή αμφισβήτηση απέναντι στο αντιλαϊκό οικοδόμημα της ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας, τα πρόσφατα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στα Χανιά, έδειξαν τη διάθεση του κόσμου να στηρίξει τη “Λαϊκή Συσπείρωση” , στέλνοντας μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμβούλους που είναι συνεργαζόμενοι κι όχι μέλη του ΚΚΕ. Αποτελεί αυτό ένα “μπούσουλα” για διευρυμένες μελλοντικές συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο; 

Το ΚΚΕ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές απεύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης, θέτοντας το πραγματικό δίλημμα των εκλογών που ήταν: «Οι ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη των λίγων». Η διακριτή άνοδος που καταγράψαμε είναι αποτέλεσμα του περιεχομένου των θέσεων που εκφράσαμε. Οι υποψήφιοί μας ποτέ δεν έκρυψαν ότι στηρίζονται από το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τους υποψήφιους άλλων κομμάτων που έκλειναν σε όλες τις πτώσεις ότι δεν έχουν κομματική στήριξη ή αναφορά, για να τα ξεχάσουν όλα αυτά μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέξαμε σε όλο τον Νομό Χανίων, αλλά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην Περιφέρεια Κρήτης ήδη έχουν αποδείξει ότι στέκονται στο ύψος των αναγκών, υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτό πράττουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, υπερασπιζόμενοι, για παράδειγμα, το δίκαιο αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας των Χανίων, ώστε να δοθούν λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Αντίστοιχα, βρίσκονται δίπλα στον αγώνα των Υγειονομικών της πόλης, που διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο των Χανίων, στις διεκδικήσεις των Χανιωτών ώστε να εξασφαλιστούν χώροι πρασίνου, προσβάσιμοι για τον κάθε Χανιώτη. Για να αναβαθμιστούν οι αθλητικές υποδομές, όπως το Κολυμβητήριο Χανίων που για χρόνια τώρα είναι παρατημένο στην τύχη του. Για να διασωθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία μνημεία όπως το Φρούριο Ιτζεδίν, για να μετατραπεί η οικία του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη σε μουσείο κ.ά.». 

Πηγή: 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα θαύματα και τα σπουδάγματα του Στέφανου Κασσελάκη

*Γράφει ο Βασίλης Ξυδιάς - Είναι γεγονός πως ο...

Έτσι μας φόρτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιά 42,4 € από τις τράπεζες

*Της Μαριάννας Τόλια - Η κυβέρνηση πανηγύρισε για τα...

Κασσελάκης από τη Σύρο: “Ζούμε χάρη στο τεράστιο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» βρέθηκε ο...
Διαφήμιση